Hivatalos közlemény: Jön a Szuperliga!

Tizenkét európai topcsapat ma bejelentette, hogy megegyeztek egy új versenysorozat megalakításában, amely a Szuperliga nevet kapja, és amelyet az alapító klubok irányítanak.

Az alapító klubok: AC Milan, Arsenal FC, Atletico Madrid, Chelsea FC, FC Barcelona, FC Internazionale Milano, Juventus FC, Liverpool FC, Manchester City, Manchester United, Real Madrid CF és Tottenham Hotspur. További három klub kerül még meghívásra a sorozatba, mielőtt az első idény megkezdődne, erre pedig a lehető leghamarabb sor kerül majd.

Az alapító klubok nyitottak arra, hogy a jövőben párbeszédet folytassanak az UEFA és a FIFA képviselőivel annak érdekében, hogy megtalálják a legjobb megoldást a Szuperliga és a világfutball számára. 

Az új liga egy olyan időszakban kerül megalapításra, amikor a világjárvány megnövelte az európai futball gazdasági modelljének instabilitását. Az alapító klubok évek óta próbálják javítani a jelenleg működő európai versenysorozatok minőségét és növelni azok erejét, próbáltak egy olyan versenysorozatot alkotni, amelyben a legjobb játékosok és klubok versenghetnek egymás között a jelenleginél nagyobb gyakorisággal.

A világjárvány megmutatta, hogy stratégiai gondolkodásra és kereskedelmi megközelítésre van szükség a növekedéshez, és a futball egészének támogatásához. Az elmúlt hónapokban intenzív egyeztetések zajlottak a jövőbeni európai sorozatokat irányító szervezetekkel. Az alapító klubok úgy gondolják, hogy azok a megoldási javaslatok, amelyeket ezek a szervezetek bemutattak, nem oldják meg az alapvető problémákat, vagyis nem ajánlanak megoldást a magasabb minőségű mérkőzésekre, és arra, hogy valós pénzügyi forrásokat biztosítsanak a világfutball számára.

A versenysorozat formátumának részletei:

  • 20 klub vesz részt a sorozatban, 15 alapító klub, és öt további együttes, amelyek az előző idényben nyújtott teljesítményük alapján jutnak be.
  • Minden mérkőzést hétközben játszanak, minden klub továbbra is részt vesz hazája bajnokságában, megőrizve a tradicionális mérkőzéseket, amelyek a klubélet szívét jelentik.
  • Az idény augusztusban kezdődik, két 10 csapatos csoporttal, hazai pályán és idegenben lejátszott meccsekkel. Mindkét csoport első három helyezettje továbbjut a negyeddöntőbe. A csapatok, amelyek a negyedik és ötödik helyen végeznek, lejátszanak egy további kétmeccses rájátszást. Ezt követően kétmeccses párharcok következnek a negyeddöntőktől az egymeccses döntőig, amely május végén, semleges helyszínen kerül megrendezésre.

A férfi sorozat elindítását követően a lehető leghamarabb elindul a női sorozat is, amely nagyban hozzájárul majd a hölgyek játékának fejlődéséhez és a fejlesztésekhez.

Ez az új sorozat jelentősen magasabb pénzügyi növekedést tesz lehetővé, ami lehetővé teszi a klubok számára, hogy hosszú távú elkötelezettséggel támogassák az európai futballt, és az új európai liga által generált bevételeken keresztül a szolidaritási hozzájárulások is növekedni fognak. A jelenlegi sorozatok rendszere által generált hozzájárulásoknál jóval magasabb összegek kerülnek majd kifizetésre, a várakozások szerint ezek átlépik majd a tízmilliárd eurót abban az időszakban, amelyre a klubok kötelezettséget vállaltak. Mindeközben az új sorozat önfenntartó pénzügyi modellre épül, minden alapító elkötelezte magát egy kiadási keret mellett. Ezért cserébe a klubok egy egyszeri, 3,5 milliárd eurós kifizetést kapnak, melynek kizárólagos célja az infrastruktúrába való befektetés, és a világjárvány hatásainak csökkentése.

A Real Madrid elnöke, és a Szuperliga elnöke, Florentino Pérez: „Minden szinten segíteni fogjuk a futballt, és a megérdemelt helyére helyezzük a világban. A futball a világ egyetlen globális sportja, négy milliárd követővel, nagy klubokként pedig kötelességünk megfelelni a szurkolók elvárásainak.”

Andrea Agnelli, a Juventus elnöke, a Szuperliga alelnöke: „A 12 alapító tagunk több milliárd futballszurkolót képvisel. Azért fogtunk össze ebben a kritikus időszakban, hogy átalakulást hozzunk az európai futballba, és megadjuk az általunk szeretett sportnak azokat az alapokat, amelyek fenntarthatóvá teszik azt a szolidaritási hozzájárulás növelésével, adunk egy álmot a szurkolóknak és az amatőr játékosoknak, megadjuk a legmagasabb minőségű meccseket, amelyek a futball iránti szenvedélyüket táplálják majd.”

Joel Glazer, a Manchester United társtulajdonosa, a Szuperliga alelnöke: „Azzal, hogy a világ legjobb klubjait és játékosait hozzuk össze, hogy egymás ellen játszanak egy egész idényen át, a Szuperliga egy új fejezetet nyit az európai labdarúgás történetében, miközben biztosítja a legmagasabb színvonalú versenyt és létesítményeket, valamint általánosságban nagyobb pénzügyi támogatást nyújt az egész futballpiramis számára.”

Forrás: realmadrid.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK