Luka Modrić: Szeretem arról kérdezgetni Zidane-t, hogy ő hogyan csinálta a pályán a dolgokat

Zadar, napsütés, az Adriai-tenger szele... Luka Modrić szülővárosában járunk. Hazája történetének egyik legnagyobb tehetsége élvezi a kemény munka előtti utolsó perceket családja körében. A középpályás tehát Horvátországban mesélt a MARCA újságírójának a csapatról, az egyéni teljesítményéről, a jelen Real Madridjáról. Egy közel három órás interjúról beszélünk, amelyet követően a lap munkatársa megjegyezte, hogy Luka nem csak a pályán, hanem azon kívül is tetőtől talpig úriember.

Miben különbözött az idei Real Madrid a korábbi évek csapataitól? Mi eredményezte a duplázást?
Véleményem szerint ez az edző érdeme. Tudta, hogyan hozza ki a legtöbbet minden egyes játékosából, a felfogása segített, hogy csúcsformában érkezzünk az idény utolsó szakaszához. Mindannyian jó erőnlétnek örvendtünk. Teljesen más volt, mint az ezt megelőző években, hiszen korábban előfordult, hogy fáradtan vágtunk neki a sorsdöntő mérkőzéseknek. A rotáció segített, hiszen bárki lépett pályára, jól teljesített. Ez volt a duplázás kulcsa.  

Ez a legjobb csapat, amiben helyet kaptál?
Nehéz megmondani, de amint eszembe jut, hogy mi mindent nyertünk, azt mondhatom, hogy igen. Minden játékos félelmetes minőséget képvisel.

Mit tanultál ebben az évben?
Semmi különlegeset. Az idei szezon megerősítette, hogy a csapat a legfontosabb. Mindenek előtt, az edző azt az üzenetet szerette volna közvetíteni, hogy minden egyes játékos, a klub körüli minden egyes személy nagy jelentőséggel bír, mi pedig az agyunkba véstük ezt a szemléletet. A csapat mindenek felett áll.

Megnézted már a Bajnokok Ligája döntőjét?
Nem, a teljes mérkőzést még nem, csak összefoglalókat.

Mire emlékszel a három BL-győzelmedből?
Egészen biztos, hogy egész életemben emlékezni fogok a csapat karakterére, tartására, arra, hogy sosem adtuk fel. Nézd csak meg, hogy nyertük meg az első kettőt, Lisszabonban és Milánóban… Az első alkalmával majdnem veszítettünk, de nem vesztettük el a hitünket, így sikerült megfordítani a mérkőzést. Az a karakter, az, hogy nyugodtak tudtunk maradni olyan pillanatokban is, mint a büntetőpárbaj… Aztán ott a harmadik cím, amellyel kapcsolatban a minőség jut eszembe.

Zavart, hogy nem tudtatok ünnepelni, nem tudtátok kiélvezni a pillanatot a pályán a cardiffi döntő után?
Igen, elég zavaró volt. Nem ünnepelhettünk rendesen, a családunkkal, a szurkolóinkkal… Nem is tudom, hány ember volt egyszerre a pályán… Fotósok, kamerák… Nem engedték, hogy nyugodtan ünnepeljünk, de a legfontosabb a győzelem (nevet).

Tekintsünk vissza az első madridi évedre… Sokat szenvedtél?
Nem, nem mondhatni. Sosem kételkedtem önmagamban, tudtam, hogy sikeres lehetek Madridban, de nem volt előszezonom, Madridban pedig elvárás, hogy az első pillanattól kezdve csúcsformában legyél. Hatalmasak az igények. Tudtam, hogy szenvedni fogok egy kicsit, és nem is tudtam azt nyújtani, amit a későbbiekben. Ennek ellenére élveztem minden pillanatot. Amikor nehéz dolgokkal szembesülök, akkor is hiszek önmagamban. Az első hónapokban fennálló helyzet arra késztetett, hogy sokat tanuljak, ez pedig rengeteget segített a jövőben.

Hogyan nyered vissza a győzelem iránti vágyad, miután már annyi trófeát a magasba emelhettél?
Ez nagyon könnyű. Ha nyersz valamit egyszer, kétszer, vagy háromszor, és megtapasztalod, hogy milyen érzés… akkor még többet akarsz, ez hajt előre. Soha nem fáradsz bele a győzelmekbe. Egy olyan klub játékosa vagyok, amely mindig a legjobb akar lenni, minden lehetséges trófeát meg akar szerezni. A Real Madrid játékosai ugyanerre vágynak.

Akkor nem gondolod, hogy ez az év meglehetősen kemény lesz az előző sikereit követően?
Nem, nem hiszem, de természetesen csak a saját magam nevében beszélhetek. Nem fogunk belefáradni a győzelmekbe, nem, ez nem lehetséges. A klub nem engedi, hogy megpihenj, óriási elvárásokat támasztanak veled szemben. Ezt már akkor is tudtam, amikor Madridba igazoltam. Ugyanakkor a szurkolók sem engedik, hogy kiengedj egy pillanatra is. Madridban gyorsan elfelejtődnek a dolgok, így folytatnunk kell, tovább kell haladnunk a győzelem útján, meg kell ragadnunk a pillanatot, hiszen az nem tart örökké. Kiváló csapatunk van, szóval miért ne folytathatnánk ott, ahol abbahagytuk?

Miért volt nehézkes a formád visszanyerése a sérülésedet követően?
Először térdsérüléssel küzdöttem, aztán visszatértem. Jó formában voltam, jól ment a játék, aztán amikor még jobbá váltam, jött a következő, az izomsérülésem, azt követően beletelt némi időbe, mire visszaértem ugyanarra a szintre. Kemény munkával, illetve a társak, valamint az edzői stáb segítségével azonban sikerült. Tudtam, hogy újra formába lendülök majd.

Hogy érintett téged a rotáció?
Talán segített, hogy jó formában érkezzek meg a döntő mérkőzésekre. Sokat beszélgettem az edzővel, a stábbal, az erőnléti edzőkkel, mindezt azét, hogy jobb formába lendüljek. Mindenki támogatott, bízott bennem.

Szóval Pintus fontos szerepet játszott a szezon során.
Igen. Ha megnézed, hogy milyen formában kezdtük meg az idény utolsó szakaszát, azt, hogy fizikálisan a csúcson voltunk, akkor nyilvánvaló, hogy Pintusnak szerepe volt ebben, ahogy a stáb egészének is. Segített az, amit együtt, csapatként alkottunk. Emellett persze Pintus is nagyszerű munkát végzett.

4-3-3 vagy 4-4-2?
Számomra ez nem a számok kérdése. A legfontosabb, hogy hogyan teljesítünk csapatként. Az, hogy mind együtt vagyunk, csapatként harcolunk, együtt támadunk és védekezünk, sokkal fontosabb, mint a elállás kérdése. Egységesnek kell lennünk, és ha mind tesszük a dolgunkat, segítünk egymásnak, akkor az ellenfélnek rettentően nehéz dolga van.

Korábban azt mondtad, hogy nem hittél annyira a rotációban. Mire gondoltál, amikor annyi változást láttál a kezdőcsapatban?
Legelőször nem hittem benne, hogy ez jó a csapat számára. Ha egyik héten játszol, aztán a következőn nem, úgy érzed, hogy elveszítesz valamit. Végül azonban Zidane bebizonyította, hogy ez igenis lehetséges, és rengeteget segített a trófeák megszerzésében. Az én véleményem is megváltozott, úgy vélem, a rotáció jó. Ugyanakkor ez segített a többieknek is, olyan játékosoknak, akik korábban kevesebb lehetőséghez jutottak. Most velük együtt nyertük a meccseket. Később mindenki A és B csapatról beszélt, de mi nem így láttuk a dolgokat. Mi a Real Madrid vagyunk, egy csapat. Akárki lép pályára, jól teljesít, maximálisan hiszünk egymásban.

Szeretnéd megkapni a 10-es mezszámot? A válogatottban is ezt viseled.
Két vagy három évvel ezelőtt azt mondtam volna, hogy igen, de most nem tulajdonítok ennek akkora jelentőséget. Szeretem a 19-est, nem tervezem, hogy váltok.

Képes lennél úgy dönteni, hogy elhagyod a Real Madridot? Korábban Özil és Di María is így döntött, most pedig ugyanez történhet Jamesszel és Moratával…
Nyilvánvaló, hogy ez nem egy egyszerű döntés. Ha innen távozol, már semmi sem lesz ugyanaz. Itt a világ legjobb klubjában játszol, ha elmész, innen csak lefelé vezet az út. Biztosan oka van annak, ha valaki így dönt, de ami engem illet, nem tervezek ilyesmit, igaz, a futballban gyorsan változnak a dolgok.

Nem könnyű távozni, de megérkezni sem. Most van három fiatal, Marcos Llorente, Theo Hernández és Jesús Vallejo személyében, akik nagyon fontos nevek közé érkeznek. Bonyolult jobbá tenni ezt a csapatot?
Nem egyszerű. Az elmúlt években a klub nagyon jó üzleteket kötött igazolások terén, hiszen fiatalokra épített. Én csak akkor igazolnék le valakit, ha az illető javítani tudna a csapaton. Nem egyszerű olyan játékosokat találni, akik eleget tesznek ennek a feltételnek, hiszen nagyon jó csapatunk van. A klub és az edző azonban jól tudja, hogy mire van szükségünk, a döntés az ő kezükben van. Üdvözölni fogunk mindenkit, és segítünk majd nekik, hogy beilleszkedjenek.

Hogyan kezeled az előszezont? Idén már a felkészülési mérkőzéseken is rengeteget követelnek majd tőletek. United, Barcelona, Manchester City… Aztán ott lesznek a szuperkupa mérkőzések.
Nem könnyű, hiszen tudjuk, hogy Pintusnak hála nagyon kemény előszezon vár ránk, olyan, mint a tavalyi (nevet). Ugyanakkor ez is a munkánk része, úgy kell erre tekintünk, mint a következő idény alapjára. Már a kezdetekkor nehéz meccsek várnak ránk, de ez segít majd a későbbiekben. Mindenki jobban szeret a United vagy a Barcelona ellen pályára lépni… Ez egyedülálló dolog, mindannyian várjuk.

A győzelmi széria felértékelődik, ha figyelembe vesszük, hogy Messi a Barcelonában játszik?
Csak saját magunkra koncentrálunk, nem foglalkozunk más klubokkal. A saját utunkat akarjuk járni, a lehető legjobb teljesítményt nyújtva, nem aggódunk mások miatt. Ez a mi gondolkodásmódunk és játékpolitikánk.

Amikor a pályán vagy, érzed, hogy a Real Madrid mezét viselve nagyobb az esélyed a győzelemre?
Ez a mez sokat ad mindenki számára, érezhetjük a Real Madrid nagyszerűségét. A mez és a címer segít a győzelemben. A többi csapat tiszteli a klubot, ugyanakkor mindig 200%-ot nyújtanak a Real Madrid ellen, így ha nem vagy a megfelelő formában, az életed nehézzé válik.

El tudod képzelni, hogy a habfehér mezben vonulsz vissza? Meddig szeretnél játszani?
Egyelőre nem gondolkodom ezen, de ha ugyanezen a szinten tudom folytatni és figyelek magamra, az egészségemre, fejlődök… Akkor természetesen szeretnék a Real Madridból visszavonulni, ez az álmom, de meglátjuk hogy mi történik majd. Itt a lehető legmagasabb elvárásokat támasztják veled szemben, mindig a csúcson kell lenned. Ha ez nincs így, kételkednek benned. Ha továbbra is foglalkozok magammal, akkor úgy vélem, még több év áll előttem ezen a szinten, és nyilvánvaló, hogy erre vágyom. Annak köszönhetően, ahol most vagyok, minden napomat, edzésemet, mérkőzésemet élvezhetem. Ezt az érzést nem akarom elveszíteni. harcolni fogok, hogy olyan sokáig maradhassak itt, amilyen sokáig csak lehet. Jelenleg csak a Real Madrid jár a fejemben.

Meg tudod magyarázni a Mamić-ügy kapcsán tett állításodat?
Ez egy kellemetlen, komplikált helyzet, de a lelkiismeretem tiszta. Várnunk kell, hogy lezáruljon az ügy, ennyi az egész. Nem beszélhetek erről, ez nem egy jó dolog, meglehetősen bonyolult, de sok-sok évvel ezelőtt történt. Azt szeretném, ha ez az egész gyorsan lezárulna, és végre elfelejthetném. Most nyilván megvan az emberek véleménye rólam, pedig nem tudják, hogy valójában mi történik.

Mi lesz a válogatottal?
Nincs konkrét elképzelésem, meglátjuk. Most csak a Real Madridra és az előszezonra akarok koncentrálni, hogy megfelelően felkészülhessek.

Szoktál Zidane-nal a futballról beszélgetni?
Igen, elég sokat. Ő is szereti ezeket a beszélgetéseket, de igazából minden szóba kerül ilyenkor. Felidézzük a múltat is. Szeretek informálódni róla, érdeklődni az iránt, hogy hogy csinált egy-két dolgot… Nagyszerű érzés a futballról beszélgetni vele, hiszen rengeteget tud erről a sportról. Amin ő keresztülment, segít számomra a pályán való gondolkodásban.

Hogy kezdődött a barátságotok Sergio Ramosszal?
Természetesen, spontán. Sokkal jobban ezek a barátságok, amelyek így születnek. Nagyon jó a kapcsolatunk, örülök, hogy Sergio a barátom.

Milyen közös tulajdonságaitok vannak? Gondolom, nem a flamenco…
(Nevet) Nem, a személyiségünk, az életvitelünk… Mindig számíthatok rá, segít a nehéz pillanatokban, teljesen mindegy, hogy milyen problémáról van szó.

Még a hangodat is szokta utánozni…
(Ismét nevet) Igen, szereti. A szabályoknak megfelelően beszélek, mindenki megpróbálja utánozni a hangom és úgy beszélni, mint én. Ez jó és vicces.

Volt már néhány kapitányod. Mit tud adni Ramos, amit a többiek nem?
Nem szeretném összehasonlítani őt senkivel. Srna nagyon jó kapitány volt, és szoros barátság van köztünk. Sergio egy olyan kapitány, akire mindig számíthatsz, ő mindig ott van, ha harcolni kell a csapatért. Lenyűgöző a karaktere, az, hogy soha nem adja fel. Mindent belead a pályán, ő a lehető legjobb kapitány számunkra.

Bale nem tudott annyira integrálódni az öltözőben, mint te. Ő nem vezéregyéniség?
Gareth mindig is ilyen volt, a Tottenhamnél is. Ez része a személyiségének. Mindent meg fog tenni a csapatért, számunkra ez a legfontosabb. Ő nem akar a csapat fölött állni, nagyon szerény srác. Nem fogjuk őt megváltoztatni, ez az ő felfogása, a személyisége, ezt el kell fogadnunk. Nagyon nehéz idénye volt, sok sérülés hátráltatta, de az idényt csúcsformában kezdte, és akkor a legjobb játékosunk volt. Fontos, hogy egészséges legyen, remélem, hogy idén a legjobb Bale-t láthatjuk majd.

Korábban már mondtad, hogy türelmes vagy Kovačić-csal szemben. Mindkettőtöknek nagyszerű idénye volt. Készíted őt arra, hogy az utódoddá lépjen majd elő?
Haha. Még nem akarok felhagyni a játékkal, több év is vár még rám. Mateónak megvannak a saját erényei, ezt mindenki láthatja a pályán. Nem fogjuk nyomás alá helyezni azzal, hogy azt mondjuk, ő az utódom, vagy bárki más utódja. Hagynunk kell dolgozni, a saját stílusában. Mindig is hittem benne, a jövőben nagyon fontos játékos lesz a Real Madrid számára.

Meglepett Asensio teljesítménye?
Igen, egy kicsit. Amikor két évvel ezelőtt láttam őt, tudtam, hogy tehetséges, hogy van benne valami különleges. Nagyon fiatal még, így nem gondoltam, hogy rögtön ilyen idénye lehet. Nagyon fontos játékosa volt a csapatnak, nagyszerű dolgokat vitt véghez.

És Cristiano? Hogyan érintett titeket a szappanopera, amely végre lezárulni látszik?
Én sosem hallottam tőle, hogy távozni akarna. A futballban bármi megtörténhet, de úgy gondolom, hogy a közte és a klub között lévő kapcsolat annyira erős, hogy továbbra is a Real Madrid játékosa lesz majd.

Jobban játszol azáltal, hogy tudod, olyan testőr áll mögötted, mint Casemiro?
Igen, Casemiro nagyon fontos számunkra, nem csak azért, mert kiválóan védekezik és sokat fut, hanem azért is, mert tudja, hogyan kell játszani a futballt. Gólokat szerez, ahogy a döntőben és más fontos mérkőzéseken is tette. Nagyon örülök neki, első osztályú srác, egy nagyon szerény, nagyszerű személyiség. A kemény munkának hála mindent megvalósít.

Forrás: Marca
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK