Arbeloa: A Madridba vezetõ ajtó még nem zárult be Mourinho elõtt

Álvaro Arbeloa José Mourinho védelmére kelt. A portugál menedzser krízisidõszakot él át csapatával, a Chelsea-vel, és éppen ma játszik sorsdöntõ mérkõzést a frissen kinevezett Jürgen Klopp által vezetett Liverpool ellen. Az angol Ligakupából már kiesett a csapata, és a szezonban annyi mérkõzést nyert az együttes, amennyit elveszített. A spanyol jobbhátvéd, aki azok közé tartozott, akik közel álltak Mourinhóhoz regnálása idején a Bernabéuban, most az Independentnek adott interjút, és beszélt ex-edzõje kispadon és sajtószobában betöltött egykori szerepérõl is.

Mourinho a Bernabéuban: A játékosoknak õ olyan volt, mit egy golyóálló mellény. Ha valaki a kritikák kereszttüzébe került, mindig õ volt az elsõ, aki megvédte. Fellépett volna akkor is, ha egy meccs idõpontja nem felelt meg nekünk, vagy ha úgy éreztük, hogy a bíró ellenünk dolgozott. Mindig a csapat érdekeiért dolgozott, sohasem a saját hírnevéért.

A valaha volt egyik legjobb csapat: Amit senki nem vesz számításba, ha az itt töltött idõszakáról beszélünk, az, hogyha õ nem jön ide, Pep Barcelonája továbbra is megállíthatatlan lett volna. A világ egyik legjobb csapata volt akkoriban az ellenfelünk. Guardiola akár huszonöt évig is a Barca élén maradhatott volna, akárcsak Ferguson a Manchester Unitednél. Õ volt a tökéletes edzõ a csapat számára.  De Mourinho megállította, és ezért sohasem kapta meg a neki járó elismerést.

Mourinho utolsó éve Madridban: José nem akarta feladni a bajnokságot, amiért annyit küzdöttünk. A végén mindig többet és többet akart tõlünk. Viszont amikor elkezdõdtek az öltözõben a problémák, morálisan összezuhantunk. Láttam õt táskás szemekkel fáradtan és azt mondtam magamban: ez az ember nem alszik, egyáltalán nem pihen.

A játékosok kezelése: Ha valaki nem adta bele minden erejét a csapatért, akkor Mourinho nem kérdezte meg, hogy mi a baja, vagy hogy érzi magát – õ nem az a fajta volt. Ha valaki nem száz százalékosan teljesített, akkor nem vette a szárnyai alá, hogy segítsen neki. Ha mindent beleadtál, de mégis úgy érezted, hogy ez nem a te napod, õ nem kritizált. De ha valakit nyilvánosan megvédett és ennek ellenére sem változott, akkor jogosan döntött úgy, hogy útjára engedi az ilyen játékost.

Összezördülések az öltözõben: Ha egy edzõ sokáig dolgozik egy csapatnál, szinte biztos, hogy elõbb-utóbb adódik némi probléma. Ez Mourinhóval is megtörtént, de ez semmi különlegeset nem takar. Nézzük csak meg például Ferguson és Beckham esetét a Manchester Unitednél. Korábban is mondtam már: José három évet töltött Madridban és az ilyen problémák száma igen csekély volt.

Mou, a védekezõ: Ezzel mindenkit megvádolnak. Benítez is megkapta ezt a kritikát, és mégis minden csapatnál több kaput eltaláló lövésünk van ebben a szezonban.

Miatta égtek ki néhányan két év után?: Mindig bele kellett adnunk annyit, amennyit kértek tõlünk. Ha egy játékos kiégett pár év után, azt egyáltalán nem lehet Mourinho számlájára írni.

Esetleges visszatérése Madridba: Már korábban is kérdeztek errõl és akkor is azt válaszoltam: „Természetesen, miért ne?”.  Õ egy nagyon közvetlen és õszinte jellem, mindig elmondja, amit gondol. Néhányan azonban rossz néven veszik ezt az õszinteséget, és dühösek lesznek tõle. Sokan akarják a bukását, de sokkal többen akarják, hogy a szituáció, amiben benne van, pozitívan változzon. Szerintem Madrid öltözõjének ajtói nem zárultak be elõtte.

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK