Luís Castro: Győzni akarunk a Real Madrid ellen

A Sahtar trénerének mérkőzés előtti nyilatkozata.

Az első mérkőzés előtt a Sahtarnál nagyon komoly problémák adódtak a játékosállomány kapcsán, és a szakértők akkor azt mondták, hogy a legnagyobb fegyverük egy esetleges lebecsülés lehet az ellenfél oldaláról. Most a Madrid bosszúra szomjazik. Ezen a meccsen mi lehet az aduász?
Tökéletesen tisztában vagyunk azzal, hogy ennek a párharcnak semmi köze a korábbiakhoz. Sem a sikeresekhez, sem a sikertelenekhez. A mostani egy nagyon különleges mérkőzés lesz. Tudjuk, hogy nem lesz könnyű dolgunk, mivel ez nekünk és az ellenfelünknek is döntő fontosságú találkozó a BL folytatása szempontjából. Nagyon fontos, hogy helyén kezeljük a meccset. Valóban előfordulhat, hogy több olyan játékost is alábecsültek, aki a madridi mérkőzésen pályára lépett. A játékunk sokakat meglepett, köztük a Real Madridot is. Most könnyebb lesz, mert a két csapat már jobban ismeri egymást. És könnyebb lesz a Realnak, mert már meg tudják tippelni a kezdőnket. Először is védekezésben nagyon erősnek kell lennünk, és meg kell próbálnunk semlegesíteni az ellenfél minden fegyverét. Stratégiai szempontból az első meccshez hasonlóan erős lesz a játék. Fontos, hogy ne adjunk le sokat abból, amit az első meccsen mutattunk, bizonyítsunk magunknak pontosan ugyanúgy. Győzni akarunk, tovább akarunk jutni a BL-ből, még akkor is, ha a Real Madrid egy rendkívül kemény ellenfél.

Nem zavar be a képletbe az, hogy a Real Madrid az Inter ellen nagyon jól játszott, az Alavés ellen viszont szörnyen?
Az, ami a Real Madriddal megtörtént, számos európai klubbal szintén előfordult. Senki nincs hozzászokva az ilyen szintű kiegyensúlyozatlansághoz. Nézzünk csak körül. Milyen világban élünk most? Hétről hétre veszítjük el a játékosainkat, három vagy négy ember hiányzik sérülések vagy a COVID-19 miatt… Minden, ami szokatlan és furcsa volt korábban, ma már teljesen normális. Ehhez folyamatosan hozzá kell szoknunk. A csapatok kiegyensúlyozatlanok. Nekünk is van egy jó meccsünk, aztán egy rosszabb. Ez történik most. Mi is átmentünk néhány különböző szakaszon az idény során. Meg lehet nézni minket, a Real Madridot, a Manchester Unitedet, a Liverpoolt, a PSG-t… Minden európai óriás nehéz időket él meg. Az embereknek meg kell érteniük, hogy most nincs állandóság. Nem volt nyári szünet, edzőtábor, szabadság, nyaralás, nem volt meg a két idény közötti szokásos átalakulás. Az egyiknek vége lett, a másik pedig néhány nappal később el is kezdődött. Manapság nem edzők vagyunk, hanem olyan menedzserek, akik próbálnak megbirkózni a dolgok alakulásával. Megpróbálunk kidolgozni egy stratégiát, próbálunk a meccsek után regenerálódni, és nekimenni a másik meccsnek. És ez állandóan ismétlődik. Nem tudunk megfelelően edzeni. Jelenleg ilyen világot élünk. Azok, akik nem értik, nem érzik át a futballt, valószínűleg nem is fogják ezt megérteni. Ahogy nagyon helyesen mondtátok korábban, minden csapat problémákkal küzd.

Ebben az idényben a Sahtar nem hozza az elvárt eredményeket, sok olyan személyi probléma volt, ami korábban nem. Érzik a vezetőség támogatását? És ha igen, ez milyen jellegű támogatás?
Persze, hogy érezzük. Mind a vezetés, mind a szurkolók támogatását. De nem pont ez történik egy jó családban? Ha valakinek problémája van, mindenki más megérti, elfogadja azt, és valahogyan próbál segíteni. Ugyanez történik velünk is. Természetesen nagyon nehéz ez az idény. Amikor az előzőnek vége lett, el kellett volna mennünk nyaralni, aztán jönnie kellett volna az előszezonnak, de ilyen nem volt. Mindenkit szeretnék emlékeztetni, hogy ott voltunk az Európa-liga elődöntőjében, folyamatosan meccseink voltak. Ez egy szoros naptárbeosztás, nyaralás és edzőtábor nélkül. Ez elég keserves. Tudjátok van egy igazság a sportban, ami a labdarúgásra is passzol: még a lovaknak is pihenniük kell a futamok előtt. Mi pedig emberek vagyunk, ezt meg kell érteni. A naptár nagyon sűrű, megállás nélkül jönnek a meccsek. Amikor 11 játékosunk esik ki COVID miatt, mindenki olvassa a hírekben, de valamiért senki nem akarja teljesen megérteni, hogy ez mit jelent. Az előző idénnyel összehasonlítva ugyanazok a játékosaink, edzői stábunk, vezetésünk, szurkolóink vannak. A kontextus változott meg. A körülmények, amelyek között élünk. Szeretném újra elmondani, hogy kiegyensúlyozatlanság van. A szurkolóink persze nem örülnek, ha nem szállítjuk az olyan nagyszerű eredményeket, mint tavaly. Különösen úgy, hogy 23 ponttal végeztünk a második helyezett előtt a tabella élén az ukrán bajnokságban, és bejutottunk az El döntőjébe is. A pontvesztések és a gyenge meccsek ebben az igényben nehezen fogadhatók el. Egy dolgot mondhatok. A játékosok keményen próbálkoznak, az edző stáb mindent megtesz. Sokan maximálisan támogatnak minket. A világ most nem változik nagyon gyorsan. Ez egy kemény idény lesz, és semmi nem fog visszatérni a normál kerékvágásba egyetlen csettintésre. Olvassuk a híreket: munkanélküliség, éhezés… A futballban is hiányzik a stabilitás, számunkra is nehéz. Mindenkinek meg kell értenie ezt is, de sajnos vélhetően ez senkit nem érdekel. Azt akarjátok, hogy meséljek az öt európai topligáról, hogy hogyan játszanak ott? Tökéletesen tisztában vagytok vele, hogy mi történik ezekkel a csapatokkal, és már én is sokszor elmondtam. Az emberek, akik ezt nem akarják megérteni, talán még nagyobb kiegyensúlyozatlanságot akarnak. Miért lenne szükség erre? De nem. Végül mindent meg fogunk oldani. Ha vége az idénynek, visszatekintünk, megnézzük a bajnoki állást, és meglátjuk, hogy ki a jobb. De csak a legvégén.

Az utolsó BL-meccsen Pyatov játszott, a bajnokságban viszont Trubin. Ki szerepel este?
Tudjátok, hogy amikor Trubin visszatért a válogatottból, nem játszhatott egy darabig. Emiatt nem volt megfelelően felkészült, így nem játszott aznap. Ahogy teljesen készen állt, pályára küldtük. Lehet, hogy ő játszik este.

Forrás: shakhtar.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK