Benzema: Az edzések után Zidane-nal szoktam gyakorolni

A Marcának adott interjújában Karim Benzema elmondta, milyen kihívásokkal kellett megküzdenie az utóbbi idõben, hogyan élte meg a Bernabéu olykor barátságtalan gesztusait, s miként látja az idei lehetõségeit a Real Madriddal és a válogatottal. Ancelottiban a támadó és védekezõ foci egyfajta ötvözetét látja, s a technikai stábból nagyon fontos számára Zizou, aki külön is foglalkozik vele. Õ maga is hasonló szerepet tölt be Varane életében, akit a világ egyik legjobb hátvédjének lát.

Most egy sokkal érettebb Karimot láthatunk. Sokat változtál, mióta 21 évesen Madridba kerültél?
Már öt éve vagyok Madridban. Több mérkõzésen vagyok túl, több a tapasztalatom, többet dolgoztam, az elsõ évben nem volt ennyi elvárás. Persze számít a nyelvtudás is, a beilleszkedés, a város…

Ez a szakáll is hozzátartozik az új Karimhoz?
Nem (nevet), ebben nincs semmi különös. Talán egy kicsit. Ez a stílusom része. Néha visszafogom, máskor kicsit hagyom… Attól függ.

Miért van az, hogy most láthatjuk a legjobb formádat?
Ez önbizalom kérdése; ha most próbálkozom valamivel, akkor sikerül. A csatároknak szükségük van erre, nekem pedig megvan, amióta az edzõm bízik bennem.

Változott valami az edzésmódszereidben?
Sokat dolgozom az edzéseken, utána maradok Zidane-nal gyakorolni pár dolgot, a befejezéseket, fejelést, és beszélgetünk is mindenrõl.

Mindemellett úgy tûnik, sikerült kibékülnöd a Bernabéu közönségével is.
Az igazság az, hogy eleinte elég nehéz volt. Az elõzõ évek alapján már tudtam, hogy ez a közönség nagyon sokat vár el, mindig a maximumot kell nyújtanod, azt akarják, hogy mindig jó meccseket hozz. Egy ilyen klubnál ez normális. Többet vártak tõlem, ezért kifütyültek, de már tudom, hogy nem ülhetek karba tett kézzel. Azt mondtam: folytatni kell, harcolni kell. Néha kihagytam lehetõségeket, de hinni kell abban, hogy változni fognak a dolgok, és inkább elõbb, mint utóbb, mivel keményen dolgozom érte.

Tehát inkább szellemi felkészülésrõl van szó?
Arról van szó, hogy kemény helyzet volt, de mentálisan erõs vagyok, sokan voltak mellettem. Mikor hallottam a füttyszót a lelátókról, próbáltam elérni, hogy ne befolyásolja a játékomat. Koncentráltam, próbáltam elvonatkoztatni.

Ki volt az, aki a legtöbbet segített neked a csapatból akkoriban?
Minden játékostársam támogatott. Aztán ott volt az edzõnk is. És persze Zizou, aki mindig mellettem volt.

Hogyan lelkesít téged Zidane?
Zidane-nal a munka mentális része fõleg beszélgetéseken alapul, tanácsokat ad. Aztán a játék egyes elemeit gyakoroljuk a pályán.

Már 105 gólnál jársz, eggyel többet szereztél, mint Ronaldo. Ez jelent valamit?
Büszke vagyok arra, hogy felülmúltam ebben a mutatóban, számomra õ minden idõk legjobbja, mindig is a példaképem lesz. Ha jó csatár akarsz lenni, akkor õt kell tanulmányoznod.

Mit kedvelsz legjobban benne?
Elsõsorban a hidegvérét, azt, hogy bármikor lecsaphat, és a gyorsaságát. Egy kicsit mindent.

A rajongóid szerint ez a te éved lehet. Te is így gondolod?
Nem tudom, sok meccs van még hátra, de elképzelhetõ, hogy egy remek év lesz számomra. Nem gondolkozom azon túl sokat, hogy az idei lesz-e az én évem, vagy a következõ. Remélem, minden jól alakul majd.

Már nyertél egy kupát és egy bajnokságot is, most a BL a cél, vagy minden egyes versenyre koncentrálsz?
A cél az, hogy megnyerjünk mindent. A kupában már döntõbe jutottunk, a többi sorozatban is jó helyen állunk. A BL-ben komoly ellenfeleink lesznek, nehéz lesz, mint mindig.

Zidane olyan számodra, mint egy pártfogó. Mondhatjuk, hogy te voltál az, aki Varane-t hasonló módon segítetted?
Varane nagyon fiatal, adtam neki tanácsokat, bár õ védõ én pedig támadó vagyok. Nem volt könnyû megbirkóznia a sérülésével, próbáltam segíteni neki. Remélem, a világbajnokságig visszanyeri a legjobb formáját, hiszen õ a világ egyik legjobb hátvédje.

Modric nagyon fontos eleme most a Madridnak?
Igen, nagyon jól játszik, irányítja a játékot, a csapatért dolgozik, meghatározó… Nagyon jól szerepel.

Mi a te szereped Bale és Cristiano oldalán?
Játék, gólszerzés, gólpasszok, sokat beszélgetünk errõl. Az én stílusom kicsit más, én elöl néha kicsit jobbra, máskor balra, megint máskor középre helyezkedem.

Néha itt azt mondják rólad, hogy „kilenc és feles” vagy. Ez jó meghatározás?
A válogatottban is ez a helyzet. Elképzelhetõ, hogy kilenc és feles vagyok. Tudok játszani elöl, vagy kicsit visszahúzódva, de csatár vagyok annak ellenére is, hogy szeretek részt venni a játék egyéb elemeiben is.

Mit kedvelsz legjobban Crisitanóban?
Csodálom benne azt, mennyire profi, hogy mennyit dolgozik.

Nem gondolja, hogy a Barcelona játékosait befolyásolhatják a közelmúlt viharos eseményei? A Neymar-ügy, Rosell távozása…
Nem hinném, a játékra koncentrálnak, a futballra, ennek semmi köze ezekhez a dolgokhoz. Folytatják a saját stílusukban, nagyon technikásak, nem hinném, hogy bármi is változna velük kapcsolatban.

Még másfél éved van a szerzõdésedbõl. Maradni fogsz, vagy egy korszak végére érkezel?
Boldog vagyok Madridban, a világ legjobb csapatában játszom. Meglátjuk. Jól érzem itt magam, kedvemre való a város is és csak a Real Madrid lebeg a szemem elõtt. Apa lettem, a családommal nagyon boldogok vagyunk itt. Nyugodt vagyok.

Simeone Atléticója megnyerheti a bajnokságot?
Annyit tudok csak, hogy nehéz bajnokság lesz, nyílt küzdelemmel egészen a végéig. Nagyon jót tesz a sorozatnak, hogy az Atlético is ringbe szállt. Most még hasonlóak a lehetõségeink, de persze én a Real Madridra fogadok.

Mit gondolsz, Bale-nek sikerült már beilleszkedni?
Gólpasszokat ad, gólokat szerez, egyre jobban játszik. Remek játékos, a képességei és a gyorsasága is lenyûgözõ.

A gól, melyet a nemzeti válogatott színeiben szereztél Ukrajna ellen, életed legfontosabb találata volt?
Nagyon fontos gól volt a csapat számára és persze nekem is, hiszen vert helyzetbõl érkeztünk a visszavágóra. Franciaország egyik legjobb meccse volt évek óta. Adott nekünk egyfajta pluszt, önbizalmat, annak ellenére, hogy azért elõtte sem ment rosszul a játék.

A világbajnokság favoritjai közé sorolod a csapatot?
Jobb szeretem, ha Franciaország visszahúzódik kicsit. Persze természetes az ellenkezõ reakció is, de nem szeretném, ha sokat beszélnénk magunkról, mint ahogy Németország, Spanyolország vagy Brazília teszi.

Mit gondolsz Spanyolországról? Lejárt már az idejük?
A spanyolok még mindig nagyon erõsek, a legjobbak között vannak, az elmúlt években õk vannak a világ tetején. És persze megverhetik otthon Brazíliát, miért is ne?

Sokat változott a Madrid Mou óta?
Mou kezei alatt nagyobb mértékben építettünk a kontrákra, hátul pedig nagyon egységesek voltunk. Carlóval többet van nálunk a labda, nagyobb mértékben irányítjuk a meccseket. Ehhez nagyobb erõfeszítésekre van szükség.

Lehet, hogy Carlo stílusa a te focidhoz is jobban passzol?
Úgy gondolom, jó, ha mindkét stílus megvan, vagyis a kontrák és a labdatartás, idén pedig így is úgy is tudunk játszani.

Ancelotti tényleg olyan nyugodt, mint amilyennek látszik?
Carlo egy nyugodt ember, aki szeret szoros kapcsolatot kiépíteni a játékosaival. Nagyon fontos volt számomra, hogy bizalmat szavazott a csatároknak, de még mindig sokat kell dolgoznunk.

Mondhatjuk, hogy õ az egyik legfontosabb edzõ a karrieredben?
Volt néhány… Nagyszerûen kijövök vele, szeretek mellette dolgozni. Tetszik, ahogy motiválja a játékosait, illetve a kemény edzésmódszereit is kedvelem.

Minden edzõdtõl tanultál valamit, akikkel a Madridnál dolgoztál?
Az elsõ év nehéz volt, Pellegrinitõl nem sokat tanultam, mivel csak egy évig volt itt. Mourinho nagyszerû edzõ. Sokat védekeztünk, mivel elõtte inkább a támadásokon volt a hangsúly. Úgy gondolom, Ancelotti a kettõt ötvözi.

Forrás: Marca
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK