Zidane: Képes voltam 1-2 másodperccel elõbb meglátni a dolgokat, mint bárki más

Zinedine Zidane egy magazinnak adott érdekes interjút, amelyben nem a szokásos kérdésekre kellett válaszolnia. Beszélt gyerekkoráról, annak hatásairól, az átigazolási piacról, illetve emlékeket, érdekes gondolatokat is megosztott a kérdezõvel.

Marseille kemény, eldugott utcáin nõtt fel. Milyen hatással volt ez a játékára?
Az egyik dolog, ami miatt szerencsésnek érzem magam, az a kemény háttér, egy kemény város. Nem érdekelt minket, hogy megnyerjünk egy focimeccset; amiatt aggódtunk, hogy túléljük a napot. Nem választhatod meg, hogy hova szüless, de a dél-amerikai játékosokon, akik kemény környezetbõl érkeztek, látható, hogy a pályán is keményen játszanak. Nincs kétségem afelõl, hogy a tény, miszerint bevándorlók gyermekeként nõttem fel az utcán, komoly mentális erõvel vértezett fel engem.

 

Mennyire fontos a magabiztosság a játékosoknál?
Cristiano Ronaldo az elmúlt években a világ legjobb játékosa volt, õ tisztában is van vele, hogy õ a legjobb. Ez nem jelenti azt, hogy nem dolgozik keményen, vagy nem akar még jobb lenni és javulni, de megvan benne a kellõ magabiztosság ahhoz, hogy tudja, mennyire jó. Nem én voltam a legtermékenyebb góllövõ, de én is tudtam, hogy mennyire vagyok jó. Tisztában voltam vele, hogy képes vagyok olvasni a játékot és 1-2 másodperccel elõbb meglátni bizonyos dolgokat, mint bárki más.

Ronaldóval kapcsolatban sokszor elõkerül a téma, miszerint visszatér az angol ligába, legtöbbször a Manchester Uniteddel hozzák szóba…
Az emberek a nagy játékosokról akarnak olvasni, ezért írnak róluk. De miért akarná a Real Madrid eladni a világ legjobb játékosát?

Csak a tisztánlátás kedvéért: nem eladó?
Nem, nem eladó. Nem lenne semmi értelme.

Gareth Bale-t szintén állandó jelleggel boronálják össze más klubokkal. Hol látja az õ hosszú távú jövõjét?
A klubok természetesen akarják Gareth-et, õ a világ egyik legjobbja, de nem tudom, hogy tudunk-e még ennél egyértelmûbbek lenni. Gareth elmondta, az ügynöke elmondta, mi elmondtuk. A jövõje a Real Madridban van. A világ legjobbjait igazoljuk, nem pedig eladjuk.

Mennyi pluszt jelent az, hogy az ember ilyen játékosokkal van körülvéve edzésen?
Emlékszem, amikor a Real Madrid edzésén láttam, ahogy Roberto Carlos és David Beckham gyakorolják a szabadrúgásokat, a brazil Ronaldo és Raúl próbálnak gólt szerezni a világ legjobb kapusának, Iker Casillasnak. Tudtam, hogy gyõztesekkel játszom, a legjobbakkal. Az, hogy a legjobbakkal játszol, gyõztes mentalitással ruház fel, mivel magabiztossá tesz. Abban a korban, amikor a pénzt is választhatod a legjobb játékosokat maguknál tudó, legjobb klubok helyett, a topjátékosok számára nagy dolog, hogy jó döntést hozzanak.

Futballistaként könnyû elszállni. Mennyire alapvetõ a játékosok számára, hogy helyes döntéseket hozzanak és megfelelõ mentalitásuk legyen?
Emlékszem, hogy akkoriban a Juventus elnöke, Gianni Agnelli megkérdezte, hogy miért nem érdekelnek Torino klubjai, a nõk, miért nem Ferrarival jelenek meg az edzésen. Lehet, hogy 30 évvel ezelõtt lehetett így élni és mégis topjátékosnak maradni, de az elmúlt 15-20 évben ez már lehetetlen. A játékosok fizikálisan annyira fittek, hogy a képesség már nem elég. Ezért is látunk annyi elpazarolt karriert. Ha nincs meg a megfelelõ mentalitás a pályán kívül és hagyod, hogy bizonyos dolgok az utadba álljanak, akkor a pályán sem lesz ez másképp.

Mindent megnyert, amit csak lehetett. Mennyire koncentrált arra, hogy sikeres legyen?
A 17 év futball volt számomra a minden. Ezt csináltam, csak erre gondoltam, ahogy a Real Madrid többi játékosa is. Az edzések, a meccsek… Teljesen felemésztettek. Nem csak gyõzöl, a gyõzelemre gondolsz, csak ez létezik számodra. Ezért sem tudtam a fotelbõl nézni a meccseket, miután visszavonultam, a részese akartam lenni. Még éreznem kell a siker és a gyõzelem ízét, még ha nem is játékosként. Ezeket az érzelmeket nem lehet megjátszani, a koncentráció és a mentalitás hozza elõ õket.

A Real Madrid számára a BL-gyõzelem a cél ebben az évben?
Mint minden évben, most is ez az egyik fõ célunk. A klub számára soha semmi nem lesz olyan, mint ennek a címnek a megnyerése.

Sokakat sokkolt honfitársa, Anthony Martial ára. Kezdi már megmutatni, hogy mennyit ér?
Az átigazolási összegek tekintetében elmondható, hogy ami az adott pillanatban sok, az az évek múlásával semminek tûnhet. Az emberek megõrültek, amikor a Juventus kifizette Gianluigi Buffon árát. (32,6 millió font, még 2001-ben) „Hogy érhet ennyit egy kapus?” Van bárki, aki most azt mondaná, hogy Buffon nem minden idõk egyik legjobb vétele volt? Ugyanez a helyzet Ronaldóval. A rengeteg gól, trófea után ki beszél még az áráról?

Már most hasonlítgatják korábbi csapattársához, Henry-hoz. Van ennek alapja?
Ugyan már, Thierry az egyik a legnagyobbak közül, nem igazságos ekkora nyomás alá helyezni a srácot. Egyértelmû, hogy hihetetlenül tehetséges és magabiztos, ami a jövõre nézve rendkívül pozitív.

Franciaországban rendezik a jövõ évi Európa-bajnokságot. Kik az esélyesek?
Úgy gondolom, hogy Franciaország csapata ismét nagyon jónak tûnik. Spanyolország is bizonyítani akar majd a világbajnokság után, ráadásul esélyük van a triplázásra, ami egy óriási teljesítmény lenne. Ha a német csapatra nézek, még mindig azt mondom, hogy õk azok, akiket le kell gyõzni.

Forrás: ShortList
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK