Mbappé és Neymar? A fizetés nem jelenthet gondot

Egy tucat nagy névvel találkozhatunk, ha a Real Madrid nyári bevásárlólistájára nézünk a nagy újjáépítés előtt (Pogba, Hazard, Eriksen…). De két még nagyobb név került most szóba a Bernabéuban: Neymar és Kylian Mbappé. És ha a fizetések szempontjából vizsgáljuk az ügyet, nem zárható ki, hogy akár mindkét játékos leigazolása megvalósítható legyen.

Neymar nettó 37 millió eurót keres a PSG-nél, ami bruttó 70 millió eurós éves fizetést jelent, Mbappé pedig nettó 11,5 millió eurót (bruttó 22 millió euró) visz haza. A Madrid legutóbb közzétett beszámolója alapján a spanyol gigász játékosfizetésekre költött éves kiadása 280,7 millió euró. De ez csak a fizetések egy része. Ha figyelembe vesszük a klubnál dolgozó 811 ember fizetését, akkor az összeg 430,7 millió euróra rúg.

A Madrid éves árbevétele jelenleg 751 millió euró, ami azt jelenti, hogy megengedhetik maguknak az ilyen mértékű kiadást. A bevételek 57%-a megy el fizetésekre, ami bőven az Európai Klubszövetség (ECA) 70%-os ajánlása alatt van. Ha Neymar fizetését vizsgáljuk, úgy a bruttó 70 millió euró 66%-ig vinné fel a jelenlegi arányt, amivel a Madrid még mindig az ECA által megállapított érték alatt lenne.

Mbappé, Neymar, Pérez

Az elmúlt idényekben a Madridnak mélyen a zsebébe kellett nyúlnia, amikor a legfontosabb kerettagok szerződéseit hosszabbította meg, ami nem volt egy könnyű menet, figyelembe véve, hogy olyan, állami háttértámogatással rendelkező klubokkal kell versengeniük, mint a Manchester City vagy a PSG, vagy olyanokkal, mint a Chelsea, amelyek mögött multimilliárdosok állnak. Az utóbbi öt esztendőben a madridi fizetések 135 millió euróval ugrottak meg. Kijelenthető, hogy az olyan egyesületeknek, mint a Real Madrid vagy a Barcelona, komoly forrásokra van szükségük ahhoz, hogy megtarthassák az egyensúlyt a klub könyveiben.

Amikor a Madrid legutóbbi beszámolóját állították össze, Cristiano még a klub játékosa volt, de 21,5 millió eurós fizetése (bruttó 44 millió euró) azóta átvándorolt Thibaut Courtois-hoz, a klub új első számú kapusához, illetve Toni Krooshoz és Luka Modrichoz a szerződéshosszabbítások kapcsán. A klub hasonlóképp járna el Gareth Bale ügyében is, akinek nettó 14,5 millió eurós fizetését Eden Hazard kapcsán fektetnék be újra. Erre még rájön az olyan játékosok keresete, mint Eriksen vagy Jović, ami azonban még kezelhető skálán belül marad.

Neymar, Mbappe

A Bernabéu felújítására felvett 575 millió eurós kölcsön szintén fontos eleme a Madrid pénzügyeinek. A klub még három évig nem kezdi meg a hitel törlesztését, de ha igen, akkor az évi 29,5 millió eurót fog jelenteni, egészen 2049-ig.

Mindenesetre az is jó hír a blancók számára, hogy új, nyolc évre szóló szerződést kötöttek a klub mezeit gyártó Adidasszal, ami 120 millió eurót jelent évente, ez pedig hatalmas plusz az előző, kevesebb mint évi 40 milliót hozott szerződéshez képest. Amikor az új Bernabéu majd elkészül, a Real Madrid további bevételekhez juthat a stadion elnevezéséhez kapcsolódó jogok értékesítésével. Vagyis van még bőven lehetőség a pénzügyi manőverezésre…

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK