Benzema: Deschamps engedett a rasszista nyomásnak

A Bajnokok Ligája-győztes Karim Benzema azzal vádolta Didier Deschamps szövetségi kapitányt, hogy engedett a rasszisták nyomásának, s ő ezért nem lehet ott az idei, hazai rendezésű Európa-bajnokságon. A Real Madrid kilencese azt követően maradt ki a keretből, hogy válogatott csapattársa, Mathieu Valbuena ügyében zsarolás gyanúja miatt nyomozás indult ellene. A játékos azonban hajlik arra, hogy egyetértsen az egykori válogatott Erik Cantónával, aki úgy véli, mind Benzema, mind Hatem Ben Arfa észak-afrikai származásuk miatt maradtak ki a keretből. Karim egy Lyonban adott exkluzív interjú alkalmával beszélt az Európa-bajnokságról, illetve az Atlético Madrid elleni Bajnokok Ligája döntőről.

Úgy véled, hogy Deschamps vagy a Francia labdarúgó-szövetség engedve a kívülről érkező nyomásnak, akaratuk ellenére hagytak ki a válogatott keretből? Gondolod, hogy Didier valóban rasszista, ahogy azt Cantona sejtetni engedte?
Egyáltalán nem gondolom, hogy az lenne. Azzal azonban egyetértek, hogy fejet hajtott Franciaország rasszista része előtt, s engedett az onnan érkező nyomásnak. Azt tudnod kell, hogy egy szélsőséges nézeteket valló párt az utóbbi két választás alkalmával is a második fordulóig jutott. Éppen azért állok értetlenül Deschamps döntése előtt, mert mind vele, mind a szövetség elnökével remek kapcsolatot ápoltam. Azzal próbálkoztak, hogy csak gondot okozok, majd újabb igaztalan történeteket gyártottak velem kapcsolatban, s ezek miatt nem vagyok túl boldog. Több mint negyvenmillió követőm és rajongóm van a közösségi oldalakon, mégis azzal jöttek, hogy az emberek a szerepeltetésem ellen vannak. Ez nevetséges! Természetes, hogy nagy rajtuk a nyomás, de mindez csupán azért történt, mert néhány újságíró valótlan dolgokat állított rólam. Nem tudom, hogy kié volt a végszó, de szeretném, ha az edző vagy a szövetség hozná a döntéseket, és nem engednének a nyomásnak! Márpedig úgy hiszem, hogy ez utóbbi történt. Ettől függetlenül persze a válogatottal vagyok, és a legjobbakat kívánom nekik.

Követed majd az Európa-bajnokságot?
Természetesen! Szeretem a futballt és a sorozatot is. Nagyon szerettem volna képviselni a hazámat, de ez sajnos lehetetlen.

Pályafutásod legborzasztóbb élménye volt, mikor megtudtad, hogy kimaradsz a keretből?
Igen. A 2010-es dél-afrikai világbajnokságon is ért már csalódás, de ez sokkal keményebb, hiszen most Franciaországban játszunk. Kétségtelenül ez az egyik legfájóbb dolog, amelyben részem volt, de éltem már át máskor is nehéz pillanatokat. Ilyenkor egyszerűen talpra kell állnod. A lehető legmesszebb szeretnék jutni a karrieremben.

Hogyan reagáltál a döntésre? Nehéz volt megemészteni?
Nagyon nehéz, persze, hiszen sportszakmai szempontból helyem van a csapatban. Aztán előálltak ezekkel a velem kapcsolatos mesékkel, melyek miatt nehéz elfogadni és még nehezebb elfelejteni a történteket. Végül is Bajnokok Ligáját nyertem, amitől egy kicsit jobban érezhetem magam.

Döntöttél a jövőddel kapcsolatban, már ami a francia válogatottat illeti? Gondolod, hogy újra játszhatsz majd a hazádért?
Nem élheted az életed gyűlölködésben, haragban. Tanulnod kell a hibákból és feldolgoznod az olyan nehéz időszakokat, mint ez a mostani. A klubommal megnyertem a legrangosabb sorozatot, lenyugodtam. Franciaország hamarosan rádöbben, hogy milyen mostohán bánt velem.

De mit gondolsz, visszatérsz még a válogatottba?
Természetesen. Most gondoskodtak róla, hogy ne nevezhessenek a keretbe, rendben. De sportszakmai szempontból nem értem az egészet, hiszen a bíróság nem marasztalt el, nem vagyok bűnös. Nem tehetek mást, mint várok, hogy kiderüljön az igazság. Készen állok a válogatottságra, itt vagyok, ha szükségük van rám. Szeretem a futballt és szeretnék még a hazámért játszani.

Ami a Real Madrid tizenegyedik Bajnokok Ligája trófeáját illeti, mit mondanál azoknak, akik azt állítják, hogy nem kellett kemény ellenfelekkel megküzdenetek?
Mi egy nagyszerű csapat és egy nagyszerű klub vagyunk, amelyet mindig is kritizálni fognak. A kritikusok pedig állandóan utaznak valakire. A világ legjobb csapatáról beszélünk, amely a döntőben egy olyan kiváló csapattal találta szemben magát, mint az Atlético. Azt hiszem Milánóban a szezon egyik legjobb mérkőzését játszottuk. Egyrészt nagyon jó állapotban voltunk fizikálisan, másrészt mentálisan is felkészültünk. Két olyan területen múltuk felül őket, melyekben köztudottan nagyon erősek. A hosszabbításban egyre többet küzdöttünk a görcsökkel, de ott és akkor a nézők láthatták Zidane munkájának eredményét. Érkezése óta keményen dolgoztunk. Már a döntő előtt két héttel felkészített minket arra az eshetőségre, ha kilencven percnél többet kellene játszanunk.

Az idei szezonban láthattuk a legjobb Benzemát, vagy a következő idényben még jobb teljesítményre számíthatunk?
Évről évre javul a teljesítményem, több gólt szerzek, és egyre jobban élvezem a játékot. Úgy érzem a szurkolók szeretnek és erre az érzésre szükségem van. Amikor azt hallom, hogy a Bernabéu az én nevemet skandálja, az sokat tud segíteni. Erőt adnak és vágyat ahhoz, hogy folytassam a harcot.

 

Később Noël Le Graët, a szövetség elnöke reagált Karim Benzema szavaira, illetőleg a MARCA-ban megjelent interjúra:
Nagyon szeretem Benzemát, s a róla kialakult kép sem változott meg bennem egy újság címoldala miatt. Ami számomra kitűnik az interjúból az az, hogy szereti a válogatottat és mihamarabb szeretne oda visszatérni. Természetesen jobban örültem volna annak, ha barátibb kapcsolatot ápol a csapattársaival, akik e pillanatban is az Európa-bajnokságra készülnek. A szavai kissé szerencsétlenre sikeredtek. A Francia Labdarúgó Szövetség szívesen fogadja a labdarúgókat származásukra és vallásukra tekintet nélkül. Ezt az ügyet ennek megfelelően lezártnak tekintem.

Természetesen a Benzema által említett szélsőséges párt vezetője, Marion Le Pen sem maradhatott csendben, s a közösségi médiában válaszolt Karimnak:
Itt született, itt nevelkedett és Franciaországnak köszönhetően vált milliomossá, most pedig a szemünk közé köp. Szégyen! Ha itt nem boldog, menjen, és játsszon a hazája (Algéria) színeiben!

Forrás: Marca, fff.com, The Guardian
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK