Taktikai szemmel: Real Sociedad – Real Madrid

Ezzel a cikkel igyekszünk azoknak kedveskedni, akik szeretnek mélyebben is elemezni egy találkozót, és megérteni a játéknak egy olyan fontos elemét, mint a taktika. Míg az Egytõl egyig címû rovatunkban az egyéni teljesítményekre koncentráltunk, addig itt igyekszünk a játékosok csapatban betöltött szerepére fókuszálni. A két cikk elolvasásával remélhetõleg teljes képet kap a szurkoló arról, miért alakult úgy a meccs, ahogy.

Szinte tökéletesen indult a találkozó, rendkívül rövid idõ alatt szerzett (megynugtatónak tûnõ) kétgólos elõnyt a Real Madrid, de az elsõ szûk fél órát követõen drasztikusan megváltozott a játék képe. A királyi gárda kiengedte kezébõl az irányítást, és a csapata drágán megfizetett azért a „rendetlenségért”, melyet a találkozó hátralévõ részében láthattunk Benzemáéktól a zöld gyepen. Az igazság az, hogy ez a mostani Madrid egyelõre ilyen, szétszórt és sokszor fegyelmezetlen. Ugyan sikerült egy rögzített szituációból és Bale egyéni akciójából gólokat szerezni, de ezt követõen nem volt meg az egyensúly, és Ancelotti mester sem volt a helyzet magaslatán. Az olasz tréner, mintha elfelejtett volna reagálni a mérkõzés történéseire, 0-2-nél, majd a szépítést követõen, illetve az egyenlítés után is ez volt megfigyelhetõ. Szinte érthetetlen számomra, hogy Ancelotti nem vette észre csapata szétesését (ezzel párhuzamosan a Sociedad feltámadását), különösen fontos pont volt James és Isco játéka, akik sorra vesztették el a párharcokat, rendre alulmaradtak a hazaiak játékosaival szemben. Xabi, Di María és Cristiano a BL-gyõztes csapat alappillérei voltak és nélkülük a Madrid nem önmaga. Vannak olyan játékosok, akikbõl hiányzik a küzdeni tudás és figyelem. Isco szép megoldásokat mutatott be, de egyszerûen nem tudott küzdeni a pályán. Eközben James sokszor úgy tûnt, hogy azt sem tudja, milyen poszton szerepel. Modric, aki normális esetben a csapat karmestere, mélyen tudása alatt teljesített, mintha nem lett volna önmaga, de a legszembetûnõbb hiba Benzema pályán tartása volt (Elnézést, pályán volt egyáltalán a francia???).

A védekezés nem csak négy ember feladata
A királyi gárda csapatszintû védekezése egyenlõ volt a nullával. Ez több összetevõ eredményeként alakult így. Egyrészt az egyéni hibák sokaságával, másrészt az alap taktikai és szerkezeti hiányosságokkal magyarázható. A Sociedad harmadik gólja tipikus példája volt a Madrid védekezésének, ahogy az ábrán remekül látható: Xabi Prieto elhúzott (1), miközben Isco csak nézte (2). Nem csak lemaradt emberérõl, de még csak középre zárva sem segített be a védõ térfél lefedésében. Innentõl kezdve már nem volt nehéz dolga Canalesnek, aki kihasználta a lassan és rendezetlenül mozgó madridiak hiányosságait, betört a védõk közt, akik hirtelen azt sem tudták kire figyeljenek a középpályáról érkezõ segítség hiányában és túlzott hangsúlyt fektettek a középen esetlegesen érkezõ támadók felügyeletére. Ezt követõen Zurutuza megszerezte a vezetést.

Mi van veled középpálya?
Sokat futó és ütközni képes ember hiányában a középpálya szinte teljesen üres térnek bizonyult védekezésben. Kroos magára maradt, és rendre létszámfölényes helyzeteket alakítottak ki a hazaiak. James, Modric, Bale és Isco is csak ácsorgott, egyikük sem zárt vissza, nem szûkítették a területet és a labdakihozatalt sem tudták érdemben zavarni. Mindezek következtében a Canales-Vela duó rendre egy az egyben vihette a labdát a madridiak belsõ védõire, Ramosra és Pepére, akik segítség hiányában eleve vesztett helyzetben találták magukat. Ancelotti mesternek újra kell gondolnia a csapat védekezését, meg kell szilárdítania a középpályát és mindenekelõtt el kell beszélgetnie a támadó szekcióval, hisz ez az a terület ahol már csírájában elfojthatók (megfelelõ nyomás gyakorlásával) az ellenfél épülõ támadásai.

Megérdemelt pofon – kiérdemelt három pont
A Real Madrid (reméljük még jókor) szaladt bele egy nagyobb pofonba, mindeközben a Real Sociedad szinte tökéletes meccset játszott. A kezdetben semmi ellenállást sem tanúsító hazaiak óriási tartásuknak köszönhetõen nem estek kétségbe, képesek voltak két gólos hátrányból is felállni. A Sociedad két rögzített helyzetbõl talált magára, és Canales, illetve Vela beállításával nagy területeket talált, melyeket késõbb könyörtelenül ki is használt. Ancelotti mester gyenge próbálkozása, hogy pályára küldi a friss világbajnok Khedirát (amolyan tûzoltó gyanánt), már túl késõn érkezett. A kék-fehérek gyorsan és szervezetten futballoztak, rendezték soraikat, majd annak köszönhetõen, hogy kikapcsolták a játékból Modricot, Jamest, Iscót és Benzemát, már nyert ügyük volt. A baszkok teljesen megérdemelten tartották otthon mindhárom bajnoki pontot.

 

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK