Egytől negyvenig: Sevilla – Real Madrid

Egy izgalmas mérkőzésen vagyunk túl, ahol egy, a továbbjutásért, majd a hajrában már csak a győzelemért foggal-körömmel harcoló Sevilla, és egy gyengén futballozó, ám a ’feladás’ szót lexikonból sem ismerő Real Madrid feszültek egymásnak. A csapatok megtették a magukét, mi pedig ismét megpróbáljuk értékelni egy tízes skálán a látottakat, szigorúan szubjektíven.

Csapatok

Sevilla (8)
Hihetetlenül szimpatikus volt a hazaiak hozzáállása. Az első pillanattól kezdve a továbbjutás kiharcolásáért rohamoztak, és bár a végén a győzelem sem lett meg számukra, nincs okuk szégyenkezni. A három gól mellett Casilla számtalanszor mentette meg a vendégeket, akiket a kapufa vagy olykor a sevillai célzóvízkészletek elapadása is segített. Sampaoli serege méltósággal esett ki a kupából, és megpróbálhat a soron következő bajnokin revansot venni, de az egy teljesen más meccs lesz.
Az olvasók osztályzata: 7,3

Real Madrid (6)
Hiába az egál, és nagyon szépen mutat az a negyvenes, de a mutatott játék bizony kiábrándító volt. A mérkőzés nagy részében a kapusbravúrok mellett halovány védekezés, és kósza támadási kísérletek jellemezték a madridiakat, akik látszólag kevésbé motiváltan futottak ki a pályára. Kicsit úgy tűnt a készülék elől, hogy a biztos továbbjutás tudatában nem hangolódtak rá kellőképp a találkozóra. Dicséret inkább a „mentally strong”-tétel sokadik bizonyításáért jár, miszerint: „A Real Madrid ellen csupán a hármas sípszó elhangzását követően vehet bármit biztosra az ember.” Egy 40 mérkőzéses veretlenségi szériát felépíteni rendkívül kemény, megszakítani annál könnyebb. Elég egy pillanatra elhinni, hogy megy majd a következő is, és nem a munka oldaláról megközelíteni, hanem szokások alapján. Ki lehet kapni tisztességgel, mindent megtéve a siker érdekében, a mai azonban nem ilyen vereség lett volna, ha nem érkezik Benzema a hajrában. Minden pontért, győzelemért, továbbjutásért izzadtságok literjeivel, sárfoltok százaival kell megtölteni a szerelést edzésen és mérkőzésen egyaránt. Ha egyszer megszakad ez a sorozat, akkor remélem, ilyen körülmények között esik meg, ahol mindent elkövettünk, így emelt fővel zárhatunk le egy szép pillanatokkal teli hosszú etapot.
Az olvasók osztályzata: 6

Játékosok

A mérkőzés legjobbja – Kiko Casilla (8)
Lenyűgöző teljesítményt nyújtott a saját nevelésű hálóőr, helyzetek sokaságával dacolt a 90 perc során. A három gól egyikéről sem tehetett, ellenben még kb. négy-öt hatalmas bravúrja volt, és hiába hangzik nevetségesen, bizony egy átlagos kapusteljesítménnyel itt olyan 6 körül áll meg a Sevilla. Volt ugye a De Gea-ügy, aztán arról is hallani, hogy Courtois szerződtetésére is van esély. Mi pedig rendelkezünk két kiváló, emberileg is szimpatikus kapussal, akik szerencsére nem világsztárok akarnak lenni, csak teszik a dolgukat hétről-hétre, komoly szerepet játszva a csapat sikerszériája, trófeáinak megszerzése érdekében. Semmi ráció nincs az elmozdításukban. Kiko az olvasóknál is begyűjtötte a legjobbnak járó elismerést.
Az olvasók osztályzata: 7,4

Danilo (2)
Fejelt egy gólt, volt egy szép felszabadítása a kapu előtt, csak épp rossz kapuba fejelt és rossz kapu előtt szabadított fel. Jobbhátvédben fejetlen csirkeként nyargalászott a sevillai hátsóudvarban, egy sorral feljebb kerülve valamivel magabiztosabbnak tűnt, és legalább a megfelelő kapuhoz volt közelebb, így elmozdította osztályzatát a negatív tartományból.
Az olvasók osztályzata: 2,7

Sergio Ramos (4,5)
Ha ő betalál, akkor valami drámai általában történik a mérkőzésen, amiből jól jön ki a Real, mindenesetre szintén gyakori, hogy gólját hiba, vagy hibák előzik meg. Közvetlenül egyik kapott gólért sem lehet teljes egészében hibáztatni, de jobb helyezkedéssel mind a három megakadályozásában szerepet tudott volna vállalni. Gólja kellően szemtelen volt, kimutogatásáért pedig nem lehet elítélni, hiszen jóval többről volt szó egyszerű élcelődésnél, és a többi sevillai nézőtől elnézést is kért, jelezve, nem nekik szánta a gól utáni mozdulatsorokat.
Az olvasók osztályzata: 6,4

1701131tol1ig1

Nacho (4,5)
Az ő esetében szintén elmondható, hogy határozottabb védekezéssel tehetett volna azért, hogy a Sevilla ne jusson háromig. Az utolsó hazai találatban bőven benne volt, hiszen embere megelőzte őt a gól előtt. Az elmúlt mérkőzéseken Varane-nal jól dolgoztak párban, ezúttal egy agilis Sevilla ellen nem működött annyira a dolog Ramos mellett.
Az olvasók osztályzata: 5,8

Marcelo (6,5)
Az első félidőben a madridi támadásépítések legaktívabb embere volt a brazil, számtalanszor tört előre, és jól is bánt a labdákkal. Néha már-már azt vártam, hogy mikor unja meg a társak pepecselését, és viszi be egymaga a labdát. A második félidőben, ahogy telt az idő, egyre feljebb játszott, ezzel növelve a támadásaink hatékonyságát, ám emellett teret nyitott vele a Sevillának is, amellyel elég jól élni is tudtak a hazaiak. A ráadásban egy gólpasszt is behúzhattunk a neve elé, hiszen Benzema alakítása előtt ő továbbította a franciának a labdát – naná, hogy sarokkal.
Az olvasók osztályzata: 6,9

Casemiro (7,5)
Nagy mezőnymunka, sok szerelés és labdaszerzés mellé egy kiharcolt büntető is bekerült a brazil statisztikai rovatába. Ha pedig nem ment szabályosan, 1-2 faulttal állította meg a Sevillát, így lap nélkül húzta ki a hajráig. Nem volt egyszerű dolga középen, hiszen Kroos sokszor ért fel a támadásokkal, vagy támadott le, Asensio és Lucas pedig inkább a széleket őrizték, így több gyors akciónál, kontránál is a madridi 14-esnek kellett szerepelnie, és az első félidőben volt is egy nagyon fontos szerelése a félpályánál, amiből könnyen tiszta gólhelyzet lehetett volna.
Az olvasók osztályzata: 7,2

Toni Kroos (6)
Visszafogottabb teljesítmény a passzmestertől, aki akár mesterhármassal is zárhatott volna, ha valamivel pontosabb. A szabadrúgásokért és a szögletekért ezúttal is ő felelt, de sajnos most ezekből nem tudott előnyt kovácsolni a csapat. Modric hiányában (és a valamelyest módosult szerkezet miatt) több védekező feladata volt, ezeket hellyel-közzel el is látta.
Az olvasók osztályzata: 6,7

Marco Asensio (6,5)
A bal szélen szerepelt ezúttal, és csodálatos szólóval tette szinte biztossá a madridi továbbjutást. Védekezésben igyekezett mindig megbízhatóan visszazárni és biztosítani oldalán, sokat robotolt a mezőnyben. Hét labdaszerzése kiemelkedő adat, nála többször csak Marcelo fosztotta meg a játékszertől az ellenfelet.
Az olvasók osztályzata: 7,2

1701131tol1ig2

Lucas Vázquez (5)
Önmagához képest szürkén, több hibával játszott, helyzeteivel nem tudott élni, és többször percekre eltűnt. Kezdőként többször kellene megragadnia a lehetőséget, és valamivel jobb összképet mutatni a támadások befejezését illetően is. Megvan benne a fejlődés lehetősége, hogy komplettebbé váljon, de ahhoz a hasonló meccseken kellene húzóemberként teljesítenie.
Az olvasók osztályzata: 6

Álvaro Morata (4)
Keveset láttunk az állandó kezdőcsapatbeli helyre törő támadótól. Kevés érdemi megmozdulása mellett energiáit sokszor a játékvezetőre és segítőire pazarolta. A félidőben Kovacic – Morata cserét vizionáltam, mint lehetséges változtatás, és csodálkoztam is, hogy végül Álvaro helyett Mariano ment le. Végül a canterano is elhagyta a pályát, és a helyére beszálló, a sorban előtte lévő kollégája döntetlent érő góllal jelentkezett be. Nem jó ómen egy csatárposztért folytatott háziversenyben egy ilyen találat.
Az olvasók osztályzata: 4,4

Mariano (5,5)
Energetikus volt, bár annál valamivel visszafogottabb, mint amikor csereként szokott beszállni. Soria majdnem rúgatott vele egy gólt, illetve volt egy remek összjátéka Kroosszal, ahol a német nem sokat tévedett a befejezésnél. Mezőnymunkában és a labdakihozatalok megzavarásában még többet vártam tőle, mindazonáltal a meccset nálam végigjátszotta volna, de ha nem is, 80 percet biztosan kap.

Az olvasók osztályzata: 5,9

Cserejátékosok

Mateo Kovacic (6)
Bő fél órát kapott, és beállása után rögtön egy – lassan a védjegyévé váló – kígyózással tört előre. 32 perc alatt négy labdaszerzésig jutott, beállásával stabilabb lett a középpályás védekezés.
Az olvasók osztályzata: 5,8

Dani Carvajal (5,5)
Szűk fél órát játszott, beállásának legnagyobb pozitívuma Danilo feljebbtolódása volt.
Az olvasók osztályzata: 6,4

Karim Benzema (7)
Negyedórája volt egy gólra, egy parádés egyéni alakítás után meg is szerezte. Szép volt!
Az olvasók osztályzata: 7,5

1701131tol1ig3

Edzői értékelés

Zinédine Zidane (6)
Megfelelőnek tűnő kezdőt rakott össze a mester, de az átlagos helyezkedéseket tekintve kicsit lenge volt a középpálya, arra viszont nem számíthatott, hogy a védekezés nem lesz megfelelő. Kovacic behozatala a fenti hiba ellensúlyozása volt, és a megszokott rendszerre történő visszatérés részét képezte, bár Mariano helyett Moratát vártam lecserélésre. A Carvajal – Lucas csere is érthető volt, Dani hátul stabilabb, Danilo pedig feljebb végre a másik kapura játszott veszélyesen, és többet mutatott Lucasnál elöl. Benzema beküldése nyerő húzás volt, honfitársa góllal hálálta meg a játékperceket.
Az olvasók osztályzata: 6,3

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK