Khedira. A szörnyû szakács, aki R&B rajongó, imádja a strandokat, Özilt pedig testvérének tekinti

Sami Khedira jelenleg a német válogatott edzõtáborában tartózkodik, ahol az elsõ napokban egy kisebb sérülést szedett össze. Szerencsére a sérülés nem volt komoly, de a Real Madrid középpályásának volt elég ideje, hogy a Marcának exkluzív interjút adjon, melyben madridi életérõl, csapatáról, edzõjérõl és magánéletérõl beszélt.

Elõször is, hogy van a bokád?
Jól, köszönöm. Jól vagyok, csak az ijedtség volt nagy. Megrándult, de most már tökéletes.

Megijedtél, hogy valami komolyabb dologról van szó?
Az elsõ pillanatban megrémültem, de miután már sok éve csinálom ezt, gyorsan felismertem, hogy nem különösebben komoly a dolog. Amikor elszakad egy szalag, vagy komolyan megrándul a bokád, azt észreveszed. Éreztem, hogy nincs nagy baj.

Biztos vagyok benne, hogy Mourinho megijedt.

Egy kicsit… De ez is egy jó lecke volt számomra. Innen is üzenem Mourinhónak és a szurkolóknak, hogy óvatos leszek. Egészségesen térek vissza Madridba, hogy a legmagasabb szinten tudjak teljesíteni, mint mindig. Mindenki megnyugodhat.

Amikor megkapták a híreket, a madridisták elárasztották a közösségi oldalakat buzdító üzenetekkel.
Igen, tudom. Rengeteg üzenetet kaptam. Mindenkinek köszönöm, hogy aggódtak értem, illetve a szeretetet, amit kaptam tõlük.

Érzed, hogy szeretnek a Real Madrid szurkolói?
Igen, nagyon is. Minden egyes mérkõzésen jobban és jobban, ennek pedig nagyon örülök. Nagyszerû érzés a szurkolók szeretetét érezni, én pedig megígérem, hogy a pályán fogom meghálálni nekik. Mindent beleadok a Real Madridért.

Úgy gondolod, hogy megbecsülnek?
Igen. Számomra a legfontosabb, hogy Mourinho és az edzõi stáb többi tagja értékelje a teljesítményemet. Õk azok, akik minden nap látnak dolgozni és õk döntik el, hogy ki lépjen pályára. Ha a szurkolók is értékelik az erõfeszítéseimet, az nagyszerû. De a legfontosabb az edzõim visszajelzése. Tökéletesen tisztában vagyok vele, hogy a rivaldafény Ronaldóé, Özilé és Benzemáé. Teljesen normális, hiszen õk a mûvészek. Õk ollóznak, õk adják a kötényeket, õk mutatják be a csodálatos cseleket… De én is keményen dolgozom, és úgy gondolom, hogy ez is számít.

Van jobb visszajelzés annál, mint hogy Mourinho és Löw kezei alatt is kezdõ vagy?
Számomra nincs. Én tökéletesen elégedett vagyok, ha jól végzem a munkám és az edzõim illetve a csapattársaim elégedettek velem, és ha megbízható játékosként kezelnek. A feladatom az, hogy labdát szerezzek, harcoljak, segítsek a védekezésben, ha pedig lehetõség adódik, gólt lõjek. Megpróbálom a legjobbat nyújtani, az eredmények pedig elõbb vagy utóbb jönni fognak. Ha a játékommal hozzájárulok, hogy a csapatom címeket nyerjen, akkor nekem más már nem is kell. Boldog vagyok.

Gólokat is szerzel ebben a szezonban. Miért vagy mostanában többet a kapu közelében?
Amikor megérkeztem a Real Madridhoz, védekezõ szerep hárult rám. Az elsõ szezonban az edzõ ezt kérte tõlem. Védekezni voltam a pályán. A válogatottal viszont mindig támadóbb felfogásban voltam, Mou pedig észrevette ezt. Késõbb megváltoztatta a nekem szánt szerepet, most pedig nagyobb szabadságom van, több dolgot is megtehetek. Minden a csapat érdekében történik.

Karriered legjobb pillanatában vagy?
Jól érzem magam, de mindig hiszek abban, hogy a legjobb csak ezután jön. Nyugodtan mondhatom, hogy sokat fejlõdtem azóta, hogy megérkeztem Madridba. Sokkal komplettebb játékos vagyok, de még bõven van hova fejlõdni.

Milyen futballistának jellemeznéd magad?
Egy megbízható, erõs és nagy gyõzelmi vággyal rendelkezõ játékosnak.

Mennyire fontos Mou szerepe a karrieredben?
Döntõ szerepet játszik benne. Õ az, aki megadta a lehetõséget, hogy egy ilyen nagyszerû klubban játszhassak. Elõtte és a világbajnokságon jól játszottam, ami felkeltette néhány csapat érdeklõdését. De az nem megszokott dolog, hogy a Stuttgartból valaki a Real Madridba igazoljon. Emellett pedig az elsõ mérkõzéstõl kezdve bizalmat szavazott nekem. Ez mind neki köszönhetõ.

Hogy emlékszel vissza az átigazolásodra?
Minden egy telefonhívással kezdõdött a világbajnokságot követõen. Mourinho volt. Felhívott és elmondta, hogy szeretné, ha a Real Madridban játszanék. Hihetetlen volt. Aztán találkoztunk, hogy beszéljünk szemtõl-szemben, de nem tudtam, hogy mire számítsak. De két-három perc múlva már tökéletesen megértettük egymást. Egy hihetetlen projektet prezentált nekem, én pedig elfogadtam. Ilyen könnyen ment. (nevet)

„Mourinhista” vagy?
(nevet) Nagyon boldog vagyok, hogy Mourinho csapatában játszhatok, Madridban pedig otthon érzem magam.

El tudod képzelni a Madridot Mourinho nélkül a következõ szezonban?
Sosem lehet tudni, hogy mi fog történni, mivel a futball egy olyan világ, ahol rendkívül gyorsan történnek az események. Én azok közé tartozom, akik úgy gondolják, hogy egyetlen ember sem érinthetetlen egy klubnál, hiszen mindig jönnek új emberek. Ilyen a futball, mindig ilyen lesz. De azt kell mondanom, hogy Mourinho szerzõdtetése fantasztikus döntés volt a Real Madrid részérõl, a jelenléte nagyszerû a klub számára. Nagyszerû edzõ és kiváló ember.

Szeretnéd, ha jövõre is maradna?
Ha rajtam múlna, akkor maradna.

A Bernabéuban játszani lenyûgözõ dolog?
Megértem, hogy az elején lenyûgöz, különösen, ha olyan fiatal vagy, mint amilyen én voltam. De az elsõ naptól kezdve úgy futottam ki a pályára, hogy meg akartam mutatni, értékes játékos vagyok, nagy mentális erõvel és készen állok arra, hogy a Madridban futballozzak. A Bernabéu Európa legcsodálatosabb stadionja. Amikor rálépsz a fûre, belélegezheted a legendás futball atmoszférát. Számomra minden egyes Bernabéuban lejátszott mérkõzés óriási öröm és megtiszteltetés.

Könnyebb volt számodra a beilleszkedés úgy, hogy Özil is ott volt?
Közeli barátok vagyunk, sokat segített, hogy együtt érkeztünk. Már az érkezésünk elõtt is barátok voltunk, de itt aztán az elsõ pillanattól kezdve össze lettünk zárva, mostanra pedig sokkal elmélyültebb a barátságunk. Testvérek vagyunk. Az öltözõben mindenkivel remek a kapcsolatom, de Mesut több mint egy barát. Ráadásul egy remek játékos.

Lehet belõle a világ legjobbja?
Mesut fantasztikus játékos, páratlan. Ezt nem azért mondom, mert a barátom. Amint egy kicsit hatékonyabbá válik, a világ legjobbja válhat belõle. Szerintem már csak ez hiányzik belõle. Miért Cristiano és Messi a két legjobb? Mert amellett, hogy jól játszanak, 50 gólt is szereznek. Özil csodálatosan játszik, legalább 30 gólból kiveszi a részét egy szezonban. Õ adja a legtöbb gólpasszt, de kevés gólt lõ. Mindig azt mondom neki, hogy „Mesut, lõj többet. Önzõbbnek kellene lenned ahhoz, hogy több gólt szerezz.” Remélem, hogy egy napon meghallgat engem, mivel hihetetlen lövései vannak.

El tudod képzelni, hogy mindketten Madridban töltitek karrieretek hátralevõ részét?
Az nagyszerû lenne, nem igaz?

Szeretnéd megújítani a szerzõdésedet akár már most?
Ez most még csak spekuláció. Ha így lenne, az fantasztikus lenne. Ha a Madrid felajánlaná, hogy megújítja a szerzõdésemet, az nagyszerû visszajelzés lenne a munkámat illetõen, de ezt nem egy interjúban kell megbeszélni. Erre ott vannak az ügynökeim. Szívesebben beszélek a Tízedikrõl. (nevet)

Rendben, akkor beszéljünk arról.
Meg akarjuk nyerni.

Mi a véleményed a Galatasaray elleni meccsekrõl?
Nem szabad lebecsülni az ellenfelet. A negyeddöntõben vannak, kiejtették a Schalkét, a Manchester Uniteddel egy csoportban voltak, nagyszerû játékosaik vannak… Itt már semmit nem adnak ingyen. Ahhoz, hogy az elõdöntõbe juss, jól kell játszanod és gyõznöd kell, kezdetnek a Bernabéuban, ahol elõnyt kell szereznünk.

A Galatasaray és a Manchester szerinted egy szinten van?
Igen. Egy pillanatra sem szabad elkalandoznunk, ha tovább akarunk jutni a következõ körbe.

Mourinho szerint a Manchester megérdemelte volna a továbbjutást. Zavart téged ez a kijelentés?
Tudom, hogy miért mondta. Olvastam, amit Ramos mondott… Nos, Mourinho ilyen. Még az olyan félelmetes és különleges pillanatokban is képes megmondani, amit gondol, mint a Manchester United elleni visszavágó vége. Annyit mondhatok, hogy Mourinho és a játékosok ugyanolyan boldogok voltak a meccs végén. Ugyanakkor belátom, hogy szerencsénk is volt, hiszen Mordic gólja megmentette az életünket az Old Traffordon.

Te is voltál már kulcsfontosságú játékos. 2007-ben a Stuttgart a te gólodnak köszönhetõen lett bajnok, tavaly pedig gólt szereztél a Nou Campban. Álmodsz arról, hogy te rúgod a Tízedik megnyerését jelentõ gólt?
És viccelõdni is szoktam azzal, hogy nagy gólokat lövök… De gondolni sem akarok erre. A Bajnokok Ligája megnyerése fantasztikus lenne. Amikor 2010-ben ide jöttem, mindenki a „La Décimát” emlegette, én pedig még nem tudtam spanyolul, úgyhogy nem tudtam, mirõl van szó. Eltartott egy darabig, mire megértettem. Madridban ez jelent mindent, ezért pedig nem fontos, hogy ki lövi a gólt. A klub és a szurkolók számára is egy álom válna valóra.

Mondhatjuk, hogy ez már megszállottság?
Igen. Ez a jó szó.

Ez nem helyez rátok még nagyobb nyomást?
Nyomást? Nem. A Bajnokok Ligája nem nyomás, hanem cél. A csapatban megvan a vágy a megnyerésére. Iker az egyetlen, aki a korábbi kilenc közül bármelyiknél is ott volt, úgyhogy mindannyian meg akarjuk nyerni.

Szeretnél egy Barca elleni döntõt?
A szurkolók számára csodás lenne, meglátjuk. De most még csak a negyeddöntõben vagyunk, úgyhogy nem tudok errõl mit mondani. A Madrid – Barca a klasszikusok klasszikusa, mindenki örülne, ha ez lenne a BL döntõje. De nem mondhatom, hogy ezt vagy azt szeretném döntõnek, hiszen minden egyes csapatot ugyanúgy tisztelni kell, akik versenyben vannak.

Hogy írnád le a Madrid felemás szezonját?
Nehéz körülírni, ami történt. Nagyon gyengén kezdtünk. De az idei év elején már kezdtük megtalálni magunkat, igazi csapatként játszottunk. Ha nem mûködsz csapatként, akkor nem gyõzheted le kétszer egymás után a Barcelonát, majd nem ejtheted ki a Manchestert. Most már elmondhatom, hogy a Madrid újra igazi csapatként mûködik, és ez látszik a játékunkból.

Van olyan szinten ez a Madrid, mint a tavalyi?
Úgy gondolom, hogy jó úton haladunk. Visszanyertük a tavalyi formát, olyan gyõzelmi szériában vagyunk, ami erõt ad. A futball nagyon gyorsan változik, de hiszek abban, hogy tanultunk a hibáinkból, és most már sokkal versenyképesebbek lehetünk.

Tizenkét személyes kérdés:
1. Ideális nyaralóhely? “Mindig valami napos helyet választok, egy tengerpartot, strandot. Pihenésre ideális.”
2. Kedvenc helyed Madridban? “Sok van, de talán a Retiro Parkot mondanám.”
3. Whatsapp állapotod? “Semmi különös: „Madridban vagyok.””
4. Kedvenc ételed? „Az olasz konyhát szeretem legjobban, egyébként pedig szörnyû szakács vagyok.”
5. Utoljára mit láttál a moziban, illetve melyik a kedvenc filmed? „Utoljára az Argót láttam, a kedvencem pedig a Halálkereskedõk.”
6. Legjobb és legrosszabb tulajdonságod? „Az akaraterõm és a türelmetlenségem.”
7. Mit szoktál reggelizni? „Narancslevet, tojást és kenyeret.”
8. Ha nem futballista lennél… „Úgy gondolom, hogy fizikoterapeuta lennék. Nagyon szeretem az emberi testtel foglalkozó tudományágakat.”
9. Mennyi tetoválásod van? „Talán furcsa, de egy sincs.”
10. Milyen egyéb sportokat kedvelsz? „Szeretek padelezni, illetve teniszt nézni.”
11. Milyen zenét szeretsz? „R&B-t, illetve egy kicsit minden stílust.”
12. Mennyi közlekedési bírságot kaptál eddig? „Gyorshajtásért egyet sem, de szabálytalan parkolásért elég sokat.”

Forrás: Marca
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK