Cristiano Ronaldo és Gareth Bale csatája

Mindketten a Real Madrid klasszisai. Ők a világ legdrágább játékosai. Mindketten elismert labdarúgók, mégis nagyon más a megítélésük, a hírnevük. Gareth Bale és Cristiano Ronaldo hatalmas jelentőséggel bírnak hazájuk válogatottjában, most pedig összecsaphatnak egymással.

Cristiano Ronaldo egy önző játékos, aki állandóan a figyelem középpontjában akar lenni. Kimegy a pályára, hogy megkapja, amit akar, hogy megszerezze a góljait, levegye a mezét, ami miatt minden ember csak rá fókuszál. Ez akkor is igaz, amikor a hazájáért játszik. Számára ez jelenti a mindent.

Gareth Bale egy alulértékelt, esélytelennek vélt válogatott játékosa. Wales történelme során először szerepel a tornán, ráadásul rögtön az elődöntőig meneteltek, amit a szupersztár hihetetlen vezetői képességei és mérkőzéseket eldöntő adottságai tettek lehetővé.

Legalábbis ezt beszélik az emberek. Celebség vs. Ronaldo, a játékos… Az évtizede tartó Ronaldo-varázslattól addig a hitig, amely óriási lelkierőt ad a sikerekhez egy olyan kis csapatnak, mint amilyen Wales válogatottja. Az, hogy az elődöntőben Ronaldo és Bale csaphatnak össze, a játékosok, akik egyébként csapattársak, még könnyebbé teszi, hogy ezeket az állításokat erőltesse mindenki. Ők annyira beleivódtak a sportot kedvelő emberek tudatába, hogy amikor összecsapnak, csak le kell ülni, rájuk bízni magunkat és nézni, hogy mi történik.

Az egyetlen probléma ezekkel az állításokkal, hogy egy ilyen mérkőzés közeledtével rengeteg szemetet is tartalmaznak.

Portugália és Wales csapata nagyon hasonló, ráadásul ott vannak a szerepek, amelyeket a sztárok játszanak a válogatottak életében. Ez nem a különböző állítások, rendszerek vagy hiedelmek kérdése. Két csapatról van szó, amelyek alapvetően hasonló felépítésűek, amelyek elképesztő mértékben támaszkodnak a saját csillagaikra. Valamelyikük ott lesz az Európa-bajnokság döntőjében.

Portugália és Wales sem tartana itt a sztárjai nélkül. Vitathatatlan, hogy nincs még egy olyan csapat az Európa-bajnokság ezen szakaszában, amely annyira támaszkodna egyetlen sztárjára, mint Portugália Ronaldóra, vagy Wales Bale-re. Igen, ők az okai annak, hogy a két csapat most találkozhat egymással.

Ez most nem történhetne meg, ha nincs Ronaldo és a kiváló teljesítménye a csoportkör utolsó mérkőzésén Magyarország ellen, hiszen akkor Portugália kiesett volna. Egymaga mentette meg hazáját a támadásaival, ahogy az már sokszor megtörtént. 

Mindeközben Wales a selejtezőkör legjobban védekező csapatából vált legalább olyan veszélyessé a tornára. Amikor a gólszerzésről van szó, Gareth Bale-re számítanak. Eddig három alkalommal köszönt be, de ő volt a megmentő Észak-Írország ellen is, amikor középre tett labdájába szerencsétlenül ért bele az ellenfél védője, akinek öngólja a mérkőzés egyetlen találata volt.

Portugália és Wales védekezik, majd pedig reménykednek, amikor gólra van szükségük, hogy a sztárjaik ott lesznek. Természetes, hogy időnként segítséget kapnak társaiktól, Nanitól és Sanchestől, vagy Ramsey-től és Robson-Kanutól, de az egész egyik végét a jól működő csapat, a másikat pedig egy sztár adja.

Ronaldo és Bale is részei ezeknek a védekező csapatoknak. Ők sem mentesülnek a védőmunka alól, presszionálnak, zavarják az ellenfél védőit, szabadrúgásokat harcolnak ki. A csapataik védekeznek, hiszen ők képesek a többi dologra, hiszen megvan hozzá az erőnlétük, a mentális képességük. Képesek egyedül támadni egy egész ország élén, és pontosan ez teszi őket ilyan csodálatos klasszisokká.

Megkérdőjelezhetetlen vezérei csapatuknak. Ronaldo Portugália csapatkapitánya, akire csapata, különösen a fiatal, de rendkívül tehetséges középpálya úgy néz fel, mint egy igazi vezetőre. Amikor Cristiano bátorítja őket, még keményebben hajtanak. A Horvátország elleni továbbjutást követően Ronaldo összehívta a csapatot, nyugtatta társait és kérte őket arra, hogy folytassák ugyanígy. Mindeközben Bale folyamatosan segít a walesi támadóknak, hogy hogyan helyezkedjenek, hová fussanak.

Nem kétséges, hogy papíron Portugália az erősebb csapat, de nem úgy, ahogy néhány gondolják. A portugál csapat nem egy erőmű, amelyet Ronaldo eljuttatott idáig, Wales pedig nem egy csapat a senkik közül, akit csak sztárja és a felfogása repített idáig. Mindkét válogatott rendkívül szervezett csapat, és pontosan tudják, hogy mit kell tenniük, hogyan kell végrehajtaniuk tervüket. A saját játékukat játsszák, amiben a sztárjaik is hisznek, és ami segíti őket abban, hogy ők nyerjenek nekik meccseket.

Ronaldo szeret a reflektorfényben lenni, lövő kedvével pedig csak mezek iránti undora vetélkedhet. Bale olyasvalaki, aki kevésbé csillogó országból érkezett és kevésbé is szereti a csillogást. Klubjukban csapattársak, amikor pedig a válogatott csapataikról van szó, nehéz őket különválasztani.

Nem meglepetés, hogy a két ország közötti elődöntőt úgy reklámozzák, mint Ronaldo és Bale csatáját, ahogy az sem, hogy ilyenkor felerősödnek a különböző hangok. Mindez pedig azért van, mert mindketten óriási sztárok, olyan csapatok vezérei, amelyek értük is dolgoznak, ahogyan ők is megteszik ezt csapatukért.

Forrás: foxsports.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK