Újabb sajtóhadjárat a Real Madrid ellen

Miért van erre szükség? Merült fel bennem a kérdés. Aztán nagyon gyorsan elmosolyodtam, hiszen lepergett elõttem a rengeteg eladott újság, a rengeteg kattintás, amit egy hasonló botrány eredményez. Nincs több kérdésem. Viszont észrevételem van. És cáfolatom. Íme:

A napokban a Diario AS hasábjain,egy bizonyos Joaquín Maroto tollából megjelent egy interjú, amelyet Carlo Ancelotti a PSG elleni barátságos meccs alkalmával adott Katarban egy sajtóeseményen, ahol több újság képviselõi is jelen voltak.


Joaquín Maroto

Az interjú magyar fordítása weboldalunkon is elolvasható, ebbõl a jelenlegi cikk szempontjából a következõ rész releváns:
Özil távozása: „Úgy gondolom, hibáztunk, amikor megadtuk neki a távozás lehetõségét.”

Itt fontos megjegyezni, hogy a forrás az AS interneten megjelent angol nyelvû cikke, ami a Gulf News nevû katari lapra hivatkozva írta a fenti idézetet azt sugallva, hogy Carlo Ancelotti exkluzív interjút adott a lapnak.

A Real Madrid hivatalos oldala néma maradt, nem cáfolt semmit. Azonban klub sajtófelelõse, Carlos Carbajosa üzenetet juttatott el az AS néhány újságírójához, amit Maroto annak rendje és módja szerint le is közölt, és ami a következõképp hangzott:

„Elnézést a zavarásért barátaim, de szeretném cáfolni, hogy Carlo Ancelotti interjút adott volna egy Gulf News, vagy hasonló nevû újságnak. Azt is cáfolnám, hogy a leírt módon beszélt volna bárkinek Mesut Özilrõl.”

„Ahogy Ti is tisztában vagytok vele, az edzõ mindig ugyanazt mondta Özil távozásáról: maximálisan tiszteli õt, teljesen tisztában van saját felelõsségével az ügy kapcsán, illetve tökéletesen elégedett a rendelkezésére álló kerettel. Unalomig ismételgette a válaszát az állandóan felmerülõ kérdésre. (Ezt egy korábbi cikkünkben is fejtegettük.a szerz.megj.) Újságírói szemmel egyszerûen nincs értelme annak, hogy az ellenkezõjét gondolja valaki. Az állítólagos interjú, illetve annak tartalma teljesen hamis, de ezzel nyilvánvalóan Ti is tisztában voltatok az elsõ pillanattól fogva. „Köszönöm”, hogy nem kérdeztetek meg engem a teljesen értelmetlen idézet valóságtartalmáról. ”

Természetesen az ügy kirobbanását követõ elsõ sajtótájékoztatón rákérdeztek Ancelottinál az esetre, a kérdésre õ csak a következõt válaszolta: „Ez nem az elsõ alkalom, amikor az emberek olyanokat terjesztenek, amiket nem mondtam, s nem is ez volt az utolsó. A tények nyilvánvalóak, és sokszor elmondtam már õket.”

A történtekre válaszul, hogy bizonyítsa hitelességét, az AS minden követ megmozgatva megszerezte, majd azonnal nyilvánosságra is hozta a kérdéses interjú (mint kiderült sajtótájékoztató) hangfelvételét, amelyen valóban hallható, amint Özilrõl beszél a Real Madrid trénere, azonban az eredeti mondat a hangfelvétel alapján következõképp hangzott:

Újságíró: „Hiányzik Özil a csapatból?”

Ancelotti: (nevet) Nem, nem. Ha így lenne, akkor az azt jelentené, hogy hibáztunk, amikor megadtuk neki a távozás lehetõségét. Vagyis választottunk, én választottam, és Di María mellett döntöttem, mivel bár kevésbé tehetséges futballista, sokkal inkább csapatjátékos.”

Így már egészen másképp fest a dolog, nem igaz?

A hangfelvételt természetesen azonnal feltöltötték az internetre videó formájában, majd úgy feliratozták, hogy nekik legyen igazuk, így a felvételen jól hallható „ha így lenne, akkor az azt jelentené” részt „elfelejtették” feltüntetni, csupán a „hibáztunk, amikor…” kezdetû mondatrész jelenik meg a videó feliratában (is)… A Youtube-ra feltöltött videó alatti spanyol nyelvû kommentek amellett, hogy felhívják a figyelmet a hibára, arra bíztatják az AS vezetõségét, hogy alkalmazzanak olyanokat, akik le tudnak fordítani egy ilyen egyszerû szöveget angolról spanyolra…

Úgy gondolom tehát, az AS, illetve Joaquín Maroto saját kardjába dõlt, mert bár a sajtótájékoztató megtörtént (igaz, nem egy exkluzív Gulf News interjúról volt szó), egy újságíró valóban kérdezett Özilrõl, ám nem azt, amit õk továbbra is váltig állítanak.

Mint tudjuk, Mesut Özil távozása érzékenyen érintette a madridi közönség jelentõs részét, amivel az AS is tökéletesen tisztában van. Az ominózus hamis cikk(sorozat) vélhetõen sok kattintást, de még több eladott lapot eredményezett (egyébként magyarországi vezetõ lapok is azonnal lecsaptak rá), így Maroto elérte célját, a tévedésrõl pedig az emberek hamarosan úgyis elfeledkeznek. Remélhetõleg nem az marad meg a közvéleményben, hogy Carlo Ancelotti és a Real Madrid hazudott, mivel nem ez történt. Nagyon nem.

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK