Egytõl egyig: Real Madrid – Espanyol

Végre megtört az a bizonyos jég, megszületett az idei elsõ gyõzelem, ráadásul egy percig sem volt kétséges, hogy a pályát a Real Madrid csapata hagyhatja el gyõztesen. Mi ismét megpróbáljuk a mérkõzés képe alapján, egy tízes skálán értékelni a csapatok és a játékosok teljesítményét. Mérkõzés utáni rovatunk következik - az új évben megszokott olvasói osztályzatokkal együtt.

Csapatok

Real Madrid (7)

A hosszú gyõzelmi sorozat utáni két tétmeccsen elszenvedett vereség is feszültté tudta tenni a szurkolókat, de a játékosok összekapták magukat, és a pályán oszlatták el az egyre púposodó viharfelhõk tömkelegét. A védelem stabil teljesítményt tett le az asztalra, azonban a támadásért elsõsorban felelõs személyek továbbra is a vártnál visszafogottabban játszottak, a Real Madrid két kulcsszereplõje tegnap Toni Kroos és Isco voltak. A támadó harmadban némi koncentrációt hiányoltam, több összjátékot, kombinatív megoldást vártam, egy száz százalékon pörgõ Real egész biztosan 5-6 gólt is lõhetett volna tegnap.

Az olvasók osztályzata: 7,65

Espanyol (3)

A vendégektõl némileg többet vártam, de védekezésben és támadásban sem tudták megnehezíteni a vendéglátók dolgát. Még a három kapott gól ellenére is a védelemnek jár a több buksisimi, mert a tizenhatoson belül mindig sikerrel tisztáztak, igaz, szerelési kísérleteik fele hatástalannak bizonyult. A középpályán igyekeztek tartani a labdát, és támadásban kijátszani a szélekre, de onnan értékelhetõ beadásuk nem volt, középen pedig a kaputól 30 méterre elfogyott a tudomány. Emberhátrányban is impotens játékkal szórakoztatták szurkolóikat.

Az olvasók osztályzata: 3,72

Játékosok

A mérkõzés legjobbja – Toni Kroos (8,5)

Nehéz volt közte és Isco között dönteni, de a németre esett a választásom. Az idény elején zseniálisan játszott, majd az év végére a zseniálisat a jó, egyes meccseken a tûrhetõ váltotta fel, látszott rajta a folyamatos terhelés okozta fáradtság, ráadásul Modric kiesése sem könnyítette meg a dolgát, hiszen Isco személyében általában a horvátnál offenzívabb társat kapott, így védekezésben is több feladata volt. Most azonban ismét az idény elején megszokott Tonit láttuk a pályán 95%-os passzpontossággal. Általában ha neki remekül megy, akkor a csapat is ellenállhatatlan, nos, ez most sem volt másképp.

Az olvasók osztályzata: 8,17

Iker Casillas (7)

Nem mondhatnánk, hogy 90 percig röpködnie kellett, három távoli lövés hárítása mellett volt egy nagyon szép kifutás utáni vetõdése, tõle ilyet ritkán látunk. Az Espanyol nem igazán tartotta õt nyomás alatt kirúgásuóoknál, így különösebb nehézségek nélkül tudta röviden megjátszani a védõk valamelyikét.

Az olvasók osztályzata: 7,41

Álvaro Arbeloa (6,5)

Carvajal eltiltása miatt a spártai szerepelt jobbhátvédként, majd Coentrao kiállítása miatt átkerült a bal oldalra. Érdekes volt, hogy eredeti posztján védekezésben volt jobb, míg a másik szélen támadásban, amit egy remek gólpasszal koronázott meg. Ha kerülte volna a felesleges szabálytalanságokat és kicsit pontosabban passzol, lehetett volna ez jobb pontszám is.

Az olvasók osztályzata: 6,61

Pepe (7,5)

Az idényben megszokott higgadt, és magabiztos játék jellemezte a portugált. Nem volt sok dolga, ám azt jól oldotta meg, semmi felesleges kockázatot nem vállalva. Remekül kiegészítették egymást Varane-nal, tisztán tartották a saját tizenhatosunk környékét.

Az olvasók osztályzata: 7,44

Raphael Varane (7,5)

Amikor Pepével együtt játszik, Varane játéka mindig picit offenzívebbé válik. Ezúttal a megszokottnál több hosszú indítása volt, melyekben akadt némi pontatlanság, viszont a szögleteinknél õ volt az elsõ számú veszélyforrás, ha kicsit pontosabb, biztosan góllal zárja a találkozót. Hat tisztázása is volt, nem lettem volna tegnap az Espanyol csatára ilyen középhátvédek mellett.

Az olvasók osztályzata: 7,97

Fábio Coentrao (5)

Egyszerûen érthetetlen, hogy egy jónak induló teljesítményt miért ront el egy buta szabálytalansággal. Marcelo jogosan elsõ számú balhátvéd, hiszen remek szezont fut, így a portugálnak minden játékpercet meg kellene becsülnie, amit kap. Most az ölébe hullott a lehetõség, ki is brusztolta vele, hogy továbbra is a bongyor brazil legyen a poszt elsõdleges felelõse. Esélyeit nem javítja, hogy Arbeloa nem volt rossz balhátvédben, Nacho pedig kiválóan szállt be a mérkõzésbe. Szerencsére volt annyira gyenge az ellenfél, hogy a csapat könnyedén elbírta az emberhátrányt.

Az olvasók osztályzata: 6,12

Isco (8,5)

Ugyanannyi pontot adtam neki, mint Kroosnak, egyszerûen annyival jobban játszottak a többieknél. A legtöbb kreatív, váratlan megoldást tõle láthattuk ezúttal is, sokszor verte át csellel aktuális ellenfelét. Passzmutatója sem mondható rossznak, 10-bõl 9 labdát jó helyre tudott továbbítani. Kiszámíthatatlan játékával sok csapat nem tud mit kezdeni, benne van, hogy hosszú labdát dob ki a szélre, egy az egy ellen trükközik, vagy kényszerítõvel operál. Az már csak a hab a tortán, hogy háromszor is szerelt, és kétszer csak szabálytalanság árán tudták megállítani.

Az olvasók osztályzata: 8,74

James Rodríguez (7,5)

Képes néha olyan meccseket hozni, ahol beleszürkül a mezõnybe, most a jobbak közé tartozott. Góljánál némileg szerencsés volt, hiszen annyira nem lõtte el jól a labdát, de célt, s ezzel vezetést ért a találat. Szögletei rendre veszélyt hordoztak magukban, passzjátékára nem lehetett különösebb panasz, ráadásul háromszor szabálytalankodtak ellene, úgy, hogy õ egyet sem követett el.

Az olvasók osztályzata: 7,5

Gareth Bale (7)

Remek hosszú indításával az elsõ gól elõtt, és látványos tekerésével alapjaiban határozta meg a gyõzelmet, emellett a passzmutatója is jobb volt a megszokottnál, igaz ezúttal sem ért annyit labdába, mint mondjuk James. Kétszer õt faultolták, emellett szabálytalanság nélkül tudta lehozni a meccset. Ezek alapján bátran kaphatna nyolcast, de nem tudom figyelmen kívül hagyni az ismételt önzõségét, amikor egy, a múltkorihoz kísértetiesen hasonlító szituációban ismét nem tette le a másik oldalon tisztán érkezõ Ronaldónak a labdát, amit a portugál nem is vett jó néven. A csapat szempontjából negatív történések ezek, szeretném újra a tavalyi csapatjátékos Bale-t látni a pályán, aki alá tud dolgozni Cristianónak, és nem próbál meg a helyébe lépni – ez egyébként is lehetetlen vállalkozás volna.

Az olvasók osztályzata: 7,02

Cristiano Ronaldo (6)

Váratlanul szép visszagurítást láthattunk tõle Jameshez, de emellett nem igazán lehet azt mondani, hogy az õ mérkõzése volt. Lövéseit blokkolták, a tizenhatoson belül pedig nem tudott jó megoldásokat választani. Walesi kollégája dobhatott volna a saját maga és az õ osztályzatán is – nem tette meg. Sárga lapját felesleges gesztikulálása miatt szedte össze, nagy butaság volt.

Az olvasók osztályzata: 6,83

Karim Benzema (5,5)

Nagyon karcsú, de legalább nem sok. Volt egy kapufája és… emelett ismét kilencesben játszott. Hmm… igen. Ennyi lenne.

Az olvasók osztályzata: 6,21

Cserejátékosok

Nacho Fernández (7)

Bravó! Beállásával még stabilabbá vált a védelem, kétszer szerelt és kétszer tisztázott, volt egy kulcspassza, meg a Basel elleni meccset követõen végre egy “rendes” gólja is. Ancelottinál a hátvédek rangsorában nincs túl elõkelõ helyzetben, talán most szerzett némi fórt Coentraóval szemben. Nagyon jó volt, így tovább!

Az olvasók osztályzata: 7,76

Asier Illarramendi (6,5)

Az idényben megszokott Illarra nem sûrûn kelt csalódást, most sem tette. Szabálytalanság nélkül igyekezett szervezni a pálya közepén a játékot, két labdát el is csípett emellett.

Az olvasók osztályzata: 6,23

Sami Khedira (-)

Igen.

Az olvasók osztályzata: 5,79

Játékvezetõ

Fernández Borbalán (7,5)

Az elmúlt idõszakban sajnos többször is elõfordult, hogy a Real madrid meccseire jelölt sípmesterek nem tudtak felnõni a feladathoz, és (ki kell mondani) kritikán aluli teljesítményt nyújtottak. Borbalán sporttárs stílusa és játékvezetõi taktikája megkérdõjelezhetõ (nekem speciel nem tartozik a kedvenceim közé…) de a mai mérkõzésen jó teljesítményt nyújtott. Jól alkalmazta a sárga kártyás figyelmeztetéseket, helyesen kezelte a reklamáló játékosokat és nem hagyta, hogy kicsússzon kezébõl az irányítás. Asszisztenseivel jól megértették egymást, segítõinek nem volt nehéz feladata, hisz kevés igazán kétes les-nem les szituációban kellett döntést hozniuk. A katalán sípmesternek sem akadt nehéz dolga, a csapatok partnerek voltak és egyetlen szituációt leszámítva normál mérkõzés jutott neki. Az ominózus kiállításnál is jó döntést hozott! A szabályok értelmében Coentrao belépõje kiállítást vont maga után, hisz a portugál bekk az ellenfél testi épségét figyelmen kívül hagyva, indokolatlan erõbevetéssel, sérülés veszélyesen csúszott rá az Espanyol játékosára, stoplijaival elõre és el is találta a vendégek futballistáját, a labdával ellentétben. Lehet vitatkozni arról, hogy hasonló belépõkért más találkozókon nem villant a piros, de a szabályokat tekintve ez egy jogos kiállítás és rendkívül buta megoldás volt Coentrao részérõl.

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Tovább

Aki láthatatlanul vált legendává…

Toni Kroos a mai napon bejelentette visszavonulását. Eme szubjektív szösszenet ennek margójára készült, pusztán érzelmi felindulásból. Szubjektivitását ajánlott…