3 tényező, ami kikövezte a döntőbe vezető utat

Zinédine Zidane Real Madridja a tavalyi évhez hasonlóan idén is kvalifikálta magát a legrangosabb európai kupasorozat döntőjébe. Az út nem volt egyszerű, hiszen közel sem könnyű sorsolás előzte meg a kieséses szakasz párharcait, ám a csapat minden akadályt sikerrel vett, és az elmúlt évek legmagabiztosabb játékával jutott el a cardiffi döntőig. De milyen tényezők eredményezték mindezt? Erre próbálunk választ keresni néhány pontban.

Csapategység

Egyértelműen a legfontosabb tényező, ami közrejátszott a Napoli, a Bayern München és az Atlético Madrid ellen aratott sikerekben. Rég nem látott összetartó erő tapasztalható a keret minden egyes játékosa között, akik nem csak képesek, de hajlandók is magukat a csapat érdekeinek alárendelve összefogni és harcolni a klubért, a szurkolókért és egymásért is. Ebben nyilvánvalóan elévülhetetlen szerepe van a Real Madrid francia trénerének, Zinédine Zidane-nak, aki érkezése óta folyamatosan bizonyítja, hogy számára elsődleges cél a csapaton belüli jó hangulat, a játékosok és a stáb közötti kiváló kapcsolat megteremtése és fenntartása. Ennek megvalósítása olyan jól sikerült, hogy nehezen tudnánk példát találni ehhez foghatóra a csapat múltjából. Carlo Ancelotti Real Madridja is hasonló úton járt, de a keret jelenlegi játékosai annyira együtt vannak, hogy még talán a 2013/14-es idényben tapasztaltakat is sikerült túlszárnyalniuk.

Formaidőzítés

Kétségtelen, hogy a kulcsjátékosok formaidőzítése pazarra sikeredett. A kiváló őszt követően többek teljesítménye is lényegesen visszaesett, ez pedig egy szerényebb tavaszt eredményezett esetükben, gondolok itt például a Modrić-Kroos tengelyre, Cristiano Ronaldóra, vagy az egész idényt gyakorlatilag átszundikáló Karim Benzemára. Ennek ellenére, ahogy azt kell, a szezon legfontosabb pillanatában lendültek újra formába, és az igazán életbevágó, tényleg sorsdöntő jelentőséggel bíró meccsek legalább egyikén mindannyian klasszis teljesítményt tudtak letenni az asztalra. Ebben szintén szerepe lehet a csapat trénerének, hiszen a kulcsjátékosok rendszeres pihentetésével lehetővé tette számukra, hogy mind fejben, mind fizikailag a legjobb formájukban vághassanak neki az idény legfontosabb szakaszának. Ehhez azonban elengedhetetlen lett volna a harmadik tényező is.

170511_Csapat

Brutálisan hosszú és rendkívül éles cseresor

Zidane bátran megengedhette magának, hogy a tavasz, és lényegében az idény egésze során pihentethesse kulcsjátékosait. Sokak többször nevezték ezt túlzott rotációnak, ugyanakkor, ha jobban belegondolunk, egy teljesen win-win szituációt idézett elő ezzel a mester. A korábbi idények során nem egyszer láthattunk olyat, hogy a rengeteg meccsen lehetőséget kapó játékosok pont a végjátékra készültek el erejükkel. Most ennek ellenkezőjét tapasztalhatjuk, ráadásul az említett stratégia hatására a csapat második vonala is csúcsformában készülhet az utolsó meccsekre. Zidane ezzel a felfogással képes volt feltüzelni és tűzben is tartani minden egyes játékosát, még azokat is, akik korábban esetleg kevesebb lehetőséghez jutottak. Most tényleg mindenki fontosnak érezheti magát. Az eredmények pedig szemmel láthatóak és önmagukért beszélnek, Európa szerte alig akad olyan csapat, amely a bajnokság hajrájában lényegében hétről hétre a második sorával kiállva nyeri a fontosabbnál fontosabb párharcokat. A sokszor elhangzott mondat, miszerint nálunk minden kerettag egyformán fontos, a Real Madridnál egyáltalán nem közhely, itt bizony tényleg ez az igazság, és a keret minden egyes tagja előtt meg kell majd hajolni, ha sikerül elérni a kitűzött célokat.

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK