Casillas: Akkor sírtam utoljára, amikor a Real Madridtól búcsúztam

Madridista legendától a Bernabéu közönségének füttyszaváig. Élete klubjától való hirtelen távozása után, Casillas úgy látja, van élet a Real Madridon túl is. Kihasználva az új, H&S-es reklámkampányának bemutatóját, a válogatott kapus sok mindenről beszélt az XL Semanal lapnak, saját magával, az esküvőjével, a családjával, a politikával, és természetesen a futballal kapcsolatosan.

Iker nagyon udvarias, barátságos, nyílt, és mindenekelőtt nyugodt.

A beszélgetés arról folyik, hogyan vált a spanyol futball legendájává, valamint a hírekről és vitákról, amelyek a sportmagazinok címlapjára és a szíveinkbe lopták őt. A H&S sampon reklámarcaként a Porto kapusa egy gyors látogatást tesz Madridba, és az XL Semanal újságíróit egy, a Real Madrid régi Ciudad Deportivája (Sportváros) fölé emelkedő toronyban fogadja.

Kívülről figyelve, a sport világa nagyon hálátlannak tűnik: San Ikerből a rajongók szidalmazottjává váltál.
Ez nem igaz. Mindig több olyan emberrel találkoztam, aki védett engem, és jó szándékkal kritizált.

Azonban fájdalmas lehet, ha a hozzád közel állók kritizálnak.
A helyzet nagyon kényelmetlen volt, mert a csapaton belül két személynek nagyon megromlott a kapcsolata, ez bárkikkel megeshet.

A Mourinhóval való kapcsolatodra célzol?
Igen, ez volt az oka annak, hogy a csapat megosztódott. Én remélem, hogy idővel elmúlnak a régi sérelmek.

Nagyon nehéz lehet 16 év után távozni a Real Madridtól.
Eljött a pillanat, amikor döntenem kellett, hogy maradok és továbbra is a gúnyok embere leszek, akit mások szurkálhatnak, mint egy woodoo-babát, vagy távozok és fellélegezhetek. A második lehetőséget választottam, hogy nagyobb békében élhessek.

A Portóban sem megy úgy a sorsod, ahogy szeretted volna.
Kompetitív szinten nem, mert szeretek nyerni. Nem nyerni olyan érzés, mintha kifogyna leheletem. De meg fogunk próbálkozni egy új projekttel, és bejutottunk a kupadöntőbe is.

Iker Casillastól elérzékenyülnek a szurkolók.
Logikus, mert láttak felnőni a Real Madridban, és már 16 éve játszom a válogatottban… Remélem, továbbra is felkeltem az érdeklődésüket.

Egy ismert tévériporterrel házasodtál össze. A fiatok, Martín is a szülei hírnévével él?
Most ez a helyzet, de az a szerencse, hogy én négy év múlva már nem leszek annyira híres a futball világában.

Hogy haladnak a dolgok, közel állsz a visszavonuláshoz?
Tudom, hogy a visszavonulás napról napra közelebb van, hiszen már majdnem 35 éves vagyok (május 20-án tölti – a szerk.). Még mindig nem tudom, hogy mit és hogyan, de szeretnék a nemzetközi futballban dolgozni.

Kaptál már bármilyen ajánlatot?
Nem, nem, egyelőre 2018-ig van szerződésem a Portóval, azután, majd 37 évesen fogok tervezgetni.

A Real Madriddal is 2018-ig volt szerződésed…
Igen, de vannak alkalmak, amikor két ember arra a megegyezésre jut, hogy közülük az egyik távozik, és az élet ugyanúgy megy tovább mindenki számára.

Kevesen hittek Florentino Pérez távozásodkor intézett szavaiban: „Iker cserbenhagyott minket, az akaratom ellenére”.
A körülmények egy olyan ponthoz érkeztek, ahol sem Iker Casillas, sem a Real Madrid számára nem volt fenntartható a helyzet.

Vicente del Bosque keserűséggel emlékszik a klubtól való távozására. Te is így vagy ezzel?
Hm, Vicente esete más. 35 évet húzott le a klubnál, és nem tudom elhinni, hogy egyes madridisták kételkednek a madridizmusában azért, mert a válogatott edzője lett. Vicente egy olyan személyiség, akinek sosincs rossz gesztusa senki felé, mindig őszinte és nyugodt. Azonban úgy látszik, manapság dörzsöltnek, fölényeskedőnek és önzőnek lenni nyerő.

Iker sem tűnik dörzsöltnek, fölényeskedőnek és önzőnek.
Még ha nem is hasonlítok nagyon Vicente del Bosquéhez, én is elég nyugodt személyiség vagyok… Nem ugrálok, amíg nem piszkálnak.

Tényleg úgy látszik, hogy a focikapun kívül keveset ugrálsz.
Igen, keveset ugrálok. Az történt, hogy jobban figyeltem a Real Madrid érdekeire, mint a sajátomra. Ha inkább a saját érdekeimet figyeltem volna, abból az utolsó évben szinte minden nap balhé lett volna.

Ismét visszatértünk a klubtól való távozásodhoz…
Egy nap elmondom, hogy miért kellett így elmennem.

Minek várni? Ez a legjobb alkalom elmondani.
Nem, nem, majd később elmondom. Most a legfontosabb, hogy a Real Madrid európai kupákat nyerjen, Iker Casillas pedig bajnoki címeket. Amikor majd 15 év múlva könyvet írok, elmondom.

Rossz érzés az, amikor a helyettesed ugyanolyan jól, vagy nálad is jobban teljesít?
Nem, tényleg nem. A Madrid mindig ott lesz, és 100 év múlva is a Real Madriddal fognak összekapcsolni, a Madridot pedig velem. Az én történelmem már elmúlt.

El fogsz utazni a válogatottal Párizsba az Európa-bajnokságra?
Ez Vicente del Bosquétól függ.

Természetesen így van, de mit gondolsz, ott leszel?
Úgy gondolom, hogy ha megyek, én leszek majd az, aki felemeli a kupát, mivel én vagyok a csapatkapitány. Ezért, függetlenül attól, hogy játszom vagy nem, fel fogom emelni még egyszer (nevet). Szorgalmasan játszottam a selejtezőkben, és remélem, hogy Vicente az utóbbi két évben belém vetett bizalma folyatódni fog.

Egy ilyen sikeres futballista társaságában nagyon sok ember fordul meg, de igazi barátok is?
Nagyon sok az igazi barát. Néhányan Madridból, mások Ávilából, és általában semmi közük nincs a futballhoz: közönséges emberek, mint akiket naponta látsz a metrón.

Édesapád polgárőr, és kétszer is kérelmezte az áthelyezését Baszkföldre, hogy több pénzt kereshessen.
Mondjuk úgy, hogy a gyermekkorom szigorú volt. Édesapám egy ávilai faluból származik és egy polgárőr fizetésével rendelkezik, édesanyám pedig háziasszony volt, habár elkezdett fodrásznak tanulni. A testvéremnek, Unainak és nekem baszk nevünk van, mert egy ideig Bilbaóban éltünk.

Amikor 16 évesen elkezdtél a Real Madridnál játszani, tinédzser létedre a család fejévé váltál?
Mondjuk úgy, hogy sokat segített. Egy szerény családban, akik egy 60 m2-es lakásban éltek Móstolesben, számított az extra bevétel… Számomra nem volt a világvége, hogy Móstolesben éltem, és egy Seat 124-esem volt: szerettem, és mindig szeretettel gondolok gyökereimre.

Mivel foglalkozik a testvéred?
Vállalati adminisztrációt és menedzsmentet tanult, és több nyelvet beszél. Az egyik testvér okosabb lett: én csak focizni tudok.

Úgy érzed, hogy túl korán otthagytad a tanulmányaidat?
Lehetséges, mert jó tanuló voltam. Jó jegyeim voltak, de elkezdtem focizni és utazni. Minden komplikáltabb lett, és végül abbahagytam a tanulást.

A kollégáid azt mondják rólad, hogy elég sírós vagy. Mikor sírtál utoljára?
Gyakran elérzékenyülök. Utoljára akkor sírtam, amikor a Real Madridtól búcsúztam, az már vagy száz éve volt (nevet)

Azt is mondják, hogy zsugori vagy, nehezen nyúlsz a zsebedbe.
Azért mondják, mert nem vagyok kirívó stílusú, nem illene rám. Nagyon megtetszhet egy karóra vagy egy autó, de én más elvek szerint élek: számomra a kocsiban az a fontos, hogy hozzon és vigyen, ezért inkább a terepjárót preferálom, ami sokkal megbízhatóbb egy Ferrarinál. Hogyha ez jelenti azt, hogy zsugori vagyok, akkor zsugori vagyok.

A te szinteden levő futballisták elég látványosan élik az életüket.
Mindenki úgy él, ahogy szeretne: voltak olyan csapattársaim, akik csak a máért éltek, és tisztelni kell őket is, de úgy gondolom, hogy egy labdarúgó karrierje bármikor véget érhet, és ha már az első naptól kezdve nem dolgoztál a jövődért, akkor problémáid lesznek. Az idők változnak, és lehet, hogy egyik nap sokat keresel, másnap pedig keveset. Szegény életből könnyű a gazdag élethez szokni, de fordítva…

Az érintettek között voltál a Bankia elsőbbségi részvényeinek leesésekor, és arcodat adva biztattad az áldozatokat, hogy pereljenek. Sikerült visszaszerezni a befektetésed?
Azért harcoltam, ami kijárt nekem, mint bármely spanyol, akit megtévesztettek vagy becsaptak, és azért adtam az arcomat, mert segíteni akartam. Az Arriaga ügyvédi irodán keresztül visszaszereztem egy részét annak, amit elvettek tőlem. A kapott részvényeket az Iker Casillas Alapítványnak fogom adományozni, hogy olyan embereken segítsenek, akiknek tényleg szükségük van rá.

A futball világa sem korrupciómentes: hamis ügyletek, tőkekiáramlás, adóparadicsomok… Megjelent-e a neved bármelyik listán a Panama-ügyben?
Én nem vagyok senkinek és semminek a bírája; de spanyol vagyok, itt kell adóznom, és mindegy, hogy tetszik-e: fizetem, amit fizetnem kell az országomban. Elszomorít mindaz, ami történik, de ezen nagyon nehéz változtatni: nem mindenki viselkedik jól, mindig van, aki lázadóbb szellemű.

Sosem kerestél pénzt feketén?
Nekem mindig szabályosan fizettek, a feketéről semmit sem tudok. Mondjuk, ha a barátomtól kártyán elnyert 20 euró is számít, akkor igen.

Madridistaként és a válogatott kapitányaként, beszéltél-e valakivel, amikor katalán zászlókat hoztak a pályára?
Nem, én mindig a saját hazámat védtem, és spanyol zászlót hoztam a pályára, amikor címeket nyertünk. Mások andalúz vagy katalán zászlót hoztak… Bennem nagyon erős a spanyol identitás, a többiek majd elmondják neked maguk. A válogatottnál nem beszélünk erről, vagy jobb- és baloldali politikai nézetekről.

És te? Inkább bal vagy jobboldali vagy?
Jobb nem tudni! Én azok közé tartozom, aki azt szeretné, hogy mindenki fejlődjön, és az életünk napról napra jobb legyen. A szavazás titkos.

Újabb választások küszöbén állunk.
Fantasztikus.

Kényelmetlen neked a politikáról beszélni?
Nem, mert most már több dolgot értek. Pont, mint a bor: régebb nem volt jó hatással rám, de most már én irányítom.

Ahelyett, hogy a Sarával a kamerák és egész Spanyolország előtt váltott csókodról kérdeznék, inkább az esküvőtökről fogok: a polgári esküvőt titokban, csak a fiatokkal és két tanúval együtt, közjegyző előtt tartottátok Boadilla del Montéban.
Szerintem így mindenkinek jobb volt, nem szeretném, hogy az egész életem mediatizált legyen. Lehet, hogy majd szeretnénk több emberrel is megünnepelni, de az is elég bizalmas kör lesz.

Feltehetőleg csak ti ketten, meghívottak és feszültség nélkül.
Sohasem vagyunk feszültek, nagyon nyugodtak vagyunk (nevet).

Legalább fotók készültek? Láthatjuk őket majd egyszer?
Igen, vannak fotók, de szerintem nem fogjuk megmutatni őket, nekünk maradnak, emléknek.

Az esküvő reggel volt, utána hova mentetek ünnepelni?
Grilleztünk egyet otthon. Együtt ettünk néhány baráttal, de ennyi. Senkinek nem kellett volna tudnia róla, de idő előtt felfedezték a tortát.

Martín már két és fél éves, és hamarosan megszületik a testvére.
Így van, és nem az lesz a neve, amikről spekulálnak, mert azok nem tetszenek. Nem tudom, honnan jönnek azok az információk, amiket közzétesznek.

Igazi családapa vagy?
Mint mindenki! Pelenkát cserélek, etetek… a fiam ’papá Iker’-nek hív (nevet). Ki kell használnom a lehetőséget, mert a többiek már figyelmeztettek, hogy 15 év múlva jönnek a problémák. Addig, élvezd a játékot!

Hogy lehet ilyen sok haja valakinek, ősz hajszálak nélkül? A sampon a titka, vagy más trükk?
Még alig van ősz hajszálam, de ha figyelmesen megnézed oldalról, már elkezdtek megjelenni. Édesapámnak nagyon sok van, szerintem nekem ugyanúgy sok lesz.

Ki foglal el több polcot a fürdőszobában: Sara vagy te?
Többé-kevésbé mindketten ugyanannyit. Habár, lehet, hogy nekem kevesebb van, mert ő rendezettebb. De nehogy azt hidd, hogy ő olyan személy, akinek ezer cipője van, nincs erről szó.

Vigyázol a kinézetedre?
Nem vagyok öntelt; az, hogy jobban szeretem a melegítőt a farmernadrágnál, mindent elmond rólam ilyen téren.

Sara erről mit gondol?
Igen, ez a melegítős ügy rossz következményeket és feszültséget okoz. Nagyobb a nyomás a házamban, mint a pályán (nevet).

Forrás: finanzas.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK