Igor Jovićević: Mindannyian ukránok vagyunk

A Sahtar edzőjének nyilatkozata a ma esti BL-mérkőzés előtt.

Igor, korábban azt mondta, hogy Ukrajna nem egy idegen ország számára, hanem a második otthona. Hogy érez azzal kapcsolatban, ami most Ukrajnában történik? Mennyire nehéz koncentrálni a mérkőzésre ilyen események közben?
Nyerni fogunk. Nem tudnak elpusztítani minket, az egységünket, a lelkünket. Csak ideiglenesen tudnak hatni a hangulatunkra, de nem pusztíthatnak el minket. Együtt erősek vagyunk. Mi, sportemberek egyetemes felelősségünknek tekintjük ezt, mindent, ami most az országban történik, nagyon nehezen viselünk, együttérzünk az ott lévőkkel. Sok játékos családja Ukrajnában van, ez hatással van ránk, de nem fog megtörni minket. Úgy fogunk harcolni, mint Ukrajna fegyveres erői a szabadságunkért. Ez a minimum, amit megtehetünk annak érdekében, hogy kifejezzük a tiszteletünket. Az első pillanattól az utolsóig harcolni fogunk.

A spanyol sajtónak tetszett Anatolii Trubin madridi játéka. Mit tud mondani a jövőjéről, a játékáról?
Minden csapat, amely megpróbál a lehető legmagasabb szinten játszani, top kapusa van. Ha az előző idényre tekintünk, akkor nehéz lett volna a Real Madrid számára megnyerni a BL-t Courtois nélkül. Ez a legmagasabb szint. Anatolii Trubin is ugyanolyan fontos számunkra ahhoz, hogy elérjük a céljainkat ezen a meccsen. Amit a Bernabéuban mutatott, az pedig a kézjegye európai szinten. És nem először volt ilyen. Lehet, hogy a Bernabéu csak egyszer látta őt csillogni, de mi gyakran tapasztaljuk ezt. A válogatottban betöltött szerepe és státusza is megerősíti a tehetségét. Biztos vagyok benne, hogy nagyszerű karriert fut be. Nagyon fontos játékos, nem csak a betöltött pozíciója miatt. Persze vannak meccsek, amikor ez a fiatal srác kevesebbet tesz hozzá, de általánosságban egy top játékos. Ahogy Courtois is.

Jovicevic(a kép forrása: Sahtar Donyeck Youtube screenshot)

Figyelembe véve a mostani helyzetet, mennyire célszerű a Sahtar – Dynamo meccset Lvivben megrendezni?
Vegyes érzéseink vannak. Először is az emberek fontosak. Mindannyiunknak vannak családtagjai Ukrajnában, aggódunk a helyzet miatt, és a meccset nem fogják lemondani. Nem tudjuk, hogy milyen hetünk lesz, hogy milyen lesz a helyzet. Tudjuk, hogy az Olekszandrija természetesen nem játszott. Ki foglalkozna a futballal, ha sokkal fontosabb dolgok történnek? De a mostani meccset nem mondhatjuk le, pályára kell lépnünk, meg kell mutatnunk, hogy küzdünk egymásért, képviselnünk kell az ukrán embereket. Látniuk kell, hogy harcolunk és mindent megteszünk a pályán. Ez a mi felelősségünk. Taktikailag elemeztük a meccset, úgy gondoljuk, hogy előre tudunk lépni a múlt héten lejátszott meccshez képest, meg tudjuk mutatni a legjobbunkat.

11 ukrán játékos volt a kezdőben Madridba. Hogy fog kinézni a csapat ezen a meccsen?
Mindenki ukrán lesz. Taylor, én, Lassina Traore, Djurasek, mindenki. És lesz még 40 millió ukrán. És további 10 millió külföldön.

Hogyan oldják meg a csapat logisztikai és utazási nehézségeit?
Arra koncentrálunk, hogy haladjunk előre. Egy különleges helyzetben találtuk magunkat, ami motivál minket abban, hogy javítsunk a játékunkon és megmutassuk, hogy egy jó, fiatal csapatunk van. Építjük a jövőnk alapjait ezekben a nehéz ukrajnai időkben. Lvivben játsszuk a hazai bajnokiinkat, a BL-meccseket itt, Varsóban, így sokat kell utaznunk. Lényegében folyamatosan úton vagyunk. Persze fáradtak vagyunk emiatt. Szinte nincs is szabadnapunk a folyamatos utazások miatt. A felkészülésünk nagyban különbözik a megszokottól, vagy a többi csapat felkészülésétől a BL-ben. De fejben erősek vagyunk, továbbra is koncentrálunk és szeretnénk megmutatni a világnak, hogy egy nagyszerű és fiatal csapatunk van. Ez a helyzet nem tarthat örökké, véget kell érnie. Nem akarom, hogy csak beszélek erről az interjúban, majd visszamegyek edzést tartani, segítséget is kérek abban önöktől, hogy befejezhessük ezt a háborút. Ezt a háborút együtt kell befejeznünk. Látják, hogy mi történik jelenleg, szörnyű. Ez nem csak a futballról szól, a futball mindent megmutathat, ami történt, mivel érzelmeket generál. Most nem a fociról beszélünk, hanem az életről. Szabad akarsz lenni, nyugodtan akarsz aludni, robbanó bombák nélkül. Segítsenek nekünk, ez fontos! Ez az élet!

Az Ukrajna elleni reggeli támadás után mit mondott a játékosainak, hogy motiválja őket egy ilyen fontos meccs előtt?
Vannak helyzetek, amikor nem igazán kell beszélni. Egyformán látjuk ezeket az eseményeket. Csak bele kell nézni a srácok szemébe, és így támogatni őket. Mindannyian együtt vagyunk, tisztában vagyunk azzal, ami történt. De együtt erősebbek vagyunk. Mindenkinek van családja, aggódik, de ezen most felül kell kerekednünk. Nem adjuk meg magunkat. Együtt leszünk az edzéseken, mivel mindannyiunknak koncentrálnia kell a mérkőzésre. Le kell játszanunk, és olyan szintet kell hoznunk, amellyel büszkévé tehetjük Ukrajnát. Ez a minimum, amit látni fognak tőlünk: egy bátor Sahtart, amely harcol a pontokért. Így önök, a szurkolók, újságírók, nézők nem fogják észrevenni, ami a lelkünket nyomja. Ez a futball. Mindenki azt akarja, hogy a csapat jól teljesítsen, helyzeteket dolgozzon ki, agresszív játékot mutasson be. De sokan elfelejtik azt, ami a meccs előtt történt. Csak mi tudjuk. És ez az erősségünk, az erőnk, az egységünk.

Mi segíthet a Sahtarnak a pozitív eredmény elérésében?
Nagyszerű nap, fontos mérkőzés vár ránk. Az előző mérkőzésen megmutattuk, hogy tudunk jól játszani a címvédő ellen, Európa legjobb csapata ellen. A visszavágó 90 perce alatt bármi megtörténhet. A legjobbunkat kell hoznunk holnap, néhány hibánk kijavításával az előző meccsről. Bátrabbnak, támadásban még agresszívabbnak kell lennünk. A középpálya közepén is meg kell oldanunk néhány problémát, hogy a labdát jobban tudjuk járatni. Tudjuk, hogy a Real Madrid ebben nagyon erős. Összességében önmagunkat kell adnunk. Úgy kell játszanunk, mint a bajnokságban, vagy az első meccsen a Real Madrid ellen, különösen annak második félidejében, ahol két-három helyzetet is kidolgoztunk, ezáltal megmutatva, hogy mire vagyunk képesek. Versenyképesnek kell lennünk, remélem, hogy jó mérkőzés lesz számunkra.

Forrás: shakhtar.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK