Egytõl egyig: Real Madrid – Barcelona

Ismét egy klasszikus, ismét beszédtéma hosszú idõre. A Real Madrid játékban alulmúlta a várakozásokat, de egy ilyen közepes teljesítménnyel is tökéletesen partiban volt a katalánokkal. A Barcelona végül egy jó iramú és sok gólt hozó találkozón elvitte a 3 pontot a Bernabéuból és ezzel igen szorossá tette a bajnokság hátralévõ részét. Nem szabad azonban szó nélkül elmenni a játékvezetõ és segítõinek teljesítménye mellett sem, nem is tesszük! Mi ismét megpróbáljuk a mérkõzés képe alapján egy tízes skálán értékelni a játékosok teljesítményét. Mérkõzés utáni rovatunk következik.

Csapatok

Real Madrid (6)
Ancelotti mester csapata számára nem kezdõdött túl jól a mérkõzés. Egy nagy védelmi/tolódási hiba után Iniesta gyorsan szerzett vezetést. Szerencsére a folytatás annál jobb volt, a gólt követõ percek ugyan még a Barcáról szóltak, de nem sokkal késõbb a Real átvette az irányítást és fordítani tudott. A második félidõ aztán a futball mellett/helyett inkább Undiano Mallenco ítéleteirõl és azok következményeirõl szólt: három büntetõvel, egy kiállítással és 4-3-as vereséggel. A mérkõzést igazából jó lenne csak a kiálíltásig értékelni, hisz csapatunk számára itt végeszakadt az érdemi résznek, de mégis egészében tekintjük át a találkozót. A királyi gárda mindössze 320 átadást produkált a bõ 90 perc alatt, ezek 80%-os pontossággal értek célba. A hazai játékosok összesen 13 alkalommal próbálkoztak kapuralövéssel, ezek közül 8 kísérlet találta el Valdés kapuját. A kiállításig ez volt az a terület, ahol a legmeggyõzõbb Real fölényt jegyezhettük fel. Összességében ki kell jelentenünk, hogy a Real Madrid nem játszott jól. Sok hibával, rendezetlen középpályás védekezéssel és támadásban igazi szélsõjátékos erõfutballal jelentkeztek ma Ronaldóék. Ettõl függetlenül nem érdemelt vereséget a csapat, de sajnos egyéb okok miatt (melyek mellett nem mehetünk el szó nélkül) a tegnap este kudarccal zárult. Reméljük a mérkõzés történéseibõl és mikéntjébõl erõt merít mind a keret, mind a szakmai stáb és a bajnokságból hátralévõ 9 találkozón mindent megtesz azért, hogy a szezon végén bajnoki címet ünnepelhessünk.

Barcelona (7)
Minden tisztelettel és elfogultság nélkül mondom, hogy ez a Barca nem volt az igazi. Ugyan legyõzték Messiék a hazai csapatot, de a katalánok már nem az a “rettegett” alakulat. Ugyan a gólokon kívül is akadtak lehetõségek, köztük több nagy helyzet is, de a védelem ezer sebbõl vérzik. A Barcelona hátsó alakulata több súlyos hibát is vétett, de szerencséjükre ezekbõl csak keveset tudott érdemben büntetni tegnap este a vendéglátó gárda. A gránátvörös-kékeknek tálcán kínálták fel a tegnapi sikert és õk köszönték szépen, éltek a lehetõséggel. Ha a statisztikai lapra tekintünk, akkor katalán részrõl nem találunk semmi meglepõt, Xaviék 68%-ban birtokolták a játékszert és 691 átadásuk 91%-os pontossággal ért célba. Azt is érdemes megfigyelni, hogy ebbõl a 691 átadásból mindössze 49 volt hosszú passz és csak 17 keresztlabda. Kapuralövések tekintetében 18 próbálkozást jegyezhettünk fel, azonban ezek közül mindössze 6 találta el Diego López kapuját. A Barcelona tegnapi gyõzelmével szorossá tette a bajnokság hátralévõ részét, de reméljük, hogy a hátralévõ kilenc bajnoki találkozó nem lesz elég arra, hogy befogják kedvenceinket.

Játékosok

A mérkõzés legjobbja – Di María (8)
Ángel Di María ismét megmutatta, hogy miért szeretik annyira a szurkolók. Atraktív, lendületes és az ellenfél kapujára veszélyes futballal rukkolt elõ, mindemellett védekezésben is sokat futva, 100%-ot nyújtva futballozott. Két gólpasszt is kiosztott és ezek mellett is két további kulcspassz, valamint számos jó megoldás fûzõdik a nevéhez. Sokat elmond játékáról, hogy az ellenfél játékosai ellene követték el a legtöbb szabálytalanságot. Ronaldóval holtversenyben, 3 elszenvedett fault áll a neve mellett. Nem rajta múlt, hogy vereség lett a vége.

Diego López (6)
Gyakorlatilag nincs mit értékelni a spanyol hálóõr teljesítményén. Egyik gólról sem tehetett, ezen kísérleteken kívül pedig mindössze két alkalommal találták el kapuját. Beadások terén nem akadt dolga, ugyanis a Barca nem élt ezzel a fegyverrel, egy-két kósza beíveléstõl eltekintve. A büntetõk esetében jól érezte az irányt, de végül nem tudott hárítani. Félreértés ne essék, nem hibáztatom Lópezt, de nagyon itt lenne az ideje, hogy a kapitány visszakerüljön az õt megilletõ helyre…

Daniel Carvajal (5,5)
Mintha zavarban lett volna, vagy mintha nem tudta volna kezelni a nyomást. Több esetben is rossz magoldást választott. Ugyan az elsõ gól a teljes védelem tolódási hibája, de mégis az õ oldaláról esett, ahogy a második találat elõtt is az õ szerencsétlen szerlését követõen pattant a labda Messi elé. Támadásban ugyan az elsõ félidõ hajrájában adott egy gólpassz értékû labdát Benzemának, de tegnap ezen a téren sem hozta a tõle megszokott szintet. Három szerelés és egy labdaszerzés fûzõdik a nevéhez.

Pepe (6,5)
Összességében jó munkát végzett a védelem közepén, de a középpálya nagyon magárahagyta õt és Ramost a tengelyben. A statisztikai lapján 5 szerelés mellett 2 tisztázás, 2 blokkolt lövés és egy labdaszerzés is szerepel. Összesen 35 passza volt, ezek közül 11 hosszú labda, melyekbõl 7 volt pontos. Az elsõ gól a védelem kollektív hibája, így az õ sara is, de ezen kívül nem tehetett a találatokról. 

Sergio Ramos (6-2=4)
Rosszkor volt rossz helyen, bár részben saját hibájának is betudható, hogy a Neymar féle -vélt- büntetõnél ilyen szituáció alakult ki, ugyanis lassan mozgatta ki a védelmet így nem sikerült tökéletesre (az asszisztens szerint) a lesre állítás. Kiállítását követõen rendívül nehéz helyzetbe került a csapat és ez késõbb meg is bosszulta magát. Nyolc hosszú passzából 6 volt pontos, míg összesen 23 átadása 91%-ban jutott el a társakhoz. Hat szerelést, egy labdaszerzést és 3 tisztázást tudhat magáénak. 

Marcelo (6)
Nem volt vele gond, védekezésben ellátta feladatát és a támadásoknál is rendre feltûnt az ellenfél 16-osának elõterében. Hozta amit elvárnak tõle, de tudjuk, hogy ennél többre képes. Tegnap hiányzott az a tipikusan Marcelós plusz a játékából. Öt szerelése, egy labdaszerzése és egy lövésblokkolása volt a 90 perc során.

Xabi Alonso (5)
Gyenge teljesítményt nyújtott a spanyol válogatott középpályás, mellyel ismét bizonyította, hogy a komoly mérkõzéseken, nagy csapatok ellen már nem elég az, amit hozzá tud tenni a játékhoz. Védekezésben rendre messze került a katalán játékosoktól, akik így magasan feltolták támadásaikat és könnyen kerültek a büntetõterület közelébe. Messzirõl és pontatlanul védekezett, valamint õ hozta össze a büntetõt, mely végül a 3 pont sorsáról döntõ gólt elõzte meg. 

Luka Modric (6)
A horvát középpályás sem volt az igazi, bár mindent megpróbált. Sokszor kimaradt a támadásépítésbõl, mely az esetek többségében a széleken zajlott. Védekezésben neki is többet kellett volna válallni és jobban szûkíteni a középpályán nyíló területeket, ezzel pedig távolabb tartva a vendégeket a madridi védelemtõl. Átadásai (számszerint 35) 83%-os pontossággal értek célba, ami rosszabb a tõle megszokott teljesítménynél. Többet válalhatott volna mind támadásban, mind védekezésben.

Gareth Bale (6)
Több lendületes megindulása is veszélyt hordozott magában, mégsem tudott igazán jó meccset játszani. Sokszor hosszú percekre eltûnt és szinte észrevehetetlen volt védõmunkája. Sokkal több kell tõle egy ilyen mérkõzésen. Mindössze 1 kapuralövés szerepel a neve mellett, ebben a mutatóban is elmarad a várttól, sokkal többet kell válalnia és vezérszerepet kell betöltenie. Az õ kvalitásaival erre minden lehetõsége megvan, de tegnap mégsem sikerült kihasználni rendkívüli képességeit.

Cristiano Ronaldo (6)
Büntetõbõl elért találata ellenére teljesítménye elmaradt a várttól, valamint mégjobban elmaradt attól, amit igazán tud. Labdavesztés után elmaradt a visszatámadás, sokszor csak elégedetlenkedett és nem a labdával törõdött. Láttunk ugyan tõle néhány szép megoldást, de egy Cristiano Ronaldónak eldönteni kell ilyen meccseket, nem pedig megélni azokat!

Karim Benzema (7,5)
Ha csak az elsõ félidõt nézzük, röpke 5 perc alatt a mennybe mehetett volna. Két gólt szerzett, mindkétszer jól oldotta meg az elõtte adódó helyzeteket. Sajnos azonban azt is észre kell venni, hogy a két gól mellett további 4 alkalommal került ordító ziccerbe és minden esetben csúnyán elhibázta helyzeteit. Az õ nevéhez fûzõdik a legtöbb madridi lövés, számszerint  8 próbálkozás, melyek közül 5 talált kaput. Jobb helyzetkihasználás és még aktívabb részvétel a támadójátékban, ez hiányzott Benzemából tegnap este.

Cserejátékosok

Raphael Varane (6)
A fiatal francia bekk Ramos kiállítását követõen került pályára. A neki jutó 25 percben 1 labdaszerzést és 3 tisztázást hajtott végre. Egy nyomás alatt lévõ védelmbe kellett megállnia feladatát, hirtelen belecsöppenve a mérkõzés közepébe. Feladatát többségében jól oldotta meg. 

Isco (-)
Kevés idõ jutott neki és mindössze 3 alkalommal ért labdába, Három passzából kettõ volt pontos a abban az 5 percben amit a pályán töltött.

Morata (-)
A saját nevelésû spanyol csatár egyel növelte pályáralépéseinek számát a Real madrid felnõtt csapatában.

Játékvezetõ értékelése

Alberto Undiano Mallenco (0,5)
Sokáig kerestem a szavakat Mallenco sporttárs teljesítményére, de nehezen találtam. Már az elsõ félidõben borzolta kedélyeket néhány érthetetlenül elnézett mezõnybeli szabálytalansággal, valamint Di María teljesen indokolatlan sárgájával, de a második játékrészben aztán teljesen elvesztette a fonalat. A Ronaldo buktatása után megítélt büntetõ teljesen jogtalan volt, a szabálytalanság a 16-oson kívül történt, viszont a jogos lap itt elmaradt. Késõbb asszisztensei is cserben hagyták, elõbb Bale megindulása után a lesen álló Benzema helyzetét felejtette el jelezni segítõje (szerencséjére Benzema kihagyta a ziccert), majd a másik oldalon Neymar indult lesrõl a büntetõ elõtt, de a zászló itt sem emelkedett. A megítélt tizenegyesnél tökéletesen “megette” Neymar alakítását, nem történt szabálytalanság a büntetõterületen beül, így sem a büntetõ, sem a kiállítás nem volt jogos. Röviddel ez után Bale-t faultolták a másik 16-oson belül, de itt néma maradt a síp. A 3. büntetõ megítélése jogosnak modnható, a dolog szépséghibája, hogy a befelé tolt labdát megelõzõen Iniesta kézzel, a felsõtestén fogást keresve tolta el magától a vele szemben védekezõ Carvajalt, de ezt a játékvezetõ nem büntette. Nagyon sok súlyos és a mérkõzés végkimenetelét döntõen befolyásoló hibát vétett a sípmester, csak azért nem kap nullás osztályzatot, mert szerencsére gólt egyik csapat helyett sem lõtt. Eddig is nagy probléma volt a spanyol labdarúgásban a játékvezetõ-kérdés, de ez a mérkõzés és Undiano Mallenco tegnapi munkássága sem tett jót a hispán bírói kar megítélésének.

Forrás: penamadridista.hu; whoscored.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Tovább

Aki láthatatlanul vált legendává…

Toni Kroos a mai napon bejelentette visszavonulását. Eme szubjektív szösszenet ennek margójára készült, pusztán érzelmi felindulásból. Szubjektivitását ajánlott…