Öt ok, melyek miatt nem fog Cristiano Kínába igazolni

Cristiano Ronaldo ügynöke, Jorge Mendes pénteken megerősítette, hogy ügyfele elutasított egy ajánlatot, amely egy meg nem nevezett kínai csapattól érkezett és évi 100 millió eurós fizetést vont volna magával. A számok nem túlzóak, hiszen Carlos Tévez is elképesztő mennyiségű pénzre tesz szert Shanghaiban. Ugyanakkor annak az esélye, hogy Cristiano Ronaldo is követi korábbi csapattársát, meglehetősen kevés jelenleg, egy esetleges kínai költözés is nagyon távolinak tűnik. Hogy miért? Soroljuk az okokat.

1. Pénz

Sok játékosnak nincs szüksége arra, hogy egy teherautónyi pénzt kínáljanak számára Kínából. Jelenleg olyan labdarúgókban merül fel a keletre történő igazolás ötlete, akik a pályájuk végéhez közelednek, a karrierjük megtorpant egy rangos ligában, vagy akik – teljesen ésszerűen – lehetőséget látnak arra, hogy teletömjék zsebeiket.

Ami Ronaldót illeti, őszintén, nincs szüksége a pénzre. Ő az első a Forbes magazin listáján, tehát ő 2016 legjobban fizetett sportolója a maga 88 millió dolláros bevételével, amelyet a fizetése és a reklámszerződései hoztak össze. Ha több pénzre vágyik, csak szólnia kell tanácsadóinak és menedzsereinek, hogy emeljék fel a telefonkagylót.

Továbbá, Peter Lim, a Valencia tulajdonosa pontosan nyáron szerezte meg Cristiano Ronaldo marketingjogait. Olyan üzlet köttetett, amely 40 millió dollárról szólt, ráadásul a lépés nagyban növeli a játékos nevével fémjelzett márka jelenlétét az ázsiai piacon. Ronaldónak tehát be sem kell tennie a lábát Kínába, ha azt akarja, hogy pénz üsse a markát.

A Kínai Labdarúgó-bajnokság így teljesen érdektelen a portugál szupersztár számára.

2. Presztízs

Nehéz elképzelni, hogy ilyen hamar megengedi, hogy pályafutása leszálló ágra kerüljön és ott hagyja a világ legerősebb bajnokságát (az IFFHS szerint az elmúlt hat esztendőben a La Liga volt a legjobb) egy olyanért, amely még a legjobb 40 között sincs ott, amelyet még az azeri és a kazah bajnokság is megelőz. Ha Ronaldo egyszer elhagyja Madridot, az a Sporting Lisszabon kedvéért történik majd meg.

Ha a lábait lelkesedése és versenyképességének csökkenését követően majd egy Európán kívüli ligában szeretné lógatni, akkor az nyilvánvalóan az MLS lesz. Hihetetlen és becsülendő, amit Kína ilyen rövid időn belül szeretne elérni, de az Egyesült Államok bajnoksága még mindig sokkal csábítóbb a levezetni vágyó sztárok számára.

3. Otthonszerető srác

Ronaldo egy igazi családszerető férfi. Édesanyja és Cristiano Jr. minden díjátadó ünnepségen, mérkőzésen, sőt még a mindennapi életben is ott vannak mellette. Nehéz lenne elképzelni, hogy Cristiano elhagyja családját egy távoli klubért, ráadásul, ahogy ő maga mondta, boldog Madridban, nemrég írta alá új szerződését, amely 2021-ig szól. Funchal és Lisszabon, tehát szülőhazája közelsége is pozitív számára.

Mindemellett Cristianónak rengeteg üzleti és promóciós kötelezettsége van Európában, nem szokatlan, hogy rögtön egy edzés vagy mérkőzés után repülőre ül, hogy eleget tegyen ezeknek. A mindennapi ingázás a Távol-Kelet és Európa között egyszerűen nem megvalósítható.

4. Rekordok

Amíg Lionel Messi a Barcelonánál marad, addig Cristiano sem fog távozni. Ha az argentin végül visszatér a Newell's Old Boys csapatához, a portugál minden bizonnyal lehúz még néhány évet Spanyolországban, hogy meg tudjon dönteni minden olyan rekordot, amelyet argentin vetélytársa tart.

Ronaldo nem is próbálja rejtegetni arra vonatkozó törekvéseit, hogy ő legyen minden idők legjobb labdarúgója, így ha lehetősége nyílik arra, hogy megdöntse Messi rekordjait a La Ligában, valamint a Bajnokok Ligájában a gólrekordját olyan messze kitolja, amilyen messze csak tudja, akkor közelebb kerül a céljához.

Évi 70 gól a Guangzhou Evergrande vagy a Shanghai Shenhua csapatában nem igazán hozná lázba, ahogy az ázsiai Bajnokok Ligája megnyerése sem.

Zlatanhoz hasonlóan Cristiano egója szintén kizárná, hogy ott hagyja világklasszis csapattársait a Bernabéuban azért, hogy csatlakozzon Jackson Martinezhez a Guangzhuónál, Gervinhóhoz a Hebeu China Fortune csapatánál vagy Obafemi Martinshoz és Tévezhez Shanghaiban.

Ibra elutasította a kínai és amerikai lehetőséget is, és teljes tudatában volt annak, hogy egy olyan klub, mint a Manchester United megtalálja majd a módját annak, hogy alkalmazni tudja őt. Ronaldo hasonló cipőben jár, és ha pályafutása jelenlegi szakaszában elhagyná a Real Madridot, az csak és kizárólag egy hasonló termetű klub kedvéért lenne, valamelyik európai elit bajnokságban.

5. A világbajnokság

Ha Ronaldo Kínába igazolna, még mindig az első név lenne Fernando Santos válogatottjában, de tekintve, hogy Portugália megnyerte az Európa-bajnokságot, a világsztár nem veszélyeztetné a világbajnoki sikert azzal, hogy a kínai bajnokság védői között szlalomozik egy idényen át. Cristiano 36 éves lesz a katari világbajnokság idején, így a 2018-as világbajnokság lehet az utolsó esélye arra, hogy egy újabb fényesen csillogó trófeát tehessen a vitrinjébe.

Forrás: espnfc.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK