Guti: Cristiano Messi és Ribéry felett áll

Guti 14 évet húzott le a Real Madridban, egy felejthetetlen játékos, akinek a stílusa sem utolsó. Elõszeretettel fricskázza az õsi riválist, igazi büszke fõvárosi, aki akkor sem akart máshol lenni, mikor nem kapott elegendõ játéklehetõséget. A madridizmus egyik legszerethetõbb figurája a Marcának adott interjút, ahol egykori csapata idei esélyeit latolgatta, valamint kitért a nyáron bekövetkezett változásokra is. Hogy mit gondol az Aranylabda sorsáról, Bale-rõl vagy Ancelotti taktikájáról a volt támadó középpályás? A válaszokból mindenre fény derül.

Ha a kihívásokra gondolunk, mi maradt még a tarsolyában, ami a karrierjét illeti?
A világbajnokság és az Európa-bajnokság, minden mást elértem a Madriddal.

A futball Curro Romerója volt (híres torreádor, aki az ötvenes években debütált Madridban, és 44 évig maradt a pályán, így az egyik leghosszabb karriert futotta be szakmájában – a szerk.), jobban megizzasztotta volna az aréna?
Mindnyájunknak vannak olyan pillanatai, mikor valamin szeretnénk változtatni. Egy évre elmehettem volna a Milanba, és ki tudja… Az életem legalábbis átalakult volna. Sokkal többet játszhattam volna, európai szinten sokkal fontosabb lehettem volna, de szerintem a lehetõ legjobban döntöttem magamra nézve. Kevesebb játéklehetõséget kaptam, de ott voltam, ahol mindig is lenni akartam. Nem hinném, hogy sok olyan ember akad, aki elmondhatja magáról, hogy azokkal a zsenikkel játszhatott, akikkel én.

Nos, sok idõt töltött Madridban. Valamit csak letehetett az asztalra…

Igen, nem sokan mondhatják el magukról, hogy 14 évig erõsítették a Madridot. Erre büszke vagyok, még akkor is, ha az emberek ezt lekicsinylik.

Melyik volt élete legboldogabb napja?
Nem tudom… Sok ilyen volt. A Bajnokok Ligája gyõzelmek, bár nem voltam annyira boldog, hiszen egyikhez sem járulhattam hozzá, de tudom, hogy más címekben nekem is volt szerepem. Az utolsó idõszakban, Schusterrel szinte mindig játszottam, az a bajnokság csodás volt.

Ki az, akivel nem szállna ringbe?
Ember, ez világos, nem? Mou-val semmi pénzért, valaki K.O.-val gyõzne. Egyikünk ott holtan végezné. (nevet)

És Ancelotti? Úgy tûnik, a szorítóban is igen kimért lenne…
Igen, õ hagyományosan indított, de a csapat kezdi kapizsgálni, mit akar. A hármas fogat hatalmas ajándék, de a védelmet kicsit lagymatagnak látom. Ahhoz, hogy megnyerjék a BL-t, jobban kell védekezni.

Hol játszana Guti Ancelotti 4-3-3-as rendszerében?
Talán ahol Modric, bár a korom már nem engedné. Ez ideális hely lenne számomra, jól érezném ott magam.

Javulásról beszélt, ez a rendszernek köszönhetõ vagy Alonso visszatérésének?
Elõször is eljutottak egy olyan szisztémához, amelyben a játékosok és az edzõ is kényelmesen mozgott. Alonso visszatérése is számított. Biztos, hogy Illarra elõtt nagy jövõ áll, nagyon jó játékos, kedvelem és biztos vagyok abban, hogy sok hasznát veszik majd a jövõben, de ez most még korai. A Madridnak egyensúlyra van szüksége a támadás és a védelem között, és erre a legmegfelelõbb ember Xabi, aki tudja, hogyan kell helyezkednie a védelemben és általában a csapatban.

És mit csináljunk Iscóval?
Látványosan indított, azért játszhatott, mert rászolgált a tejesítményével. Azt hiszem, a játékrendszer megváltoztatása nem tett jót neki, kicsit elveszett lett tõle, de Carlo okos, tudja, hogy szüksége lesz rá, fõleg most, Khedira kiesésével. Biztos vagyok benne, hogy lehetõséget ad majd neki a játékra.

Milyen benyomást tett Önre Ancelotti?
Nagyon jót, és egyre jobbat. Öröm számomra, hogy Zidane-t ott láthatom. Carlo remek fickó, világossá teszi, hogy a játékosok a fõszereplõk.

Nem túlságosan nyugodtak õk? Szinte meg sem rezzennek a kispadon…
Nekik nincs annyi mondandójuk, mint Guardiolának vagy Mou-nak, de vannak mindenféle edzõk. Nem attól fog jobban menni egy játékosnak, ha többet ordibálsz vele.

Látja maga elõtt Zidane-t mint a Real Madrid edzõjét?
Ez a kezdet, meglátjuk, hogyan alkalmazkodik majd ahhoz, hogy most egy teljes évet a csapattal lehet. Ez nem ugyanaz, mint szerdán és vasárnap elutazni velük. Rajta áll majd, de ha a szurkolókat kérdezzük, mindenki a leendõ edzõként tekint rá.

Hogyan értékeli a beszédmód megváltozását a Barcelonánál? Már nem ütnek akkorát… miért?
Nem hinném, hogy változott az, ahogyan beszélnek. Az igazság az, hogy Guardiola sokkal többet követelt tõlük, és szerintem olyan szintre jutott velük, amit egyszerûen nem lehetett kezelni. Azt is gondolom, hogy most kiengedtek, legalábbis vannak játékosok, akik belefáradtak a folyamatos gyõzelembe, de nem akarom leértékelni ezt a mostani Barçát, amelyik nem veszít és még mindig vezet. Szerintem a rendszerük továbbra is ugyanaz. Más kérdés, hogy három-négy játékos elment, és nincsenek olyan embereik, akik hasonlóan tudnának játszani, de most ugyanúgy zajlanak majd a dolgok tovább. Igaz, hogy egyes meccseken kicsit változtattak a játék képén, de az elképzelés ugyanaz.

Megérzik majd Messi hiányát?
Tavaly megsínylették volna, de idén nem hiszem, mivel megérkezett Neymar, aki jól játszik és hamar beilleszkedett. Szerintem a Barça játékosok jobban ösze tudnak dolgozni Neymarral, mint Messivel.

És kinek adná az Aranylabdát?
Ez kicsit bonyolult. Ha annak kell elvinnie, aki több dolgot nyert meg, akkor nem tudom, miért Messinek adták Iniesta helyett, hiszen õ több címet szerzett. Ha a legjobbnak kell adni, Ronaldo mindenki felett áll, de nem csak egy, hanem két vagy három fokkal, nem csak Messit, de Ribéryt is felülmúlja, nem akarom lebecsülni a franciát, de Ronaldo mindent megnyer neked.

És Bale?
Nagyon meg vagyok lepve. Rengeteg sérüléssel érkezett, de megmutatja, kicsoda õ. A Madrid 100 milliót fizetett, de ha 150-et kértek volna tõlük, ugyanúgy megadják. Lenyûgözõ, óriási fejlõdésen fog keresztülmenni. Összeszoknak a másik két támadóval, és egy hihetetlen Bale-t fogunk látni.

Ön jól ismeri Iker Casillast, külsõ szemlélõként mit gondol róla?
Öt-hat hónapot töltött a padon Mourinhóval, és amikor érkezik egy új edzõ, aki láthatja, hogy Diego López elképesztõ, és a szezonban ugyanolyan erõs marad, akkor azért meggondolandó, hogy kitegye-e a csapatból. Szakmailag nehéz idõszakot él meg Iker. Már mondta, hogy néha az ember azt gondolja, könnyû a dolga, játszani fog, lelazul és ezért elveszíti a helyét, de most a legjobb Ikert láthatjuk és Carlo boldog lehet, hogy két hatalmas kapus között válogathat.

Ha tippelnie kéne, mit mondana, megy vagy marad?
Ha elmegy, az nem azért lesz, mert nem játszik, hanem azért, mert másra van szüksége, új országra, új csapatra, új kihívásokra. Remélem, azt teszi majd, amit saját maga és a családja számára a legjobbnak vél.

És mit jósol, mi lesz a Tizedikkel?
Ez még korai, szeretném látni, mit mutatnak a bajnokságban, hogy kiderüljön, elég erõsek-e ahhoz, hogy szembeszálljanak a lenagyobbakkal. A Madrid szerintem most még nem elég érett ahhoz, hogy összecsapjon egy Bayernnel.

Ráadásul ott van Guardiola…
Guardiola egy zseni. Amit a nyelvvel mûvelt, ahogy beilleszkedett a Bayernbe, a klub kultúrájába. Muszáj, hogy ilyen szinten belevesd magad a munkádba. Normális dolog, hogy a Bayern továbbra is felfelé tör, hiszen elképesztõ csapatuk van. Hosszú ideig ott lesznek Európa élén, a Barçának és a Madridnak is nehéz lesz legyûrni õket.

Szeretne vele dolgozni?
Persze, ha eljönne a Madridba, vagy más csapatba, ami nem a Barcelona. Az igazság az, hogy a Barcelonában nem látom magamat.

Forrás: Marca
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK