Mi MegKérdeztük: Mi a csapat legkomolyabb problémája?

Úgy döntöttünk, hogy kicsit közelebb hozzuk az olvasóinkat az oldal működéséhez, ezért rendszeresen fogjuk kikérni akár a te véleményedet a csapatot életét érintő kérdésekkel kapcsolatban. Ha még nem csatlakoztál, de szeretnél te is tag lenni, a cikk alján találod meg a linket. Az alábbiakban a csoportunk által megszavazott három legfőbb problémát járjuk körbe (mindenki csak egy szegmensre szavazhatott).

3. A vékony középpálya – 59 szavazat
Mind tudjuk, ismerjük a nyári átigazolási időszak történéseit. Llorente a szomszédba költözött, Ceballos Londonig menekült a játékidőért kölcsönbe, Kovacic visszament a Chelsea-hez. A három CDM/CM poszton szereplő távozóra mindössze 1 középpályás érkező jutott, az a James, aki inkább CAM mint CM. A rendszeresen a hírekben felbukkanó Pogba vagy Van de Beek nem érkeztek meg végül, ennek a hatása pedig már most szeptemberben meglátszott. Kérdés, hogy fenntartható-e ez az állapot egy teljes szezonon át, vagy nyáron elengedhetetlen lesz valakit hozni?

Patrik: „Szerintem rettentő vékony a középpályánk, és ha ahhoz a pár emberhez még bejön egy sérülés is… Na ott már az nagyon gáz, mert tulajdonképpen most, hogy Modrić és Isco még nem volt bevethető igy volt nekünk James, Kroos, Casemiro és Valverde. Nagyon kevésnek tartom ezt, főleg úgy, hogy igazából Casemirót szinte rotálni sem lehet Llorente távozásával, mert nincs igazi védekező középpályásunk a brazilon kívül.”

190926_MMK2

Abel: „A középpálya vékonysága. Nagyrészt. Persze ez egy elég nehéz kérdés, mert felveti azt, hogy mihez akartuk kialakítani a keretet, milyen felálláshoz, milyen taktikához, és ehhez képest mit alkalmazunk, és milyen emberekkel. Amikor a középpálya vékonyságáról beszélünk, akkor alapvetően szerintem arra gondolunk, hogy nincs elég klasszikus középpályás a keretben az eddig Zidane által alkalmazott 4-3-3-hoz. Ebben a játékrendszerben a középső középpályások, főleg Zidane-nál, mélyen helyezkednek, a gördülékenyebb labdakihozatal érdekében, illetve azért, hogy a két szélsőnek (Bale és Ronaldo, most már Hazard) területet biztosítsanak, hogy a sikeres labdakihozatal után legyen lehetőségük lendületből rávezetni a labdát a védelemre. Így tudatosan rájátszottunk a támadók erősségére (főleg Bale-nek létfontosságú a terület), és olyan középpályánk volt, ami ezt közel tökéletesen tudta kivitelezni. Ez volt a CKM. Jelenleg viszont nincs megfelelő középpályássor ennek a játékrendszernek a megvalósításához. James, Isco és Brahim sem ez a poszt, még Rodrygóval próbálkoztak, de ő is támadó. Szóval összvissz 4 játékos van, akinek eredendően ilyesmi a posztja, a CKM és Valverde, akik mögül eladták a Ceba-Llorente kettőst, akik minőségi pótlás lettek volna ezekre. Meg ez lehet, hogy csak engem idegesít, de volt egy 7 milliós vételi opciónk Mario Hermosóra, aki egy univerzális védekező játékos, középhátvédként és CDM-lént is bevethető, de hagytuk elúszni. Pedig most lenne helye a keretben bőven. A keret tehát erre nem alkalmas, de például egy 4-2-3-1 / 4-1-4-1 re már sokkal inkább. Itt ugye a 3 mélységi középpályás helyett csak 2 van, tehát a két sor kvázi adott. Egy 4-2-3-1-ben James és Isco természetes szerepköre, a klasszikus 10-es is adott, Így az ő előnyeikre is játszhatunk. Btw Ramost ki lehetne próbálni Casemiro pozíciójában szükség esetén, nem? Az alternatíva ellenére azért tartom problémának a vékony középpályát, mert 1. Nincs nagy variációs lehetőség, hogy milyen formációban játszunk, meccs közben is nehéz váltani. 2. Egy sérüléshullám (amivel számolni kell, és amire fel lehet és fel is kell készülni a keret kialakításakor) nagyon érezteti a hatását. Ezt nem kell taglalni, ha két középpályásunk lesérül, már csak 2 (!) ember marad. Variációs lehetőség szinte 0, és jöhetnek az ember végbélnyílásából előrángatott improvizált megoldások. Amik vagy működnek, vagy nem. 3. A kölcsönjátékosaink, akikre nagyon számítunk (Hakimi, Kubo, Ödegaard, Ceballos) Is mind használhatóbbak a felvázolt alternatív rendszerben, de nem úgy néz ki, mintha Zidane át akarna erre állni. Tehát hosszú távon is a játszott rendszertől idegen keretet alakítunk ki.”

2. Rossz edzői döntések – 85 szavazat
A második legnépszerűbb választásnak Zidane rossz döntései bizonyultak. Ez a téma elég sok mindent átölelhet, nyilván csak találgathatunk, hogy a francia mesternek meddig ér el a keze a klubot érintő ügyekben. Személy szerint a következetlen és furcsa cseréléseit meccs közben mindenképpen idesorolnám, mert megszokott idén, hogy Zidane egyszerűen kicseréli magát a meccsből, és ez megborítja a csapat működését. 

József: „Biztos nagy gondot okoznak a sérülések, de ha a maradék játékosokat kellőképpen rotálná, szerintem lehetne azokkal is győzelmet elérni, de kicsit makacs ZZ, mert ragaszkodik a régi garnitúrához!”

Dani: „Nem látom, hogy próbál variálni és újat építeni Zidane. Nem látom az elképzelést arra, hogy milyen focit akar látni a pályán.”

1. Sérülékenység – 196 szavazat
Magasan a sérülékenység vitte a prímet a csoportban, ez merült fel, mint legkomolyabb probléma. Való igaz, a csapattal kapcsolatban rendszeresek az orvosi jelentések, a többhetes kényszerpihenők. Különös véletlenek egyvelege? Nem megfelelő erőnléti edző? Hanyag vagy hibás edzésmunka a játékosoktól? Egyszerű túlhajszoltság? Csak találgathatunk. Annyit mindenképpen hozzáfűznék, hogy bizonyos szempontból ez is komoly probléma – de csupán rövid távon.

László: „A sérülékenység szerintem. Sorra sérülnek meg a játékosaink, vagy kulcsember vagy nem. Szerintem valamit nagyon nem jól csinál a stáb, de persze nem csak ez az egyetlen probléma.”

190926_MMK3

Hunor: „Kár, hogy többet nem lehet jelölni, mert jelenleg szerintem nem egy oka van a vártnál valamivel gyengébb szereplésnek. Alapvetően akkor a sérülékenységet jelölném meg, hiszen vékony a középpálya is, és gyenge a védelem is, de valahol ezek következményei is annak, hogy rendre kevés emberből lehet kiválasztani a megfelelő kezdőt, mivel a kulcsemberek sérültek folyamatosan lassan két hónapja. A védelem tényleg nem acélos, szerintem motivációs problémák tavaly óta leginkább annál az egységnél voltak/vannak. Viszont Mendy valamennyire orvosolhatná is ezt. A középpályán a Modric-Kroos-Casemiro-James-Isco-Valverde(-Brahim?) csoportot szintén lehetne megfelelően forgatni, papíron van bennük kreativitás rendesen, csak hát itt sem állt még az összes játékos egyszerre rendelkezésre… Zidane-t teljesen objektíven megítélni még mindig korai szerintem. Persze láthatóak a hiányosságai (nyilván ezek még egy ideig lesznek is olyan edzőkkel szemben, akik 10-20-30 éve vannak ott egyfolytában európai topklubok élén), de ne felejtsük el, hogy első korszakában is a legnagyobb fegyvere (a motiváció és Ronaldo mellett) a keret iszonyatosan nagy mélysége volt. Konkrétan abban a három évben szinte minden poszton ült a padon egy olyan játékos, aki más topklubokban stabil kezdő lett volna. Ennyi sérülés nélkül ez kis túlzással most is lehetne így.”

Persze mi is tudjuk, hogy egy kimondott okot nem lehet fő bűnösként megnevezni, mert ezek mindegyike bizonyos szinten jelen van, ráadásul összefüggés is lehet közöttük. Érdemes még grátisznak kettő szempontot megjegyezni így a végéhez közeledve. Az egyik a dobogóról éppen csak lecsúszó motiválatlanság témaköre, ami szintén nem elhanyagolható eset, különösen, ha BL címeket sorozatban szerző magról beszélünk. 37 szavazatot mindenesetre ez is a szegmens is kapott.

A végére hagytuk szerkesztőnk, Kristóf összegzését, aki taktikai oldalról közelítette meg a kérdést: „Szerintem a játékrendszer hiánya a probléma. Egyszerűen olyan játékstílusunk van, hogy nem tudunk helyzeteket kialakítani. A góljaink többsége a véletlen folytán születik sajnos. Minden más kisebb-nagyobb probléma elhomályosulna, ha látnánk végre, mit akar játszani ez a csapat. És ez nem egyedül Zidane hibája, mert nem hiszem el, hogy például egy Kroos-szintű játékos ne tudná, hogyan kell egy kényszerítőt csinálni, ahelyett, hogy hátrafelé vagy oldalra dobálja a labdákat, hogy beadogassunk. Az eddigi sikereinket Zizou és Ronaldo motivációs képességeinek és varázsának köszönhettük, akkor sem a taktika vagy a játékunk volt lenyűgöző. Másfél éve azonban 1-2 nagyon ritka kivételtől eltekintve a játékunk nézhetetlen, logikátlan, eredménytelen. Ha a "nagy öregek" nem tudnak alkotni, új játékosok kellenek, új vezéreknek kell megszületniük. Nekem szurkolóként sokkal fontosabb, hogy szórakoztatva legyek, élvezzem, amit látok, a trófeák csak ezután következnek a sorban. Ha pedig van egy tetszetős játékunk, megvannak a minőségi emberek hozzá a pályán, én hiszem, hogy Zidane tudna még nagyot alkotni.”

Sajnos minden véleményt nem tudtunk megjeleníteni, de mindenkinek köszönjük, hogy megosztotta a gondolatait és érdemi diskurzus alakulhatott ki. Ha legközelebb te is szeretnél szavazni, és kommentben elmondani a véleményed, akkor csatlakozz a csoportunkhoz, ezen a linken keresztül.
 

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK