Xavier Ortuño: Cristiano Ronaldo Messi Aranylabdáját nyerte meg

Jöjjön Xavier Ortuño véleménye az idei Aranylabdával kapcsolatban. A cikket szó szerinti fordításban közöljük, ami nem jelenti azt, hogy egyetértünk a tartalmával. Sőt...

A FIFA és a France Football különválása az Aranylabda kapcsán, a díj identitásának elvesztéséhez vezetett. Nem csupán amiatt, mert Cristiano Ronaldo éppen Japánban tartózkodik, Lionel Messi Katarban, vagy épp azért, mert a Twitteren közölték a helyezéseket 30-tól az elsőig, de főleg azért, mert csak újságírók szavazhattak. A válogatottak csapatkapitányai és szövetségi kapitányai csak a FIFA ’The Best’ díjának alakulásába szólhatnak bele.

Továbbá az Aranylabda, a szétszakadásnak köszönhetően elveszítette a gálarendszerű lebonyolítást, ami presztízzsel, öltönyökkel, repülőutakkal, és pezsgősüvegekkel járt. Emellett nem láthattuk a díjról lemaradók arcát sem, és győzelmi beszédet sem hallhattunk. Röviden, a France Football harakirit követett el, és lecsökkentette a díj értékét.

Így a trófea, amelynek nagy jelentőséget tulajdonított a futballvilág, többé nem lehet hivatkozási alap. Az Aranylabda – ahogy abban már tavaly biztosak lehettünk – Cristiano Ronaldóhoz került, aki nem játszott nagy szerepet csapatai sikereiben, a Real Madridban és a portugál válogatottban sem. A díj kritériumait figyelembe véve Pepének is előtte kellett volna végeznie – és ő csak kilencedik lett.

Ragaszkodom hozzá, hogy ha ez a trófea, akárcsak ezelőtt, a naptári év legjobb játékosát illeti, akkor hiba történt, mert bárki aki nem Lionel Messi, és mégis a pódium tetején szerepel, az minden kétséget kizáróan igazságtalanul van ott. De talán ezúttal valami más jelentette a díj alapját…

Forrás: SPORT
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK