Cristiano egy remek játékos, de…

A CNN újságírója, Pedro Pinto legutóbbi blogbejegyzésében arról írt, hogy személyes tapasztalatai alapján Cristiano Ronaldóról egy hamis kép él az emberekben, és a portugál meg tudná változtatni ezt csupán azzal, hogy önmagát adja.

Állandóan ezt hallom: „Cristiano Ronaldo egy nagyszerû játékos, milyen kár, hogy ennyire arrogáns.”

Igen, a 27 éves portugál szupersztár imázs-gondokkal küzd. A pályán komoly, távolságtartó, és néha sértõdékeny viselkedése sokakban, ha nem a legtöbb szurkolóban, eléggé negatív képet alakít ki róla.

De milyen az igazi Cristiano? Nos, én már lassan egy évtizede ismerem, és nyugodtan mondhatom, hogy egyáltalán nem olyan, mint ahogy feljebb leírtam.

Pont a múlt héten töltöttem el vele egy kis idõt egyik barátja házában a spanyol fõvárosban, és kedves volt, mint mindig.

Minden egyes találkozásunk alkalmával ugyanezt tapasztaltam. A csillogás, pénz, siker… Ezek egyáltalán nem változtatták meg.

Nyilvánvaló, hogy teljesen más a barátai környezetében, mint a pályán, én pedig úgy gondolom, hogy ez teljesen érthetõ. Miközben dolgozik, óriási felelõsség van a vállán, teljesítenie kell, és ahogy egyszer elmondta nekem, utál veszíteni. Minden egyes meccset meg akar nyerni, legyen az a Barcelona vagy a Rayo Vallecano elleni összecsapás.

Én személyesen is láttam az õ szemszögét, és megértem, ahogy érez, ezért be kell látnom, hogy változtatnia kell.

27 évesen karrierje kulcsfontosságú pontjához érkezett, ahol azt kockáztatja, hogy a róla kialakult kép belerondíthat örökségébe. Ezt múlthéten elmondtam neki, és azoknak is így kellene tenniük, akik közvetlenül vele dolgoznak.

Ha lehetõségem lenne mellette dolgozni, én a következõket mondanám neki:

  • Mosolyogj! Tehetséges, sikeres és jóképû vagy. Egy álmot élsz meg. Nem segít, ha az egész meccsen komoly arcot vágsz. Úgy látszik, mintha az egész világ súlya a te válladat nyomná. Nem azt kérem, hogy olyan legyél, mint Ronaldinho Gaucho, de kicsit meg kellene nyugodnod, és meg kellene mutatnod, hogy élvezed, amit csinálsz.
  • Ünnepeld a góljaidat nagyobb átéléssel! Tudom, hogy rengeteg gólt szerzel, de nem tesz jót az imázsodnak, ha úgy teszel, mintha nem számítanának. Hanyagolhatnád a „nyugi, nyugi” gólörömöt is. Jól bevált a tavalyi, Barcelona elleni meccsen, de most már ideje továbblépni.
  • Légy önmagad, ha kamerák vannak a közelben! Ne gondold, hogy másképp kell viselkedned, ha a rivaldafényben vagy. Egy vicces srác vagy, engedd, hogy ez kijöjjön belõled.

Ti is úgy gondoljátok, hogy ezek az apró változtatások hosszú távon megváltoztatnák a Ronaldóról kialakult képet az emberekben? A legnagyszerûbb pedig az, hogy mindezt úgy meg tudná valósítani, hogy egyszerûen önmagát adja.

Ha semmit nem tesz, és minden ugyanígy megy tovább, akkor nincs kétség affelõl, hogy az emberek a továbbiakban is azt fogják mondani, hogy Cristiano egy nagyszerû játékos, de nem valami szimpatikus ember.

Ez pedig azt jelenti, hogy a remény, hogy legyõzi Lionel Messit az Aranylabdáért folytatott harcban, szertefoszlik, és az utókor számára egy téves kép marad meg róla.

Pedro Pinto

Forrás: CNN
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK