A Castrol EDGE Index alapján taroltak a Real játékosai az Eb-n – Ramos az élen

Hogy kik a leghasznosabb játékosok egy labdarúgó tornán? Az UEFA a Castrol EDGE Index segítségével, ami egy számítógépes elemzéseken alapuló rangsor, megmondja.

A számítógépek minden egyes játékos összes passzát, mentését, lövését, szerelését, mozdulatát analizálják, hogy megállapítsák, mennyire vannak hatással arra, hogy csapatuk gólt lõ vagy gólt kap.

Az sem mindegy a vizsgálat szempontjából, hogy az adott esemény hol történik. A játékosok minden sikeres passzért pontot kapnak, de hogy mennyit, az attól is függ, hogy a pálya mely pontjáról adják, és hova érkezik meg. Hasonlóan ehhez, a szerelések, passzlefülelések, blokkolt lövések is más-más értéket kapnak attól függõen, hogy a pálya mely pontján történnek.

A lövési kísérletek esetében a pontok megoszlanak a támadó és a kapus között, jutalom jár a gólszerzésért, levonás a gól bekapásáért. Szabálytalanságok elkövetéséért is pontlevonás jár. A statisztikusok elemzik és összegzik az adatokat, amelyek alapján egy tízes skálán pontozzák a játékosokat.

Sorozatban a második Európa-bajnokság volt az idei, ahol a Castrol EDGE Index elsõ helyén spanyol játékos végzett. 2008-ban Xavi, 2012-ben pedig Sergio Ramos bizonyult a leghasznosabb játékosnak, aki a döntõben nyújtott kiváló teljesítményének köszönhetõen hét helyet lépett elõre a listán ezen az estén.

A legjobb tíz játékos közé a Real Madridból még Cristiano Ronaldo (2), Xabi Alonso (4), Arbeloa (7) és Pepe (8) fért be.
Érdekesség, és egyben komoly elismerés is a „királyiakra” nézve, hogy a legjobb kapus Iker Casillas (16), a legjobb védõ Sergio Ramos (1), a legjobb középpályás Xabi Alonso (4), a legjobb támadó pedig Cristiano Ronaldo (2) lett.

Castrol EDGE Index rangsor:

1 – Sergio Ramos
2 – Cristiano Ronaldo

3 – Piqué
4 – Xabi Alonso
5 – Iniesta
6 – Jordi Alba
7 – Arbeloa
8 – Pepe

9 – Busquets
10 – Marchisio

15 – Fabio Coentrao
16 – Iker Casillas

19 – Khedira

25 – Özil

53 – Benzema

Végül pedig néhány statisztikai érdekesség a tornáról:
1 – Spanyolország válogatottja 570 játékperc alatt ennyi gólt kapott.
2 – Vicente del Bosque Helmut Schön után a második olyan edzõ, aki világbajnokságot és Európa-bajnokságot is nyert.
5 – David Silva több gólból vette ki a részét, mint bármely más játékos a tornán (két gól, három gólpassz)
189 – Ennyi játékperc kellett Fernando Torresnek ahhoz, hogy megszerezze gólkirályi címét.
531 – Xavi ennyiszer passzolt sikeresen ezen az Európa-bajnokságon, ami meccsenkénti 89-es átlagot jelent.

Forrás: uefa.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK