Egytõl egyig: Atlético Madrid – Real Madrid

Hatkupás szezonunk már biztosan nem lesz, hiszen a Szuperkupa visszavágóján egy gyors gól döntött az Atlético Madrid javára. Mi ismét megpróbáljuk a mérkõzés képe alapján, egy tízes skálán értékelni a csapatok és a játékosok teljesítményét (bár hozzá kell tenni, hogy a mérce szebbik felére nem nagyon lesz szükség). Mérkõzés utáni rovatunk következik.

Csapatok

Atlético Madrid (6)
A második percben sikerült betalálniuk az elalvó védelem nyugalmas szuszogásának szoros õrizetében, s utána is több nagyobb helyzete volt a matracosoknak. Bár a szimpátiával köszönõviszonyban sincsen Simeone, azt el kell ismerni, hogy ahhoz kellõen összerakta csapatát, hogy mi ne tudjunk kibontakozni. Az elmúlt pár évben megszokott agresszió és rámenõsség durva szabálytalanságokba csapott át, és a hadvezér is idegõrlõ módon gesztikulált, plusz kiosztott egy tockost a negyedik játékvezetõnek, ezzel VIP-jegyet váltott a lelátóra, ahonnan persze tovább csinálta a kis fesztiválozást. Bármilyen is volt a módszer és a hozzáállás, az Atlético jobban akarta a gyõzelmet, eltekintve a sportszerûtlen megoldásoktól, a párharcok és a fejpárbajok jelentõs részét megnyerték. Mint ahogy a Szuperkupát is. Kedves szomszéd! Becsüld meg, mert több serleg nem kerül a mostani idényben abba a csúf vitrinbe.

Real Madrid (3,5)
Jobb osztályzatot egész biztosan nem érdemel a csapat. A mieink sem voltak báránykák, sajnos a csapat vesztes állásnál továbbra is elõhúzza a csúnyábbik arcát, és nem riad vissza a sportszerûnek nem nevezhetõ megmozdulásoktól. A madridisták amolyan carlósan ránthatták fel a szemöldöküket az edzõi húzások láttán. A Kroos-Modric-Alonso hármas együtt az odavágón sem mûködött, a visszavágón mégis újra együtt hallhatták a pályán a kezdõ sípszót. Ronaldo kisebb sérülése miatt nem kezdett, a helyén James játszott, aki több pozícióban szerepelt már a csapatban, mint ahány meccsen túl van. A mérkõzés képe ráadásul csupán a Coentrao – Marcelo cserét indokolta, Kroos és James lehozalata viszont hiba volt, talán a középpálya (mostanság pöfékelõ) motorját, Alonsót és a meccsen emlékezetes momentumot felvonultatni nem tudó Benzemát kellett volna letessékelni. A második félidõben pedig egy Kroos-Modric-Isco-Ronaldo-James-Bale hatossal ki tudja mi lett volna…

Játékosok

A mérkõzés legjobbja – Daniel Carvajal (6)
Nehéz volt kiválasztani a mérkõzés legjobbját. Bizonyára sokakat meglep a választásom, de Carvajalon nem múlott semmi, ahogy az elõzõ meccsen sem. Rendszeresen segítette a támadásokat, több kulcspasszal látta el a társakat, remekül megértette magát Bale-lel, ráadásul Kokét leradírozta a pályáról. Saját nevelésû jobbhátvédünk egyre magabiztosabb, az ellenfelek balszélsõinek fel kell kötniük a nadrágot, nem lesz könnyû dolguk Danival.

Iker Casillas (4,5)
A gólról nem tehetett, Mandzukic van annyira jó játékos, hogy pár méterrõl nem fogja Ikerbe püfölni a labdát. A többi kapura tartó lövésnél a helyén volt, ismét bemutatott nagy bravúrokat, de azért volt pár veszélyes szituáció (pl. szöglet utáni Raúl García fejes az ötösön belülrõl), ahol nagyobb határozottságot vártam volna. Összevetve még így is a jobbak között volt.

Sergio Ramos (3)
Más talán magasabb osztályzatot kapott volna, de tõle ez nagyon kevés volt. A kapott gólunkban talán az övé volt a legnagyobb felelõsség, ráadásul irányításával a védelem átjáróház volt, sokszor a szerencse mentette meg a kaput a góltól. A hajrában bemutatott egy “vesztes-állásnál-elszáll-az-agyam” típusú faultot. Remélhetõleg ennél jobban folytatja – senki sem kihagyhatatlan, és a Pepe-Varane kettõs sem nevezhetõ éppen gyengének.

Raphael Varane (3,5)
A gólban õ is ludas, de némileg javított az összképen egy hatalmas mentéssel. Az ellenfél kapuja elõtt is veszélyeztetett alkalmanként, de a fejpárbajokat õ is rendre elvesztette. Felépítése és tudása alapján továbbra is úgy tûnik, hogy nagy játékos lehet belõle, azonban még jó néhány nagy ütközetet meg kell élnie, hogy felvértezze magát tapasztalattal, amit aztán kamatoztathat a játékában.

Fábio Coentrao (2)
Mi volt ez? A labdák majd a felét odaajándékozta az ellenfélnek, az oldalán számos akció futott, az éppen szembekerülõvel nem tudott mit kezdeni, a mi támadásainkat meg szinte egyáltalán nem tudta segíteni. Nem kertelek: Fábio madridi karrierje egyik leggyengébb meccsén van túl, a stabil, magabiztos védekezése nyomokban sem volt látható. Ancelotti le is cserélte. Talán túlságosan késõn.

Toni Kroos (5)
Carvajal és James mellett az õ teljesítményét lehetett kiemelni. Bár az odavágón mutatott performansztól elmaradt, így is 96%-kal passzolt az elsõ játékrészben, általában a támadásokat segítõ átadásokkal, többször csak szabálytalanul tudták megállítani. Véleményem szerint a túlbiztosított középpályán kevésbé érzi otthon magát, hiszen két mélységi irányító mellett kellett box-to-box midfieldert játszania, és nem volt mellette egy olyan támadó szellemû középpályás mint mondjuk Isco. Értelmetlen döntés volt lecserélni és óriási hiba.

Xabi Alonso (3)
Lassan járj, tovább érsz. A közmondás nem állja meg a helyét a focipályán, mint azt láthattuk Xabitól a tegnapi napon. Passzai rendre megtörték a lendületet, labdáival fõleg a védõket, illetve a vele egyvonalban mozgó társakat kereste, a támadójátékot egyáltalán nem segítette. A Liverpoolban õ volt a távoli gólok mestere, nálunk egyáltalán nem szokott próbálkozni vele – tegnap megtette, bár ne tette volna. A szomorú az egészben az, hogy Carlo végig fent hagyta õt a pályán, így sosem tudtak kialakulni lendületes támadások. A középpálya fojtogató hõségében ismét arcon simogatott a visszapasszok langyos szellõje, pedig szélviharra lett volna szükség.

Luka Modric (3,5)
Aki ismeri Modricot, az tudja, hogy ennél a kis horvát többre képes. Voltak szép passzai, okos megmozdulásai, de a precizitás és a lendület esetében is halványabb volt, mint általában. A végén feleslegesen szedett össze egy újabb sárgát, így a kiállítás sorsára jutott. Helye így is megkérdõjelezhetetlen az alapcsapatban, de szeretnénk ugyanazt a megbízható játékot látni, mint amilyet az elõzõ szezonban megszoktunk.

Gareth Bale (3)
A walesi esetében magas a mérce. Ronaldo hiányában tõle várta mindenki azt, hogy vezérré válik, de ehelyett a fekete és a fehér között szép átmenetet képezve szürkült bele az egészbe. Döntõ helyzeteben rossz megoldást választott, egyszerûen semmi nem jött neki össze, ráadásul mindössze 67%-os volt a passzmutatója, amiért a megyekettõben minimum neki kéne hoznia a következõ meccsre a szigszalagot meg a rekeszes szódát. Fogjuk rá a hajpántra és mindenkinek jobb lesz így.

Karim Benzema (2)
These bitches love Benzy! Hát az lehet kedves barátom, de nem a tegnapiért vannak oda érted. Beszélhetünk itt vébérõl, meg elmozgásokról, de egyre nehezebb felmenteni Benzemát az alól, hogy lassan Illarramendi is képes lenne a középcsatár posztján annyira, mint amennyit a szelfikirály csinál. Kétségtelen, hogy jó játékosról van szó és számtalan gólja van már madridi színekben, de ha fele olyan hozzáállása lenne, mint Cristianónak, akkor világklasszis lehetne a posztján. Így csak “szimplán” egy jó képességû csatár, gyenge hozzáállással, erõs formaingadozásokkal.

James Rodríguez (5,5)
Ha tegnap volt támadásunk az elsõ 60 percben, abban a fiatal kolumbiai egész biztosan nyakig benne volt. Két óriási helyzete volt ami centikkel kerülte el a kaput, s végre a mezõnyben is megállta a helyét – csak összekapja magát a srác. Talán segítene neki, ha Ancelotti nem próbálná ki még középhátvédben is, hanem meglenne a kialakult posztja. Ez szerintem két pozícióban lehet, Alonso, illetve Benzema helyén. Lecserélése hiba volt, akárcsak Kroos esetében. Mindenesetre gyerünk James, csak bátran, határozottan, tökösen!

Cserejátékosok

Cristiano Ronaldo (4)
Végigjátszotta a második játékrészt, s bár próbálkozott, akart, de látszott a játékán, hogy még nem heverte ki sérülését. Sajnos passzai a szokásosnál többször találtak ellenfelet, és a végén volt egy csúnya és felesleges szabálytalansága, de bár mindegyik játékosunk ennyire akarná a gyõzelmet. Akkor nem lenne nagyon problémánk.

Isco (-)
Amikor csatlakozott a pályán lévõkhöz, már eléggé kimozdíthatatlannak tûnt a játékunk abból a bizonyosból, így nem tudott rá hatással lenni. Egy sárgát azért õ is elkönyvelhetett.

Marcelo (-)
Érkezése már a félidõben indokolt lett volna, de esetében megállja a helyét az, amit Iscónál leírtam. Kivéve persze a lapot.

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK