Egytõl egyig: Real Madrid – Almería

Miután a Barcelona pontokat hullajtott a Granada ellenében, itt volt a lehetõség, hogy a Real Madrid beelõzze õsi riválisát a bajnoki tabellán. A fiúk nem okoztak csalódást, magabiztos gyõzelmet arattak, bár az Almería nem bizonyult acélos ellenfélnek. Mi ismét megpróbáljuk a mérkõzés képe alapján, egy tizes skálán értékelni a játékosok és a csapatok teljesítményét. Mérkõzés utáni rovatunk következik.

Csapatok

Real Madrid (8)
Ancelotti fiai végig kézben tartották az eseményeket, 61%-ban birtokolták a labdát, a játék minden elemében toronymagasan felülmúlták a vendégeket. 29 lövéssel próbálkoztak, ezek nagyobb része eltalálta a kaput. Közel 90%-os pontossággal passzoltak, bár akadtak páran, akik lefelé húzták ezt a szép átlagot (errõl majd lejjebb). A pálya jobb és bal oldalán, valamint középen is próbálkoztak támadásépítéssel, ilyen téren képes volt egységként mûködni a csapat. A védekezés hagyhatott némi rossz szájízt bennünk, hiszen volt néhány kapkodós, keszekusza megoldás, ebbõl azonban kár lenne komolyabb következtetéseket levonni – egyszerûen nem volt dolga a hátsó alakzatnak, s érdemi feladat hiányában kissé dekoncentrálttá váltak olykor-olykor, mondhatni „bealudtak”. Összességében elmondható, hogy pontosan annyit adtak ki magukból a játékosok, amennyire szükség volt, nem fárasztották magukat fölöslegesen a kupadöntõ elõtt.

Almería (2)
Teljesen egyértelmû volt, hogy mi a célja a bennmaradásért küzdõ együttesnek: 1 pont. Sõt, egészen pontosan a 0-0 volt az az eredmény, amit az Almería megpróbált tartani. Már az elsõ perctõl kezdve húzták az idõt, a meccs nagy részében biodíszletként asszisztáltak a madridiak edzéséhez. Nyilván ezért nem haragszom rájuk, de az öt lövés és a 31%-os labdabirtoklás beszédes adatok. Fõleg jobbról próbáltak a madridi védõk mögé kerülni, mint látható, kevés sikerrel. Megdöbbentõ, hogy ez a csapat képes volt kifogni a jelenlegi éllovason.

Játékosok

A mérkõzés legjobbja: Di María (9)
Nem hinném, hogy sokat kellene magyarázni a dolgot. Di María az elsõ 10 percben 3 kapura tartó lövéssel próbálkozott, míg aztán a félidõ felénél végre beakadt egy bombája a hosszúba. Szögletbõl is kis híján eredményes volt, betekert labdája majdnem megviccelte a vendégek hálóõrét. 79%-os pontossággal passzolt, ami ugyan nem a lehetõ legjobb mutató, de hosszú átadásai szinte kivétel nélkül csapattársat találtak, s nem egy látványos cselt mutatott be az argentin. Úgy tûnik, Ángel a fejébe vette, hogy elfeledteti a közönséggel botrányos dortmundi tizenegyesét és teljesítményét. Részemrõl megbocsátva.

Különdíj: Karim Benzema
Sokat vívódtam, hogy mégis hogyan értékeljem Karimot, hiszen ott van az a rengeteg kihasználatlanul hagyott helyzet (az „elbenzemázta” lassan tényleg bekerül a köznyelvbe), ugyanakkor nem kevesebb, mint hét (!) kulcspasszal szolgálta ki a társakat, Bale és Isco góljánál is õ asszisztált, és 86%-os mutatója sem tekinthetõ rossznak. Mivel egy (Benzema-szintû) csatártól ennél magabiztosabb befejezéseket várok, ezúttal eltekintek a pontozástól, hiszen mind a magas, mind az alacsony osztályzat igazságtalan lenne. Ha nyolc lövésébõl nem csak egy fogja eltalálni a kaput, akkor minden további nélkül repül a tizes.

Diego López (5)
Az embernek az lehetett az érzése, hogy López nyugodtan lesétálhatna a pályáról, leülhetne Zizou mellé beszélgetni a padra, akkor sem forogna veszélyben a madridiak hálója. Kis túlzással azt is mondhatjuk, hogy a hazaiak a grundról ismert villámkapus megoldással is lehozták volna a meccset kapott gól nélkül. A második félidõben azért néhányszor labdába ért López, de bár ne tette volna – szegény annyira elszokott a játékszertõl nagy unalmában, hogy mikor az hozzá került, valdési magasságokba emelkedve kis híján gólpasszt adott egy közelben szotyizó Almería játékosnak. Hatalmas mennyiségû (tizenkét darab) passzának majdnem a felét elszórta. Gyakorlatilag az öltözõben maradt Diego, de tegnap este ez is megengedhetõ volt.

Nacho (7)
Ha nem lett volna az elsõ félidõ, akár még nyolcast is véshetnénk Nacho neve mellé, hiszen a 46. perctõl kezdve szemmel láthatóan megtáltosodott a fiatal védõ. Együtt élt a támadásokkal, remek beadással szolgálta ki Benzemát (aki ezzel sem élt, de errõl már szóltunk), három kulcspassz, egy assziszt (Di María góljánál), valamint egy-egy tisztázás és blokk is fûzõdik a nevéhez. 90%-os passzmutatója is tetszetõs, valószínûleg több játéklehetõséggel még kevesebbet hibázna.

Varane (7)
Nagyjából ugyanazt tudnám elmondani róla, mint az imént jellemzett kollégájáról. Látszik, hogy nincs tartósan játékban, olykor kissé elbizonytalanodik, pl. ami a hosszabb passzokat illeti. A támadásokat kevésbé támogatja, bár ez az õ posztján nem is kifejezetten elvárás. Védekezésben õ alkotta a legnagyobbat tegnap, ötször tisztázott, igen pontosan (89%) passzolt. Egy ilyen ellenfél ellen egy félgõzzel futó Varane is több volt, mint elég.

Pepe (7)
A portugál reneszánszát éli az idén, elképesztõ, hogyan oktat meccsrõl meccsre. Ugyanakkor ezúttal nem jutalmazhatom hetesnél jobbal, ennek több oka is van. Egyrészt túl sok dolga neki sem akadt, másrészt megint sikerült ellenfélhez fejelnie egy felszabadításnak induló mozdulatból. Ismerõs jelenet… csak remélni tudom, hogy nem válik hagyománnyá, hiszen az erõsebb csapatok az ilyen megingásokat azonnal gólra (vagy legalábbis gólhelyzetre) váltják, amint azt sajnos láthattuk is. Kicsit több koncentrációt várunk egy ilyen tapasztalt játékostól.

Coentrao (6)
Felemás teljesítmény. Egyfelõl ott van az a Coentrao, aki gyönyörûen passzol Bale elé a 7. percben, aki felfutásaival, cseleivel rengeteg támogatást nyújt a támadó szekciónak, de azért védekezni is visszaér, képes tisztázni mások (vagy éppen saját) hibáit. DE! Ott van az a Coentrao, aki kapkod, önzõ, olykor pontatlan, s képes idegbõl belerúgni a kapufába és visszafelé sietve hanyatt vágódni az egyenletes talajon egy-két perc leforgása alatt. Nem tudni, meddig marad még a csapatban a portugál, de nála elsõsorban fejben vannak problémák, nem is csekélyek.

Modric (8)
A horvát volt a tegnapi meccs egyik legfurább szereplõje, ugyanis úgy vitt véghez rengeteg dolgot, hogy az senkinek nem tûnt fel. Magasan õ ért legtöbbször labdához a habfehérek közül, 91%-os pontossággal osztogatott, s két kulcspasszt, valamint két lövést is felírhatunk a neve mellé – kirívó, emlékezetes megmozdulásai viszont nem voltak, s ezért talán olyan benyomásunk lehetett, hogy gyenge meccset produkált. Talán egy negatívumot említhetünk vele kapcsolatban, ez pedig az idõnként fel-felbukkanó önzés – bár fura egy ennyit passzoló játékosnál irigységrõl beszélni, mégis elõfordul néha, hogy olyan esetekben sajnálja másoktól a játékszert, mikor érdemesebb lenne megválnia tõle. Ennek ellenére rossz szavunk nem lehet rá, hiszen az õ szervezése nélkül egészen más eredmény is születhetett volna (ja, nem).

Illarramendi (8)
Mikor elvállaltam, hogy kivételesen én írom meg ezt a cikket, egy okból nagyon örültem: végre megadhatom Illarrának, ami jár! Elvégre botrány, hogy ennyi pénzt adtunk egy olyan játékosért, aki egy egyeneset nem tud rúgni a labdába, lassú és körülményes, a játékot pedig egyáltalán nem olvassa. Na, Asier gondolt egyet, és rácáfolt az összes elõítéletemre vele kapcsolatban. Persze szentté nem fogom avatni ezek után sem, hiszen nem egy ilyen lötyögõ Almería ellen kell nagyot alkotni, de ami elismerésre méltó, azt nem szabad elhallgatni. Õ volt az egyik legpontosabb játékos tegnap este (92%), négy kulcspasszal vétette észre magát, Morata pimasz góljához is õ asszisztált egy meseszép beadással. A védõk munkáját is segítette, többször avatkozott közbe és tisztázott, bár a körülményesség és a lassúság ezúttal sem állt távol tõle. Fel nem foghatom, miért kell mindig az utolsó pillanatig várnia egy-egy passzal, de nyilván neki nem szempont az, hogy én fibrillálok, mikor hozzá kerül a labda és elkezd tilitolizni.

Isco (9)
Versenyben volt a meccs legjobbja címért, hiszen õ is feliratkozott a gólszerzõk közé, emellett nagyon megbízhatóan adogatott, s három kulcspasszal is kiegészítette remek teljesítményét. A védekezést is segítette, ha épp arra volt szükség, viszont olykor vele is elõfordul, ami Illarrával, nevezetesen a felesleges bravúroskodás, melybõl egy szemfülesebb ellenfél könnyen lehetõségeket alakíthat ki.

Bale (7)
Nagy szerencséje, hogy végül sikerült egy gólt szereznie… Igaz, hogy rengeteget mozgott, hol a bal, hol a jobb oldalon tûnt fel, s egy perc nyugtot sem hagyott a védelemnek, de ezen a szinten (és ennyi pénzért!!!) kissé kiakasztó, hogy passzainak több mint harmada elkerüli a társakat. Benzema mellett õ próbálkozott a legtöbb lövéssel, de itt is komoly gondok voltak a pontossággal. Bízom abban, hogy a következõ szezonban láthatjuk majd az igazi Bale-t, addig meg legalább kilométerhiánya nincs a csapatnak…

Cserejátékosok

Casemiro (8)
Teljességgel érthetetlen és indokolatlan, hogy ez a srác a padot melegíti, miközben a középpályánk sírva könyörög egy olyan gyors és pontos játékosért, mint amilyen Casemiro. Hosszú labdáinak szeme van, határozott, nem remeg meg a lába annak ellenére sem, hogy alig-alig engedi õt szóhoz jutni Ancelotti: 95%-ban csapattárshoz juttatja a labdákat.

Morata (7)
Morata a legnagyobb rejtély számomra. Két lehetõség van vele kapcsolatban: vagy egy istenáldotta tehetség, aki csupán azért vét néha egy-egy hibát, mert a mester ritkán ad neki játéklehetõséget, s ezáltal rutintalan, meg-megremeg a lába a kényesebb szituációkban; vagy egy botlábú, ám nagyon szerencsés valaki, aki patkóval a szebbik felén született, s így abban a kevés játékidõben is eredményes tud lenni, amit kioszt neki Ancelotti. Személy szerint az elsõ verzióra szavazok, és remélem, hogy meccsrõl meccsre folyamatos fejlõdésnek lehetünk szemtanúi. Gyorsaságát többször megfigyelhettük tegnap, gólja nagyon szemtelenre sikerült, Isco egy remek labdáját elpocsékolta ugyan, de kiharcolt egy tizit (amit aztán nem kapott meg), és beállt a sarkazgatók sorába is egy remek mozdulattal. Kíváncsian várom, mit mutat még nekünk.

Llorente (-)
Nagyon kevés labdaérintése volt abban a bõ negyed órában, amit kapott, ez alapján nehéz lenne értékelni. Jól mozgott, passzai nagyobb részben pontosak voltak, de igazán emlékezetes megmozdulása egy sem volt. Elkönyvelhet magának egy újabb pályára lépést az elsõ csapatban.

Forrás: penamadridista.hu, whoscored.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Tovább

Aki láthatatlanul vált legendává…

Toni Kroos a mai napon bejelentette visszavonulását. Eme szubjektív szösszenet ennek margójára készült, pusztán érzelmi felindulásból. Szubjektivitását ajánlott…