Losantos: Játékosaink vannak, csapatunk nincs, Zidane pedig nem edző (II. rész)

Szókimondó mélyinterjú a spanyol újságírás legendás alakjával. Kötelező olvasmány azoknak, akik már unják a sablonnyilatkozatokat és keresnek egy kis felfrissülést a kánikulában. II. rész.

Az interjú első része ide kattintva elolvasható.

Mi a véleményed az igazolásokról?
Meglátjuk. Mendy, hát nem is tudom… Kedveltem Reguilónt. De persze, Mendy is hozza majd ugyanazt. Hazard-nak nagyon örülök. Amellett, hogy szinte könyörgött azért, hogy jöhessen, a futballkarrierjének legjobb pillanatában érkezik. Tökéletes igazolás. Jović jó üzletnek tűnik, nem volt túlzottan drága a mai árakhoz képest. Még szükség lenne valakire a középpályán.

Milyen típusú játékosra?
Akiket én nagyon kedvelek, az Baba a Mallorcából és Djené a Getaféből.

Szóval egy vízhordót szeretnél.
Kettőt. Baba olyan, mint Pogba. Nem tudom, láttátok-e, amikor feljutottak az első osztályba, az utolsó meccsüket. Fizikálisan nagyon rendben van, úgy passzol, mint Pogba, akár 45 méterre is pontosan, de nagyon tiszteli a futballt. Szemkápráztató. Kroos nem egy szolgálatkész típus, James, s a többiek sem, akik azért maradtak itt, mert nem tudtuk eladni őket. Djené a Getaféből egy nagyon sokoldalú labdarúgónak tűnik. Erős, szívós, akárcsak Makelele volt. Nem egy égimeszelő, de van térlátása. Makelele a rövid passzokban volt jó, remekül látta Zidane-t a pályán, de egyébként nem volt olyan ügyes az átadásokban. Djené viszont az. Ez a két játékos már bizonyított a spanyol futballban, egy másodosztályú és egy kisebb elsővonalas csapatban.

Lozantos

Jó játékosok jó áron.
Huszonévesek és nagyjából 40 millió euróért elhozhatóak, vagy maximum 60. Ceballos, Vinícius, Rodrygo helyett egy középpályás kellene, aki ismeri a La Ligát. Egy ilyen labdarúgó létrehozná a csapatot. Jelenleg ez hiányzik, a csapat, játékosaink vannak. Valamint sajnálatos módon Zidane nem edző. Mourinho egy olyan menedzser, aki képes létrehozni egy csapatot, de Zidane nem képes erre. Ő abban jó, hogy kezeljen egy nehezen irányítható klubot, a nagy mellényű alakokat, akik nem férnek meg egymás közt az öltözőben, hiszen őt, aki a világ legjobbja volt, tisztelik.

Abból, amit mondasz, úgy tűnik, Mourinho jobb választás lenne most, mint Zidane.
Nem, Mourinhónak megvolt a maga pillanata. Erőtlenül távozott, mert ellehetetlenítették az életét. Cristiano viszont visszatérhetne, még két éve van a legmagasabb szinten, de nem fog visszajönni játszani. Azonban vissza fog térni Madridba, hogy itt éljen.

S a csapat nagykövete lehet, vagy ilyesmi, talán.
Bár így lenne. Egy évtizeden keresztül ő maga volt a Real Madrid. Az ő évei jelentették a csapat második aranykorát. Egyedül ő fogható Di Stéfanóhoz, s mégis rosszabbul bántunk vele, mint akkoriban Bernabéu Di Stéfanóval. Ő felajánlotta az elnökséget az argentinnak. Azt mondta: „Ha akar, lehet elnök, de Ön nem lehet a kezdőcsapat tagja.” Florentino ellenben nem tett ilyen ajánlatot Cristianónak.

A különbség talán az, hogy Di Stéfano akkor már igencsak a karrierje végén járt. Úgy tűnik, Cristianóban még maradt spiritusz.
Alfredo még két évet játszott az Espanyolban, emlékszem, mindig néztem a tévében. S elég jól is ment neki. Persze, nem tudott már 90 percig a pályán lenni, de barátom, micsoda dolgokra volt képes egyetlen félidő alatt! Ő volt a valaha élt legjobb – nem Pelé, Maradona, Messi, vagy a többi… Di Stéfano csak kapusként nem funkcionált, azon kívül mindenre képes volt. Az Eintracht elleni meccsen védekezett Santamaríával, ott volt a középpályán Zárraga mellett, s a támadásban Gentóval. Aztán miután lepasszolta a labdát Gentónak, s visszakapta, ő fejezte be a támadást.

Milyen problémákat látsz a jelenlegi csapatnál?
Véleményem szerint öreg a középpályánk, s egyúttal a motivációnak is híján van, hiszen Modrić, épp úgy, mint Kroos, megnyert már mindent, amit csak lehetséges. 

Kroos nem öreg, legalábbis ha kizárólag az életkorát nézzük.
Ugyanaz a helyzet, mint amit a kerékpározásról mondanak. Nem az évek számítanak, hanem az, hogy hány nagy verseny van már a lábadban. Kroos már rengeteget végigküzdött. Olyan játékosra lenne szükség, amilyen Stielike volt (korábbi nyugatnémet válogatott labdarúgó – a szerk.), akinek kiemelkedő a fizikuma. Modrić ösztönből és nem szuflából játszik. Képes megtartani a labdát, s ha idén egy rendes előszezont fut, amire tavaly nem volt lehetősége, akkor lehet még egy jó éve. Kroos remek társ a pályán, de nem az, aki a különbséget tudja jelenteni egy meccsen. A következő idényben a Valenciának, a Barcelonának és az Atléticónak is pazar kerete lesz. A Madridnak olyan tartalékokra van szüksége a középpályán, akik erősek, s nem olyanokra, akik a labdazsonglőrök. Azaz nem Luquitára vagy Jamesre… 

Úgy hírlik, Zidane is hasonló véleményen van.
Igen, ő Pogbát akarja. De legalább öt ilyen játékos kellene. A Madridnak jelenleg nincs középpályája, ez a legalapvetőbb problémája a csapatnak. A védelem el fog boldogulni a jelenlegi kerettel. Bárcsak Vallejo maradna, s nem Nacho! Sokkal tehetségesebbnek tartom. (az interjú még azelőtt készült, hogy Vallejo a Wolverhamptonhoz igazolt – a szerk.)

Lozantos

Vallejo gyakran sérült.
Ennek oka a fizikális felkészülésben keresendő. A német bajnokság legtöbbre értékelt játékosa volt, minden meccset végigjátszott. A Zaragozában szintén. A válogatottban is. Csak a Madridban sérült meg, méghozzá úgy, hogy nem is játszott. Egyértelműen itt van a probléma. Mindazonáltal sokkal több van benne. Nacho most borzasztó időszakon megy át. Azt mondják, mindig megfelel az elvárásoknak, de valójában ez már csak múlt időben igaz. Az előző idénye katasztrófa volt. Mivel a védelemben így is vannak alternatívák, a középpályát kellene rendbe tenni. Ezt mindig elhanyagolja a Madrid. A mániánk, hogy támadó középpályásokat és szélsőket hozunk, már tele van velük a padlás! Olyan középpályás kellene, aki képes védekezni is, de ha kell, odaér a támadásokhoz. Ilyen volt Marcos Llorente. Azért rakom múlt időbe, mert ő már örökre az Atléticóban fog maradni.

Ez is egy hiba volt?
Hatalmas hiba, akárcsak Hermoso esete. Ha már nem kell Vallejo, akkor el kell hozni Hermosót, aki hússzor olyan jó játékos, mint Nacho. Többet fut, fizikálisan fejlettebb. Ramos is egyre gyengébb már, látszódott nála a visszaesés az előző idényben, már nem ért úgy oda a hosszú labdákra. Varane sem, s ő olyan hibákat követ el, amilyeneket korábban soha.

Mi a véleményed a Barçáról a függetlenségi harcok kapcsán?
Úgy gondolom, nem szabadna a spanyol bajnokságban játszaniuk. A Barça egy összeesküvés, egy szeparatista államcsíny része. Nincs helyük a spanyol ligában.

Egyesek szerint a Barça vezetése csupán ezt a látszatot tartja fenn, maga Bartomeu saját bevallása szerint nem függetlenségpárti…
A Barça a katalán szeparatista mozgalom legfőbb reklámfelülete, a spanyol nyelv üldözésének, a spanyolok és spanyolul beszélők katalóniai üldözésének zászlóvivője. Ez a Barça. A baloldali Guardiola, Piqué és a teljes klub ezt képviseli, méghozzá örömmel.

Gazdasági szempontból azért jó a támogatásuk, nem? Sok befektetés köthető hozzájuk…
Nem, az egész egy nagy összeesküvés és hazugság. Nem is tudom, ki mondta nemrég, hogy az FLA-ból (Fondo de Liquidez Autonómica, a spanyol kormányzat által létrehozott alap, melyből az egyes autonóm közösségeknek, pl. Katalóniának biztosítottak forrásokat a piaci szereplők felé fennálló tartozásaik rendezésére) fizették Neymar leigazolását. Abból a pénzből, ami az összes spanyol emberé. Mi finanszíroztuk a brazil szerződtetését! Micsoda dolog ez?! De mi, spanyolok, ostobák vagyunk, nem is értjük, mi zajlik Katalóniában. Ez egy diktatúra, aminek a célja a rablás. Először is el kell venni tőlük a pénzt, a csirkefogókat, a tolvajokat börtönbe kell zárni. Aztán a Barcelonát a propagandagépezetével együtt ki kell penderíteni a La Ligából, menjenek a francia bajnokságba. Meglátjuk, mennyi pénzt sikerül összekalapozniuk, ha a Montpellier-vel focizgatnak.

Egyes embereknek vannak gyengeségeik… Szerintem az egyfajta betegség, ha valaki utálja a tökéletességet, amit a Madrid képvisel. Persze lehet egyfajta észszerű neheztelés emögött, „ezek a fickók mindig nyernek, ez már elviselhetetlen”. S akkor elkezdesz az Atletinek szurkolni. De nem a Barçának. Legalábbis nem ennek. Annak a Barçának, amiben még Cruyff játszott, esetleg. Akkoriban még Katalónia teljességgel Spanyolország része volt, minden értelemben. Az elmúlt 10-15 évben? Kérlek… Aki nekik szurkol, az spanyolellenes.

De bárki mondhatja, hogy a Barcelona sosem állt ki a függetlenség mellett. 
Nem? Minden áldott nap ezt teszik. 1981-ben, egy hónappal azután, hogy engem megtámadtak (Losantos arra utal, hogy ebben az évben egy katalán szeparatista szervezet, a Terra Lliure tagjai elrabolták és meglőtték őt, amiért felszólalt az új nyelvpolitika ellen, mely a katalán nyelv spanyollal szembeni előnyben részesítését propagálta – a szerk.), a Nou Camp megtelt a kasztíliai spanyolt támadókkal, akik azt állították, üldözik a katalánt. Mégis én kaptam golyót! Ez volt a Barça ’81-ben. A nagy változás akkor következett be, amikor hivatalba lépett Jordi Pujol (a katalán kormány vezetője 1980 és 2003 között – a szerk.), s győzött a teljes szeparatizmus. Montal idején (Agustí Montal az FC Barcelona elnöke volt 1969 és 1977 között – a szerk.) a Barça a szeparatista képmutatás fellegvára volt, akik állandóan Franco kedvében próbáltak járni. Valójában, a lelkük mélyén persze a spanyoloknál felsőbbrendűnek tartották magukat, de kifelé gyávák voltak. Montal három alkalommal is kitüntette Francót. A Barcelona aranykönyvében a mai napig ott díszeleg az aláírása. Talán egyszer még azt is letagadják, hogy Franco minősítette át a régi stadionjuk területét, pedig ez így történt (a Barcelona korábbi pályája, a Les Corts eladásához a terület többszöri átminősítésére volt szükség, az így szerzett bevétel életmentő volt a katalán egyesületnek; az átminősítéshez többek között Franco hozzájárulására is szükség volt – a szerk.).

Lozantos

A Madrid sötét múltja kapcsán mindig a Francóhoz való kötődést emlegetik…
A Madrid az emberek, a nép csapata.

Az nem az Atleti?
Nem, az Atleti a rezsim, illetve a rezsim által felemelt előkelők klubja. Az Atlético Aviación (az Atlético Madrid 1939 és 1947 között ezen a néven működött, miután együttműködésbe kezdett a spanyol légierő csapatával – a szerk.) a nemzeti oldal arisztokratáinak csapata volt. A Madrid az ébredező középosztály klubjává vált. Már vannak olyanok, akik hisznek Spanyolország jövőjében, az új Bernabéu úgy valósulhat meg, hogy maguk a szurkolók finanszírozzák azt kötvényeken keresztül. A maga korában Bernabéu mindig a jövőbe vetett hitre alapozott. Nem azért volt zseniális, mert az adott körülményekre épített, hanem azért, mert öt-tíz évre előre tudott tervezni. Mindig arra koncentrált, ki lesz a következő, akit leigazolhat. Ugyanezt csinálta Saporta is a kosárlabda esetében (Raimundo Saporta a Real Madrid kosárlabda szekcióját vezette 1962 és 1978, valamint 1985 és 1991 között, később a Nemzetközi Kosárlabda-szövetség alelnöke is volt – a szerk.). Nincs is annál nehezebb, mint előre látni, hogyan alakul majd a piac.

Saporta létrehozta az Euroligát, elérte, hogy a csapat Oroszországban is pályára léphessen – az első hivatalos delegáció, mely a kommunista Oroszországba látogatott, a Real Madrid kosárcsapata volt. 
Igazán tehetséges volt, okos, ahogyan Florentino is az, nagyon elmés.

Mióta ismered őt?
Akkor ismerkedtünk össze, amikor a reformista párt kincstárnoka volt. A választási bukás után úgy döntött, vagyont szerez. Elmerült az építőiparban és milliomossá vált, de mindig is megmaradt benne a kíváncsiság a politika iránt. Látnotok kéne, hogy szenved, amikor pihenhet. Tévedett Cristiano esetében, de hiszem, hogy képes átlátni a futballt globálisan. Gyakorlatilag ő az egyetlen, aki ezt elmondhatja magáról Spanyolországban, ennyi év elnöki tapasztalattal a háta mögött.

S ezt tudja majd folytatni? A körülmények nagyon megváltoztak.
Igen, de persze nincs könnyű dolga. Azzal, hogy fiataloknak adott lehetőséget, tulajdonképpen fellépett a tisztességtelen játszmákkal szemben. Muszáj kitartania a játékszabályok mellett, azonban hiányzik neki a politikai befolyás.

Ezen a téren Bernabéu jól helyezkedett.
Igen, s ő szegény is volt, nem akadt veszítenivalója. Florentino nagyon gazdag. Fontosabb személy, mint akármelyik miniszter vagy elnök Spanyolországban, ami a külügyeket illeti. Az a helyzet, hogy erősen jobboldali érzelmű, azonban egyúttal nagyon bizonytalan és félénk is ezen a téren. Egy valami kapcsán nincsenek komplexusai, s az az ambíció.

Gyenge kezű intézményes szinten is, pl. a bírókkal kapcsolatos állásfoglalásban és a hasonló ügyekben?
Igen. Ami a futballban zajlik, az jellemzi az egész országot. Ahogyan a katalánok dominálnak az állami intézményekben, úgy uralják le a futballvilágot is. De miért kellene Barcelonától függeni? Miért nyelje le a Madrid, az Atlético, a Valencia, a Zaragoza, a Sevilla, vagy a Betis a Barça zsarnokságát? Örülök, hogy az Atleti fellépett ellenük Griezmann ügyében. Teljesen nyilvánvaló szélhámosságról van szó. A Barçát és Griezmannt is legalább három évre el kellene tiltani a futballtól. Ha a másodosztályban példát statuálnak hasonló helyzetekben, akkor vele szemben nem kellene épp így eljárni? Mikor adták el? Mit gondoltok, megmozdította akár a kisujját is a Juventus elleni nyolcaddöntőben úgy, hogy már a Barçáé volt? Eltűnt a pályáról, aztán jött a portugál fenevad – természetesen –, s elvitte a meccset, csoda, hogy csak három gólt szerzett és nem tizenhármat. Griezmann nem játszott, méghozzá azért nem, mert már megköttetett az üzlet.

Lozantos

Úgy tűnik, meg vagy győződve arról, hogy a szövetség és a bírók is előnyben részesítik a katalánokat.
Egyértelműen, s persze a sportsajtótól, a rádióktól is függenek, melyek a hozzá nem értés és a korrupció fészkei. Az AS és a MARCA is szégyenteljes médiumok. Most mondd meg, milyen dolog az, hogy a MARCA a Barça győzelmében érdekelt? Valójában azt kellene ünnepelniük, mikor veszítenek.

Mint pl. a Liverpool ellen?
Az volt az egyik legremekebb dolog mostanában.

Tetszett?
Nagyon is. Nehéz felállni a háromgólos hátrányból. Néggyel nyerni óriási elégtétel. Messinek a BL-ben sem jön össze, épp úgy, ahogy a válogatottal sem. Nem tudni, miért, de előre lehet tudni, hogy elbukik.

A Madrid győzni akarása és tudása kapcsán nyilatkozott már pozitívan az argentin.
Érdekes, hogy Messi spanyolul beszél, s mégis imádják. Egyszer talán lesz egy olyan megállapodás, hogy a Barcelona nem játszhat itt, de ő maradhat pl. az Espanyolban. 

Vagy a Madridban.
Megvolt ennek az esélye, így is történhetett volna.

Két esélyt is elszalasztottak állítólag.
Elképzelhető. De végül is a La Masía nevelte, ott pedig szerintem a hormonokkal együtt valamilyen antimadridista adalékot is kapott, valamilyen blancoellenes enzimet, mert amit a Bernabéuban művelt, mikor a mezét mutogatta… Mintha csak Piquét láttuk volna.

Szívesen látnád Neymart a Madridban? Ez is egy igen vitás ügy.
Egyáltalán nem. Az egyetlen, amit szívesen látnék, az az, ahogyan megsemmisíti a Barçát. Akiket igazán szeretnék a csapat színeiben látni, az Djené és Baba, ahogy mondtam. Velük megoldódna a középpálya problémája.

Mourinho valószínűleg pontosan ezt tenné.
Pontosan. Így jártunk el Diarrával is. Egy erős ember kellett. Hat évig nálunk játszott Khedira, benne volt szufla. Kellenek technikás emberek, de azért olyan ember is legyen a pályán, aki fedez hátulról. Makelele, Khedira stb. Fizikum szükségeltetik a középpályára, de most csak a kreativitás van meg. Olyan játékosaink vannak, akikről rémes újságírói túlzással azt mondják, „megteremtik a különbséget”. Azt mondják, Asensio a következő aranylabdás, aki megteremti a különbséget. Isco is megteremti a különbséget. Na de milyen különbséget? Soha nem láttam azt, hogy Isco bármit is csinált volna, csak forgolódik maga körül, mint valami búgócsiga. Asensio is elkezdte átvenni ezt a stílust. Ez olyan, mint valami betegség, ami benne van a levegőben. Asensiónak félelmetes volt a rúgótechnikája, de a Bernabéu hatása olyan, mintha a bikaviadal-arénában lennénk, megfélemlíti a játékosokat. Illarra csodálatos volt az U21-es válogatottban, de itt már nem boldogult.

Kubónak sikerülhet? Ügyesnek tűnik.
Állítólag Takénak kell szólítani, mert a Kubót nem szereti. Szóval Take. Ő olyan, mint Vinícius, csak nem szélen, hanem a kapu előtt. Kicselez tizennégy embert, de a labda végül mellémegy. Visszatérve Asensióra és Iscóra, az a baj, hogy ők nem csapatjátékosok. A pályára nem csak csillagok kellenek. 

Mi a helyzet a női futballal?
Nagyon kedvelem, csak azt nem értem, miért Tacón néven kell játszania a csapatnak. Borzasztóan hangzik, ideje lenne őket is Real Madridnak nevezni. Nevetséges és megalázó.

Forrás: La Galerna
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK