A FIFA elnöke az Aranylabda-szavazás elõtt alázta meg Cristiano Ronaldót

Nehéz nyugodtnak és tárgyilagosnak maradnom most, hogy megtekintettem a FIFA elnökének felfoghatatlanul bugyuta és megalázó „szereplését”. Egyszerûen nem tudom elhinni, hogy egy ilyen neves és nagy befolyással bíró szervezet elsõ embere megteheti azt, amire a svájci sportdiplomata vetemedett. Egy szubjektív vélemény következik...

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, vagyis a FIFA elnöke az oxfordi egyetemen alázta meg Cristiano Ronaldót, azt a játékost, aki világszerte milliók példaképe, aki a XX. század legjobb csapatának vezéregyénisége, aki megannyi jótékonysági program lelkes támogatója, aranylabdás, ráadásul évrõl-évre a FIFA Aranylabda-szavazásának három döntõse között foglal helyet. Hogy mi is történt valójában? Íme:

Sepp Blatter az Oxford Union Society meghívására érkezett az angliai egyetemre, ahol egy kötetlen beszélgetésen vett részt egyetemisták (illetve alkalmazottai) körében. A beszélgetés végén a kérdéseket felvetõ fiatalember bátorkodott kikérni az elnök véleményét a Cristiano Ronaldo – Messi kérdésben.

Lionel Messi, vagy Cristiano Ronaldo?
„(nevet) Mindenek elõtt köszönöm, hogy visszatértünk a futballhoz. Leonard (sic!) Messi vagy Ronaldo, illetve most már ide kell vennünk Ibrahimovicsot is, bár önök csak a Leonard, vagyis Lionel Messi vagy Ronaldo kérdést tették fel. Õk mindketten kivételes játékosok, de teljesen különbözõek. A futball a sztárok különbözõségeirõl is szól.”

Itt aztán Blatter megkezdte Messi ajnározását:

„Messi egy jó fiú, akit minden anya, minden apa szeretne magának. (nevet) De õ tényleg egy jó ember. Nagyon gyors, nem kérkedik, remekül játszik, szinte táncol a pályán, egy aranyos ember. Egy jó srác. Ezért is olyan népszerû. Minden évben rengeteg szavazatot kap, mivel egy kedves srác. Emellett jól is játszik és gólokat lõ. De a másik (sic!) teljesen más. Olyan, mint egy parancsnok.”

Elnök úr! Talán kezdjük ott, hogy nem „a másik”, hanem Cristiano Ronaldo. Egyébként nem tetszett tájékozódni az elmúlt idõszakban a világ eseményeirõl? Tehetnénk fel a költõi kérdést. Persze, hogy nem, hiszen ha így tett volna, akkor tudná, hogy bizony Messinek van egy sötét oldala is, amit azonban a médiában minden erõvel megpróbálnak elfedni. Hihetetlen, hogy a FIFA elnökétõl ugyanazt kell hallanunk, mint amit az újságok sulykolnak belénk. „Messi a jó fiú.” Lehet, hogy fogalomzavarban szenvedek, de egy köpködõ, könyökölõ, játékostársait megalázó, megszégyenítõ, elüldözõ ember, aki eltaszítja magáról az autogramot kérõ kisgyermeket, aki adót csal és prostituáltak keblei között keresi a boldogságot [nem, nem volt kamu], miközben néhány hónapos gyermeke várja haza, semmiképp nem nevezhetõ jó fiúnak. Persze, Ronaldónak is vannak hibái, de amíg ezeket felnagyítva mutatják be még a sportlapok is, addig Messirõl mintha tilos lenne rosszat írni.

Ennél a pontnál egyébként Blatter felállt a székébõl, finoman begombolta az ingjét, majd masírozó mozdulataival próbálta imitálni Cristiano Ronaldót, a közönség nevetése közepette.

„Pont ilyen. De ez a futball másik oldala. Jó, ha vannak ilyen parancsnokok a pályán. Nem lehet mindenki egyforma. Ez életet ad a futballnak. Az egyik többet költ a hajára, de ez nem számít. (nevet) Nem tudom megmondani, hogy melyikük a jobb.”

„Mindkettõjüket kedvelem, de Messit preferálom.” – zárta mondandóját nevetve Sepp Blatter.

A Real Madrid azonnal reagált a történtekre, Florentino Pérez hivatalos levelet írt a FIFA-nak, amelyben bocsánatkérést és kiigazítást kért a fent leírt tiszteletlenség miatt. Errõl egyébként Carlo Ancelotti is beszélt, aki elmondta, teljesen egyetért az elnökkel, elfogadhatatlannak tartja, hogy egy ilyen profi játékossal szemben ennyire tiszteletlenül nyilvánuljanak meg. A válasz még várat magára.

A kérdéses eset az alábbi videón tekinthetõ meg vágatlanul:

Frissítés:

Blatter válasza Florentino Péreznek: “Kedves Elnök úr! Mai dátummal kaptam kézhez levelét, melynek tartalma nagyon meglepett. Elõször is szeretném elmondani, hogy ezen az eseményen, mely múlt pénteken zajlott az Oxfordi Egyetemen, nem a FIFA Aranylabdájára pályázó játékosokról beszéltem. Az elõadásom végén egy Lionel Messire és Cristiano Ronaldóra vonatkozó kérdésre feleltem, a moderátor arra kért, hogy válasszak kettejük között, és ehhez azt fûztem hozzá, hogy Messi az a fiú, akire minden anya vágyik, és végül az õ nevét mondtam. Mégis szeretném tisztázni, hogy számomra Cristiano Ronaldo ugyanolyan szintû játékos, mint Messi, és mindketten kivételes játékosok, mindkettõ a maga módján. Nagyon sajnálom, hogy ez a szituáció egy egyetemi rendezvényen alakult ki, elnézést kérek ezért. Sosem állt szándékomban, hogy kellemetlen helyzetbe hozzam vagy tiszteletlen legyek a Real Madriddal vagy akár egy játékosával, nem csupán azért, mert a FIFA alapítói között vannak, hanem azért sem, mert fiatalkorom óta csodálom ezt a klubot.”

Cristiano Ronaldo Facebook-profilján keresztül válaszolt Joseph Blatternek: “Ez a videó jól mutatja azt a tiszteletet és figyelmet, amit a FIFA felém, a klubom és az országom felé mutat. Sok mindent megmagyaráz. Azt kívánom Mr. Blatternek, hogy éljen sokáig egészségben, azzal a bizonyossággal, hogy továbbra is tanúja lehessen a kedvenc csapatai és játékosai sikereinek, mivel megérdemli.”

Blatter válasza Ronaldónak a Twitteren: “Kedves Cristiano! Elnézést kérek, ha megbántódtál attól a könnyed választól, mely egy zártkörû rendezvényen hangzott el péntek este. Sosem akartalak megsérteni. Tiszteletbeli pártoló tagja vagyok a Real Madridnak, arról beszéltem, hogy nagyon sok tehetséges játékos van a világon, te is egy vagy közülük. A legjobbakat kívánom!”

Cristiano Ronaldo ügynöke, Jorge Mendes is megszólalt az ügy kapcsán: „Ez a szomorú eset, amiben Mr. Blatter érintett, elfogadhatatlan tiszteletlenséget mutat a példás profizmussal és odaadással szemben, ami Cristiano Ronaldo egész karrierjét jellemezte, emellett soha nem látott semmibe vétele a világ minden táján élõ spanyol futball és Ronaldo szurkolóknak. Ez az incidens nem méltó egy olyan szervezet elsõ emberéhez, mint a FIFA, amelynek ahelyett, hogy nyilvánosan megalázza azokat a sztárokat, akik ennyi szenvedélyt hoznak ebbe a sportba, értékelnie kellene õket.”

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK