A váratlan húzások hiánya – avagy miért érheti ennyi kritika a BBC-t?

A statisztika nem mindig a legjobb módszer egyes feltételezések alátámasztására, de olykor remekül jön, hogy szemmel látható problémákra erősítsen rá. A legtöbb szurkoló a szép cseleket, a váratlan húzásokat, a szemre tetszetős támadójátékot hiányolja, főleg természetesen az elöl lévő hármastól. A játék ötlettelensége olykor bántó méreteket ölt, és hiába jön egy-két szép megmozdulás, a kapu előtt igen kevés a kreatív elképzelés.

Elsőre azt néztük meg, hogy melyik csapatból ki hajtotta végre a legtöbb sikeres cselt, majd ezeket növekvő sorrendbe rendeztük.

Amint az látható, a Real Madrid eléggé hátul áll a sorban, és ott is egy kiegészítő játékos, Mateo Kovačić az, aki az élen található a csapatban. Érdemes megnézni a listát, leginkább értelemszerűen a szélen lévő játékosok jeleskednek, de vannak támadó középpályások, csatárok is a listán. A BBC-től igen kevés a váratlan húzás, hárman együtt összesen 56 cselre voltak képesek a ligában, amellyel a dobogóra nem férnének fel ebben az összevetésben, Pereirával és a mostanában körüludvarolt Theo Hernándezzel állnának holtversenyben. A trió legjobb tagja Bale (24), őt követi Ronaldo (21) és Benzema mindössze 11 csellel büszkélkedhet.

Következőnek a kiharcolt szabálytalanságokat összegeztük. Ahhoz, hogy valakit szabálytalanul állítsanak meg, szükség lehet egy jó cselre, egy ütemváltásra, egy lefordulásra, egy trükkös átvételre, azaz szintén valami váratlanra, amelyből a kialakuló veszélyt csak szabálytalanul tudja megállítani az ellenfél.

Ahogy látható, itt sem jeleskedik a csapat, és itt is egy, alapjában véve kiegészítő ember hozza a legjobb eredményt, Lucas Vázquez személyében. A BBC nem férne be együtt a top 5-be, 59 elszenvedett szabálytalanságukkal a legjobb 10 végében tanyáznának. Ronaldo (38) kiemelkedik a trióból, Bale (14) és főleg Benzema (7) statisztikája igen karcsú.

Végül térjünk rá a kulcspasszokra. A komplex támadók amellett, hogy a kapu előtt feltalálják magukat, a kiszolgálásban is jeleskednek. Ennek ideális mérőszáma a kulcspassz, ami gólhelyzetet teremtő átadást jelent. A csapatok legjobb trióit vizsgáltuk ebben a tekintetben.

Látható, hogy több csapatnál támadók is vannak a listán egy-egy csapatnál (vagy csak azok), a Real Madridból nem ez látszik. Kroos kiemelkedik, mögötte pedig egy duó a jobb szélről, Lucas és Carvajal személyében. Ami a BBC-t illeti, elég elkeserítő a helyzet. A nagy hármas csupán a Gijón és az Espanyol legjobb trióját tudná maga mögé utasítani 62 kulcspasszal. Benzema a legjobb, 26-tal, Bale 19, Ronaldo 17 ilyen átadásnál tart.

Elmondható tehát, hogy mindhárom szegmensben a BBC más tagja emelkedik ki, mégsem meggyőzőek egyik tekintetben sem, míg mondjuk van olyan játékos, aki mindhárom listán ott van az élen saját csapatán belül, pl. Neymar, Viera, vagy épp a madridi nevelésű Burgui. Persze ettől még lehet eredményes a csapat, és gyűjtheti a győzelmeket, mégis mutatja a kiszámíthatóságot a játékban, és a váratlan húzások hiányát az első hármastól.

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK