Football Leaks: Hova került Ronaldo 150 millió eurója?

A napokban számos cikk jelent meg Cristiano Ronaldo adóügyeiről, melyek azt állítják, hogy a portugál reklámbevételei nagy részét más országokban bejegyzett cégek számláján tartja. Alábbi írásunkban igyekszünk objektíven összefoglalni az eddig fellelhető információkat.

A Football Leaks dokumentumai szerint Cristiano Ronaldo reklámbevételeiből 2009 óta 150 millió euró került különböző, Svájcban és a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett offshore cégek számlájára. A jelentések szerint az egész rendszert Cristiano Ronaldo ügynöke, Jorge Mendes "fejlesztette ki", persze nem vitás, hogy rengetegen használnak hasonló módszereket.

Először 2009 és 2014 között 74,8 millió euró került a Tollin nevű vállalathoz, mely a Brit Virgin-szigeteken van regisztrálva. A dokumentum szerint Ronaldo 2008-ban adta el reklámjogait a Tollin nevű vállalatnak. Tehát minden reklámbevétele ennek a cégnek a számlájára került. A Brit Virgin-szigetekre, ahol nem kellett adózni utána. Annak érdekében, hogy a nagy vállalatok, mint a Nike, ne ijedjenek meg, Jorge Mendes taktikája a következő volt: másik két hasonló cég is (MIM és Polaris) birtokolt jogokat Dublinban. Így két legyet ütöttek egy csapásra: egyrészt a Nike megnyugodott, hogy a pénz európai országban van, másrészt kevesebb adó terhelte a bevételt, mert, ami Spanyolországban 24 százalék, az Írországban csak 12,5 százalék.

2014-ben lejártak Ronaldo szerződései a Tollinnal, ezért köteles volt adózni a bevételei után. De ekkor nem az egész összeget, hanem csak 11,5 millió euró adót fizetett be, ami a "Lex Beckham" törvénynek volt köszönhető. A törvényt még 2004-ben hozták a külföldről érkező magasan képzett, hivatásos sportolók, tudósok és edzők miatt. A lényege, hogy a külföldi játékosoknak, akik korábban nem éltek legalább 10 évet Spanyolországban csak az adó 24,75 százalékát kell befizetniük (szemben az általános 45 százalékkal, ami a legmagasabb fizetéseket érinti). Bár a kormány visszavonta a törvényt, de kiírt egy átmeneti időszakot 2015. január 1-ig, azoknak a játékosoknak, akik 2009-ig Spanyolországba költöztek. Mivel Ronaldo ebben az időszakban csupán a reklámjogai 20 százalékát tartotta Spanyolországban, ezért csak ezek után kellett adóznia. Ez meg is tette, és befizette a 11,5 millió eurót.

A második esetben Ronaldo a 2015 és 2020 közötti értékesítési jogaiból 31 millió eurónyi adó befizetését kerülte el egy kiskapunak köszönhetően. Mivel a "Lex Beckham" 2015. január 1-jén érvényét vesztette, ezért a legmagasabb fizetési kategóriába tartozóknak 45 százalékos adót kell fizetniük. Azonban decemberben a reklámjogokat eladták két vállalatnak (Arnel és Adifora), melyek mögött egy valenciai üzletember, Peter Lim áll. A két cég szintén a Brit Virgin-szigetekre van bejegyezve. A naptári évben fennálló adót teljes egészében befizette Ronaldo a spanyol államnak. Szóval, az igaz, hogy trükkös, de semmi illegális nincs benne. Egyedül morálisan kérdőjelezhető meg ez a folyamat.

Jorge Mendes társasága, a Ronaldót is képviselő Gestifute vállalat még pénteken kiadott egy közleményt, melyben elmondták, hogy Ronaldo teljes mértékben tiszteletben tartja adókötelezettségeit a spanyol és a brit hatóságok felé is, és semmilyen adócsalás miatti eljárás nem folyik ellene Spanyolországban. Közben a spanyol adóhatóság megerősítette, hogy bár vizsgálják az ügyet, de Ronaldónak semmilyen adótartózasa nem állt fenn november 30-ig Spanyolországban.

Egyes források szerint Ronaldót már vizsgálták a közelmúltban. A portugál játékos és a tanácsadói is mindenben követték az ellenőrzési folyamatot, és végig nyugodtak lehettek, mert egyetlen ponton sem mutatták ki, hogy megpróbálta volna elkerülni az adóbefizetést. Szintén a Ronaldóhoz közeli forrásokra hivatkozva: 2009-ben, amikor Cristiano a Manchester Unitedtől Madridba igazolt, ő és a Gestifute informálták a spanyol adóhatóságot a vállalat felépítéséről.

A Real Madridhoz kapcsolódó érdekesség, hogy az ügyben érintett még José Mourinho, aki szintén a Gestifute ügyfele. Emellett Pepét is vizsgálták, de mindent rendben találtak nála, viszont Coentrao elvileg még nem adózótt Spanyolországban, amióta a Real Madrid játékosa.

Forrás: AS, Der Spiegel, Real Total
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK