Fabien Barthez: Zidane azért edző, mert imádja ezt a játékot

Fabien Barthezzel a FIFA tett közzé egy interjút internetes honlapján. A beszélgetés témája nem más, mint Franciaország és a Real Madrid legendája, Zinédine Zidane. A dátum 1994. augusztus 17. Franciaország 2-0-ra vezet Csehország ellen Bordeaux-ban. A francai középpályás a debütálására vár. A 63. percben Zizou pályára lép és teljesen megváltoztatja a mérkőzést.

„Az volt az első mérkőzése. Bejött és rögtön átvette az irányítást. Azonnal felelősséget vállalt a játékunkért.”

„Ami a jelent illeti, mindenki sikerről beszél, de én nem így látom a dolgot. Úgy értem, ez nem olyan siker, ami csak az ölébe hullott. El kell indulnod az úton, szerencsét kell próbálnod, aztán amikor feltűnik, meg kell tudnod ragadni azt. Cruyff, Maradona, Pelé és Zidane mindig képesek voltak megteremteni a különbséget a nagy mérkőzéseken.”

„Zizou ismeri a futballt. Szereti a támadó játékot. Soha nem felejti el, hogy a futball az élvezetről, a látványos játékról szól. Néhány embernek szokása ezt elfelejteni, de Zizou nem ilyen. Hallgatom, ahogy erről beszél, és látom, ahogy alkalmazza. Bízik az élvezet és a munka fogalmában.”

„Zidane rendelkezik egy első osztályú sportoló tulajdonságaival, vagyis a hallgatás és a figyelem képességével. Ezt tette egész pályafutása során, hogy egy nagyszerű játékos válhasson belőle, és pont ezzel próbálkozott, hogy az lehessen, akit ma látunk. Soha nem állította, hogy ő egyszer a Real Madrid edzője lesz. Az ő stílusa nem ilyen.”

„Az, hogy Didier Deschamps edző lesz, több mint kiszámítható volt, többek között a természete miatt. Olyan volt, mint egy vezető, szeretett beszélni. Zidane a pályán volt vezér. Csak néhány szót mondott időközönként. Amikor azonban a lába elé került a labda, vállalta a felelősséget a csapatért, és igazi vezérré változott. „

„Azért tisztelik őt, mert nagyszerű játékos volt, és ami még fontosabb, lenyűgöző ember.”

„Mindig elmondja majd az igazat, még akkor is, ha az fájdalmat okoz, ez pedig nagyon fontos, ha el akarja nyerni a játékosok bizalmát. Nem azért mondom ezt, mert a barátom. Objektív módon figyelem a történéseket, elfogadja és átadja azokat a dolgokat, amik őt sikeressé tették. Ha a szórakozásod miatt játszol, akkor győzelem vár rád.”

„A többi dolog, mint a nyomás vagy a pénz, egyszerűen nem érdekli. Biztos vagyok benne, hogy mindez csak másodlagos számára, még csak nem is gondolkodik ezeken a dolgokon. Nem az elismerését csinálja mindezt, hanem egyedül az öröm miatt, azért, mert szereti a futballt. Szeretne átadni valamit a tudásából, ez nagyon fontos tényező számára.”

Forrás: fifa.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK