Impotens a Real Madrid támadószekciója

Nem lehet elégedett a gyenge szezonkezdet után José Mourinho, miképpen a Real Madrid drukkerei sem. Nyilván a bajnokságban jelenleg elfoglalt negyedik hely, és az elsõ helyezettel szembeni nyolcpontos különbség sem hangzik a legfényesebben, de nem is akkora tragédia – valljuk be, volt már rosszabb is. A mutatott játék képével sincs nagy probléma, hiszen a Real Madrid tucatszámra alakítja ki a hatalmas lehetõségeket. A gond ezek értékesítésénél kezdõdik.

Azért ne kezdjük rögtön zengetni a vészharangokat, hiszen harminc forduló még mindig hátravan a bajnokságból, és a Bajnokok Ligája halálcsoportjában is továbbjutó helyen áll a csapat, viszont a számok magukért beszélnek. A Real Madrid játékosai a bajnokságban nem kevesebb, mint 152-szer tüzeltek ellenfeleik kapuja felé, melybõl csak 16-szor jártak túl a védelem és a kapus eszén. Ez alig több, mint 10 százalékos hatékonyságot jelent.

Csak összehasonlításképpen, az õsi rivális, de szintén nem csúcsformájában lévõ Barcelona 116 lövésébõl 24-szer zörgette meg a hálót, ami 21 százalékos teljesítmény. Azaz amíg a madridiak tíz helyzetenként találnak kapuba, addig Messiék minden ötödik lövése gól lesz. A Királyi Gárda meccsenkénti 19 helyzetébõl épphogy kettõt vált gólra, míg a katalánok 14,25 lövésébõl pontosan három gól születik meccsenként. Érdekesség, hogy az Atlético Madrid helyzetkihasználása is meghaladja a 15 százalékot.

Azt gondolná az ember, hogy a Bajnokok Ligájában, ahol már nyolc gólnál jár a csapat, más a helyzet. Hát, nem. Három meccs alatt hetven(!) lövés mindössze 11,4 százaléka talált utat a kapuba. Siralmas teljesítmény, kétségtelen, azonban még nagyobb a gond, ha megnézzük, hogy milyen helyzeteket puskáztak el a Blancók.

És akkor még nem is beszéltünk a gólfelelõsök teljesítményérõl. Higuaín az egyik meccsen a csapat kulcsembere, ám három utána következõ mérkõzésén láthatatlan a pályán. Ugyanez igaz Benzemára, aki ugyan a taktika szerint csatárként szerepel a pályán, azonban gyakorlatban inkább támadó-középpályást játszik. Mi sem bizonyítja jobban ezt, mint a Dortmund elleni Di Maríának adott álompassza. A gond csak az, hogy pont ellenkezõ szereposztásban kellett volna ezt a jelenetet elõadni, és akkor lehet, hogy az akció vége gól. A Real Madrid gólpasszkirálya meglepõ módon nem más, mint Karim, emellett a ligában egyetlen lõtt góllal árválkodik, ami több, mint kétségbeejtõ. Cristiano idén is termeli a gólokat, azonban közel sincs élete csúcsformájához, és nem is játszik olyan hasznosan, mint például tavaly.

Ejtsünk szót a támadószekció többi tagjáról is. Di María kétségtelenül a Real Madrid legveszélyesebb játékosa, rendszeresen alakít ki gólhelyzeteket, mi több, látványosan is játszik, azonban sajnos a kritikus pillanatokban õ is többször választ rossz, mint jó megoldást, és valahogy a szerencse sem akar mellé állni. Özil rég nem látott hullámvölgyben van; gyakorlatilag meccseket hoz le értékelhetõ megmozdulás nélkül. Érthetetlen, hogy hogyan játszhatta végig például a Dortmund elleni BL-meccset, és Mourinho miért nem adott lehetõséget annak a Kakának, aki másodvirágzását éli – igaz csak a brazil válogatottban.

Az egyetlen, akire nem lehet panaszunk, az Modric. A horvátnak nem okozott gondot a beilleszkedés; a pályán remekül mozog, és nagyszerû meglátásaival, passzaival véteti észre magát. Az már pedig nem az õ hibája, hogy csapattársai nem tudnak felnõni teljesítményéhez.

Ugyan nem a támadórészleg tagja, de nem mehetünk el szó nélkül Sergio Ramos teljesítménye mellett sem, aki a saját 14 lövésével (és fejesével) a csapata – CR és Higuaín után, Benzemával holtversenyben – harmadik legtöbbet tüzelõ játékosa. Az már más kérdés, hogy egyetlen árva gólt sem szerzett, sõt, a kaput is csak egyszer találta el. Ezen adatok ismeretében nagy kérdés, hogy vajon miért is pont Sergionak adná Iker az aranylabdát. Az biztos azonban, hogy amíg a Real Madrid nem javít helyzetkihasználásán, addig nem is álmodhat sem a nyolc pont ledolgozásáról, sem a tízedik BL-gyõzelemrõl.

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK