Kovacic, a Barcelona orra elõl megszerzett tehetség

A Barcelona figyelõ tekintete, a Real Madrid gyors cselekvése, a katalán köszöntés és a folyamatos játéklehetõség hiánya. Egy kis Kovacic.

Azt még nem tudjuk, hogy Mateo Kovacic mennyi játéklehetõséget kap ebben az idényben, azt viszont igen, hogy nagyon szeretne bizonyítani.

Egy kicsit talán túlságosan is, amit a bemutatásakor történt események igazolhatnak. Felállt az emelvényre, ideges mosollyal az arcán, majd elmondott egy Spanyolországba szerzõdésének alkalmára betanult sort. „Bon dia a tots”, vagyis jó napot mindenkinek.

Ez teljesen rendben is lenne, ha nagyjából 600 km-rel észak-keletre lett volna, Barcelonában. Az, hogy a spanyol fõvárosban, a Real Madridnál zajló bemutatásán katalánul beszéljen, persze egy megbocsátható hiba, bár néhányan nagyon is komolyan vették.

Az igazság az, hogy Kovacictól azt várták, hogy majd a Barcelonába szerzõdik, nem pedig a Real Madridba. Ariedo Braida, a Barcelona átigazolási bizottságának tagja a Sportnak korábban megerõsítette, hogy nagyon kedvelik a horvát középpályást. Arról lehetett hallani, hogy a Barcelona figyeli, elõbb vagy utóbb pedig le is csapnak rá.

De a Real Madrid gyorsan és határozottan lépett elõ, hihetetlenül gyorsan lezárták az ügyet, alig hagyva idõt a reagálásra az õsi rivális számára.Három vagy négy nap telt az elsõ kapcsolatfelvételtõl a szerzõdés aláírásáig. Brutális mûvelet volt, teljes mértékben eltért a De Gea körüli hercehurcától, ráadásul sokkal sikeresebben is zárult.

Ezt figyelembe véve végül is érthetõ, hogy azt mondta, amit mondott. Valószínûleg végignézett néhány bemutatásról szóló videót, hogy gyakoroljon.

Kovacic láthatóan ideges volt a bemutatásán, ahol az alábbi mondatot is elmondta: „A Madrid a világ legnagyobb klubja, remélem, hogy nem hagyom cserben a szurkolókat.” – idézte a katalán Sport.

Az, hogy Kovacic a Madridba igazolt, nagy pofon a Barcelonának. Alen Halilovic, a klub fiatal horvát játékosa például a következõt mondta az egyik spanyol rádiónak: „Nem tudom, hogy a Barcelona miért nem igazolta le Kovacicot. Õ tényleg nagyon jó. Óriási jövõ áll elõtte.”

De a katalán Sport Modric mondatait is leközölte, miszerint a horvát azt mondta a Real Madrid elnökének, hogy ez a srác két éven belül megnyerheti az Aranylabdát. Erre persze vajmi kevés esély van, de kétségtelen, hogy a középpályás figyelemreméltó tehetség.

35 millió euróért cserébe, vagyis nem olcsón érkezett, de ha úgy fejlõdik, ahogy várják tõle, ez csak aprópénznek tûnik majd.

A Madrid egy olyan játékost igazolt, aki a 8-as posztján érzi legjobban magát, mélyebben, mint egy 10-es, de nem kizárólag védekezõ középpályásként, figyelembe véve hiányosságait ebben a szerepkörben.

Ez viszont nem egy olyan poszt, amit a blancók jelenleg használnának, ehelyett inkább két játékos van a középpályán, egy támadó középpályás mögött, a két szélen hihetetlen támadóerõvel, illetve egy csatárral. Mindenesetre figyelembe véve azt, hogy mennyire dominálnak a Bernabéuban játszott legtöbb meccsen, Kovacic védekezõ szerepben játszatását nem igazán kellene erõltetni.

Számításba véve, hogy a 10-es szerepében a jelenleg azt betöltõ Gareth Bale-nek és a két további kihívónak, Jamesnek és Iscónak köszönhetõen nem fog játszani, tudatosan azt mondta a Marcának, hogy a kedvenc pozíciója a védekezõ középpályás poszt.

Kovacic, aki már most 22 válogatottsággal rendelkezik, szeretne hazája kulcsjátékosa lenni, még akkor is, ha egy kicsit várnia kell a madridi áttörésre. Toni Kroos és barátja, Modric a jelenlegi fõ opciók a védekezõ szerepre, neki pedig várnia kell egy sérülésre vagy eltiltásra, hogy több lehetõséget kaphasson.

Kovacic rendkívül gyorsan fejlõdött karrierje során. A Dinamo Zágráb 14 évesen kapta fel, 16 évesen debütált, majd Horvátország legfiatalabb gólszerzõje lett. 2013 januárjában az Interbe szerzõdött, ahol kicsit megtorpant, mivel 2014 szeptemberéig kellett várni az elsõ találatára. Korán érõ tehetség, de nem olyan, aki fix kezdõ volt a csapatában, figyelembe véve, hogy csak 26 bajnokin kezdett az elõzõ idényben az olasz együttesben.

Paolo Bandini, a Guardian újságírója a folyamatosság hiányával indokolta Kovacic formáját, ez azonban a Real Madridnál is problémát fog okozni. „A Gazzetta munkatársa, Matteo Brega az Inter-szurkolók többségének szavait tolmácsolta, amikor a horvátról lamentált: „Olyan a srác, mint az irányjelzõ a kocsidon. Egyszer ott van, egyszer nincs. Aztán megint ott van, majd megint nincs.” Ez persze nem feltétlenül az õ hibája. Nem kapta meg a folyamatos lehetõséget, miután az Interbe szerzõdött, ráadásul érkezése után kétszer váltottak edzõt, akik persze drasztikus változtatásokat hoztak magukkal a csapat taktikáját illetõen. Csak tavaly játszott bal oldali szélsõként, csatárként, irányítóként és mélységi irányítóként.Kovacic nyilvánvalóan egy technikás, ígéretes játékos, de elõbb vagy utóbb specializálódnia kell egy posztra és keményen kell dolgoznia a játékán.”

Remélhetõleg Rafa Benítez, aki korábban többször is találkozott Kovacic Interével, tartogat valamit a tarsolyában a horvát számára.

Forrás: Bleacher
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK