A Real Madrid akadémiája egy igazi aranybánya

A klub az elmúlt évtizedben 245 millió euró bevételt könyvelhetett el a saját nevelésű játékosok értékesítéséből. A súlyos eurómilliókat pedig új játékosok érkezésére fordíthatta a vezetőség. Nézzük, kik és mennyiért távoztak a csapattól!

A híres La Fábrica egy igazi aranybányává nőtte ki magát a klub számára. A Real Madrid első keretében több saját nevelésű játékos is van (Carvajal, Nacho, Lucas, Mariano…), de akadt az idő során olyan is, aki nem tudott előre lépni, és a pálya helyett csak gazdaságilag tudta segíteni a klubot. Az ilyen labdarúgókból az elmúlt évtizedben összesen 245 millió eurós bevételt könyvelhetett el a vezetőség, szám szerint 28 játékos értékesítésének köszönhetően.

Ez a pénzmennyiség nagyjából egy mai galaktikus igazolás árát teszi ki. A klub ebben a tekintetben megelőzi a Barcelona csapatát is, a La Masia eladott játékosaiból a katalán egyesület 155 millió eurós bevételt könyvelt el az elmúlt tíz év során. A blancók így szerzett bevételei ráadásul tovább emelkednek, hiszen a közelmúltban távozott Marcos Llorente, a klub tegnap jelentette be Raúl de Tomás eladását, és minden bizonnyal Mayoral is hamarosan csatlakozik az eladottak táborához. És akkor még nem beszéltünk az első keret azon tagjairól, akik esetlegesen klubot válthatnak – gondolunk itt Nachóra vagy Lucasra.

A La Fabrica ráadásul annyira jövedelmező, hogy eltartja saját magát. A jobb szemléltetés érdekében: Llorente árából például közel három évig képes lehet fizetni a klub az akadémia játékosainak és edzőinek bérét, költségeit.

Ezen felül a klub előszeretettel vásárolja vissza opciós joggal eladott játékosait, mielőtt újra értékesítené őket. Ilyen volt például Mascarell esete, aki 4 millió euróért érkezett vissza, mielőtt közel 10 millióért eladta őt a klub a Schalkének. Lucas Torró sorsa szinte teljesen ugyanígy alakult: 1,75 millió euróért vásárolta vissza a klub, majd a duplájáért értékesítette.

A Real Madrid jól alkalmazza a kölcsönszerződéseket is, és ezekből is sikerül bevételekre szert tenni. Óscar Rodríguez az előző idényben távozott a Leganés csapatához, tapasztalatszerzési céllal, ám az üzlet a játékos fejlődésén felül 600 ezer euró bevételt is magába foglalt. A következő játékos, aki Óscárhoz hasonló utat futhat be, nem más, mint Sergio Reguilón, aki hamarosan a Sevilla labdarúgója lehet.

Van egy olyan szűk halmaza is az akadémia neveltjeinek, akiket kizárólag profitszerzési céllal nevelt a klub: ilyen Marcos Alonso, Fabinho és Álvaro Morata is – bár utóbbi talán némileg kilóg a sorból. Morata ugyanis előbb távozott 22 millió euró fejében, majd 30-ért tért vissza Torinóból. Egy újabb madridi idényt követően aztán 80 millió eurót fizetett érte a Chelsea. Ez összesen 72 millió eurós bevételt jelentett a klub számára.

Az akadémia fejlődésének egy kulcseleme volt a lakónegyedek építése: a projekt, melynek köszönhetően 50 játékos tanulhat és élhet a klub közelében, 2014-ben fejeződött be, és működik sikeresen azóta is. A rezidencia falain olyan játékosok képei emlékeztetik az ifjú tanoncokat arra, hogy hol is vannak, mint Di Stéfano, Zidane vagy Carvajal.  

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK