Fizetési rendszer a Real Madridnál

Florentino Pérez visszatérése elõtt a fizetési rendszer teljesen kaotikus volt; mondhatni fordított logikával mûködött. A kezdõben szereplõ játékosok (mint Pepe vagy Higuaín) irreálisan alacsony fizetéssel bírtak, míg az évek során kispadra szoruló sztárok (mint Raúl, Guti vagy Salgado) sokszorosát keresték a fiataloknak.

Florentino Pérez egy meglehetõsen merev, de következetes szisztémát vezetett be, melynek alapja a csapatban betöltött szerep és az úgynevezett Aranylabda-potenciál. A fizetési kategóriákat közel három év alatt sikerült eladásokkal és szerzõdéshosszabbításokkal megfelelõ harmóniába hozni.
Összesen hat fizetési kategória határozható meg:

1. „Aranylabdások”
Fizetés: 12 millió euró
Játékosok: Cristiano Ronaldo és Kaká.
Florentino Perez szerint õk kiemelt elbánást érdemelnek. Teljesítményük (gólok és lejátszott mérkõzések száma) alapján kiegészítõ juttatásokat kapnak – így lehet, hogy a portugál támadó valamivel többet visz haza.

2. „Potenciális Aranylabdások”
Fizetés: 6 millió euró
Játékosok: Casillas és Benzema.
Azok a játékosok tartoznak ebbe a kategóriába, akik az Aranylabda várományosainak számítanak. A két labdarúgóhoz hamarosan csatlakozhat Mesut Özil is, akinek az új szerzõdése már magasabb fizetési osztályt fog magába foglalni.

3. „Sztárjátékosok”
Fizetés: 4 millió euró
Játékosok: Sergio Ramos, Higuaín, Pepe és Xabi Alonso.
Ezek a játékosok kiemelkednek a többiek közül, azonban nem esélyesek az Aranylabda elhódítására. Xabi Alonsóhoz kötõdõ érdekesség, hogy a jelenlegi keret egyetlen olyan játékosa, akinek Florentino Perez egyoldalúan megemelte a fizetését (korábban 4 milliót keresett, most 4,5 milliót). Legutóbb Pepe csatlakozott ehhez a kategóriához, miután rendezõdtek a szerzõdéshosszabbítása körüli ellentétek.

4. „Fontos játékosok”
Fizetés: 3 millió euró
Játékosok: Carvalho, Özil és Di María.
Azok a játékosok, akik egy lépésre vannak a „berobbanástól”. Ebbõl a kategóriából hamarosan kikerül Carvalho (távozik) és Özil (fizetésemelést kap) is.

5. „Középosztály”
Fizetés: 2-2,5 millió euró
Játékosok: Lass, Altintop, Sahin, Marcelo, Arbeloa (2,5 millió) és Coentrao, Albiol (2 millió).
Ide tartozik a játékoskeret többsége. Érdemes megemlíteni, hogy a Marcelo, Arbeloa és Albiol is a közelmúltbeli szerzõdéshosszabbítás eredményeként került ebbe a kategóriába.

6. „Saját nevelésû játékosok és a többiek”
Fizetés: 0,7-2 millió euró
Játékosok: Granero, Callejón (1,8 millió), Khedira (1,2 millió), Varane (1 millió), Adán (700 ezer).
Ebbõl a kategóriából kiemelkedik Khedira, aki a legkevesebb fizetést kapja ahhoz viszonyítva, hogy milyen fontos szerepet tölt be Mourinho csapatában.

Mindez összesen közel évi bruttó 110 millió euró a játékosok fizetésére.

Forrás: El Economista
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK