Ancelotti: Zidane remekül végzi a dolgát, félelmetes edzõ lesz belõle

Carlo Ancelotti az El Mundónak adott interjújában beszélt a közelgõ kupadöntõrõl és a Bayern elleni Bajnokok Ligája elõdöntõrõl, de egyebek mellett szót ejtett az Atlético Madrid stílusáról is.

Mire figyelt fel leginkább a Real Madridnál?
A szenvedélyre, amit a klub az egész világon generál. Ez egyedi, még az AC Milannál sem éreztem hasonlót, pedig az is egy világhírû együttes.

Gerardo Martino szerint nem sokat beszélnek kizárólag a futballról.
Ebben igaza van. Taktikáról például alig. A problémák sokkal érdekesebbek, ahogy a bírói tévedések is. Ebben az a rossz, hogy így sokkal nagyobb a nyomás a játékvezetõkön, ami megnehezíti a dolgukat. A legjobb bírók Angliában vannak, mivel nyomás nélkül fújnak. Nem kell aggódniuk amiatt, hogy esetleg hibáznak.

Tudja, hogy ki fogja vezetni a döntõt?
Igen, Lahoz. Nem aggódom emiatt, nem is beszéltem róla a játékosokkal. Nem aggódom. Amikor elhagytam Olaszországot, akkor magam mögött hagytam a bírók miatti aggódást is.

Milyennek látja a döntõt?
Úgy gondolom, hogy kiegyenlített és nagy iramú lesz. Remélem, hogy a Madrid lesz a bajnok, de a Barcelona ellen ezt nem könnyû elérni, hiszen a játékuk alapvetõen a labdatartásra épül. Ez lesz a kulcs.

Guardiola és Mourinho hagyatéka nyomást gyakorol Önre és Martinóra?
Az én esetemben el kell mondani, hogy Mourinhóról utoljára augusztusban beszéltünk az öltözõben, amikor találkoztunk vele egy felkészülési tornán. Azóta egyáltalán nem. A Barcát látva pedig úgy gondolom, hogy õket edzeni a legnehezebb feladat, mivel a klub a hosszú évek során kialakult filozófiájával érte el az eredményeket, amin nem lehet változtatni. Martino egy komoly fazonnak tûnik. Nem a legjobb napjait éli most, de eddig nagyon dicsérték. Errefelé nagy az õrület; egyik pillanatról a másikra a zsenibõl katasztrofálissá válhatsz.

Mit mondott a játékosainak a Dortmund elleni meccs szünetében?
Elõször próbáltam õket feltüzelni, mivel nagyon rossz hangulatban voltak, majd változtattam a taktikán.

Zidane többet beszél a játékosokkal, mint Ön?
Egyesével igen, mivel jobban ismeri õket. Én nem sokat beszélgetek velük. Példának okáért én úgy gondolom, hogy azokkal nem sok értelme van sokat beszélnem, akik nem játszanak. Egy edzõm korábban azt mondta nekem: „Carlo, nagyon fontos vagy.” Aztán sosem játszatott. Ha sokat beszélsz a játékosokkal, elmúlik a tisztelet. Zizou nagyon jól csinálja. Ha õ beszél, akkor figyelnek. Tisztelik. Karizmatikus figura. Nagyon jól végzi a dolgát. Félelmetes edzõ lesz.

Kérdéses a jövõje?
Nyugodt vagyok. Bízom a keretemben. A futball néha kiszámíthatatlan, pillanatok alatt változik. Erre jó példa a Dortmund. Ha belõttük volna a tizenegyest, a meccs hátralévõ része egy barátságos találkozó lett volna.

Megijeszti a Bayern?
Tudom, hogy nem örülnek nekünk. Minden ellenfél nehéz, mindegyiknek megvan a saját stílusa. A Bajnokok Ligája pedig becsapós sorozat, amit nagyon nehéz megnyerni, történnek itt furcsa dolgok. A Chelsea két éve nagy meglepetésre nyert. Milánóban, ahol a BL ugyanolyan fontos, mint Madridban, mindig cél a legjobb négybe kerülés. Ha sorozatosan ott van, akkor egyszer megnyered.

Tetszik Önnek az Atlético stílusa?
A játékosaik erejére építenek. Mi nem játszhatunk így. Õk pedig nem játszhatnak úgy, mint mi. Félelmetes szezonjuk van. Nagyon tetszik a védelmi rendszerük, áldozatkészségük, illetve az, ahogy Diego Costát használják. De ez a stílus a Real Madrid filozófiájával nem illene össze.

Változtatna a felálláson, ha Cristiano nélkül kellene játszania a döntõt?
Napról napra javul, nem zárom ki, hogy ott lesz, de nem fogunk kockázatot vállalni vele. Ha nem játszik, akkor sem változtatok. A játékosok ismerik ezt a stílust, jól érzik magukat benne. Van hitük és jó formában vannak.

A sztárjátékos nélkül nagyobb lelkesedésre van szükség?
Cristiano mindig hiányzik, de a játékosok nem fogják azt mondani, hogy „Istenem, mit fogunk tenni nélküle?!” Mind magabiztosak, megmutatták, hogy nélküle is tudnak nyerni. A legjobb lehetõség a bajnokká válásra egy döntõben adódik.

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK