A Real Madrid múzeuma immár 110 év történelmét öleli fel

A Real Madrid múzeuma, felölelve a klub 110 éves történetét, a Santiago Bernabéu stadionban foglalja el kitüntetett helyét. Itt található a klub által megnyert elsõ trófeától kezdve rengeteg begyûjtött elismerés, egészen a legutóbbi, a kosárlabda szakosztály által megnyert Király-kupa serleggel bezárólag.

A klub múzeuma a madridi Prado mögött a második legtöbb látogatót vonzza évente 200 darabos trófeagyûjteményével, a Real Madrid teljes történelmét felölelõ kiállításával. A látogatók többek között azt is láthatják, hogy miként változott a klub címere az évtizedek során, illetve fotókon láthatják mind a nyolcszáz játékost, aki valaha is játszott a csapatban.

A Real Madrid a világ legsikeresebb együttese. A csapat kilenc alkalommal hódította el a legnevesebb európai kupát, kétszer nyert UEFA-kupát, emellett három Világkupát, két kisvilágbajnoki címet és két Latin kupát tudhat magáénak, hogy csak a nemzetközi sikereket említsük. A kilenc európai serleg a trófeaszoba dísze, melynek falát a legendás pillanatokat megörökítõ újságcikkek, plakátok, fotók borítják, miközben videókon tekinthetik meg a látogatók a kupadöntõkön szerzett gólokat.

A 20. század legjobb csapatának járó trófea, amellyel 2000. december 23-án személyesen Joseph Blatter tüntette ki a Real Madridot, szintén a múzeum egyik kitüntetett darabja. A csapat 31 bajnoki címe úgyszintén megtekinthetõ, ahogy a klub legendás játékosai is kiemelt helyet kaptak a múzeum falain, többek közt Puskás Ferenc is.

A Real Madrid legrégebbi trófeája az 1908-as Spanyol labdarúgókupa serlege, amelyet azután kapott meg a klub, hogy 1905, 1906, 1907 után 1908-ban is megnyerték a versenysorozatot. Ez a kupasorozat a Real Madrid kezdeményezésére indult, miután a klub megkereste Madrid polgármesterét egy kéréssel, mely szerint induljon egy versenysorozat, amellyel 13. Alfonz megkoronázását ünneplik meg. A tizennyolc Király-kupa serleg közül az egyik legkülönlegesebb darab az 1980-as, ahol a döntõben a Real Madrid és a Castilla csapatai küzdöttek a gyõzelemért, a másik pedig a 2011-es trófea, amelyet a Barcelona ellen szerzett a csapat.

A kosárlabdázók külön részleget kaptak a múzeumban, olyan nagyságokkal a falon, mint Fernando Martin, Arlauckas, Bodiroga, Corbalan, Luyk vagy Sabonis. A csapat nyolc európai kupát, három Világkupát, négy Kupagyõztesek kupáját, harminc bajnoki címet és huszonhárom Király-kupát nyert, amelyek mindegyike megtekinthetõ a múzeum polcain.

Forrás: realmadrid.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK