Özil: Szeretném a Real Madridban befejezni a karrieremet

A német Kicker magazin készített exkluzív interjút Mesut Özillel, a Real Madrid és a német válogatott kiváló középpályásával. A török származású játékos beszélt személyes céljairól, csapattársairól, illetve arról, hogy miként tudja kezelni a rá nehezedõ nyomást, miként tudott kilábalni a hullámvölgybõl. A teljes interjú fordítása Magyarországon kizárólag a penamadridista.hu weboldal hasábjain olvasható.

Jelenleg jó formában vagy. Mi a fontosabb az idei évben: az Európa-bajnokság, a Bajnokok Ligája, vagy a spanyol bajnoki cím?
Profi játékosként arra törekszik az ember, hogy minden lehetséges trófeát begyûjtsön. A kupából sajnos a Barcelona ellen kiestünk. A bajnokságot és a Bajnokok Ligáját azonban meg akarjuk nyerni, ezért most teljes mértékben ezekre koncentrálunk. Az Európa-bajnokság majd a következõ nagy célkitûzés lesz.

A Real Madrid hét pontos elõnyt szerzett a bajnokságban. Történhet itt még meglepetés?
Ha továbbra is legalább így játszunk, akkor nem lehet befogni minket. Mindenesetre óvatosnak kell maradnunk. A hét pont soknak tûnik, de ha kétszer botlunk, a Barcelona a nyakunkon lehet. Viszont hiszünk magunkban, normális esetben már nem lehet baj.

Hogy lehet, hogy a Real ilyen elõnyre tett szert a bajnokságban, a Barcelonát mégsem tudta legyõzni?
A legtöbb Barcelona elleni meccs szerencsétlenül alakult, könnyen máshogy is kijöhettünk volna ezekbõl az összecsapásokból. De reálisan nézve a dolgokat elmondhatjuk, hogy a Barcelona játékosai már évek óta együtt játszanak. Mi itt még nem tartunk. Fontos, hogy nálunk mindenki egészséges legyen, és jó formát mutasson. Így játszhatjuk a saját játékunkat, ami Barcelonában sikerült is.

Melyik csapat most az elsõszámú Spanyolországban? A bajnoki tabella elsõ helyén lévõ Real Madrid, vagy a Barcelona, amit a világ legjobbjaként tartanak számon?
A bajnokságban mi vagyunk a legjobbak, ezért a Real újra a legjobb az országban. A Real Madrid az elmúlt több, mint száz év legeredményesebb csapatának számít az egész világon. Emellett a legnagyobb klub is. Ez mindent elmond.

Változatos hónapok állnak mögötted. A nagyszerû kezdés után hullámvölgybe kerültél. Hogy sikerült ezen túllendülnöd?
Nagyon sokat tanultam ebbõl, csak erõsebb lettem tõle. A Real Madridot körülvevõ hírverés nehézzé teszi a dolgokat, egyszerûen túl kell élni ezeket a rosszabb idõszakokat, ha itt akar valaki játszani. Az elsõ, egész jól sikerült évem után is azt mondtam: én is csak egy ember vagyok, nem tudok mindig a csúcson lenni. Ez is a futball része. Meg lehet nézni a keretünket, a közvetlen konkurenciát, olyan világklasszis játékosokkal, mint Kaká vagy Ronaldo. Ha az ember egy rosszabb szériát fog ki, játszik más.

Téged is meglepett a hullámvölgy, amiben voltál?
Természetesen bosszantó, ha az ember rájön, hogy valami nem megy. Amikor nagyon akarsz és egy trükk nem sikerül… Ma azt mondtam, hogy ez az idõszak erõsebbé tett, okosabban játszom a pályán. A családom és a barátaim töretlen támogatása nagyon sokat számított, ráadásul a csapattársaim és az edzõm is végig támogattak.

José Mourinho december végén azt mondta, a kettejük kapcsolata jóval több, mint egy normál edzõ-játékos kapcsolat. Mit értett ez alatt?
Nagyon sokat beszél velem, mindig támogat. Érezteti velem, hogy a csapat fontos játékosa vagyok. Erre szükségem is van, hogy fejlõdni tudjak, hálás is vagyok neki érte.

A januári mérleged egy gól és öt gólpassz. Ez meglehetõsen jó mutató. Mi az oka, hogy most jobban megy a játék, mint korábban?
Egyszerûen sokkal jobban érzem magam. A téli szünet jót tett nekem, Törökországba utaztam a családommal pihenni, ami nagyon kellemes volt. Nem voltak határidõk. A felkészülésnél viszont már nagyon keményen dolgoztam, ez pedig bizonyára megérte. Viszont még tudok és akarok is jobban és kiegyensúlyozottabban játszani.

A téged ért kritikák szerint a nagy meccseken nem nyújtottál elég meggyõzõ teljesítményt. A Barcelona elleni 2:2-es döntetlen után olyan játékosoknál is jobb kritikákat kaptál, mint Ronaldo, Kaká, Messi vagy Xavi. Ez volt a legjobb meccsed a Real Madridban?
Nem gondolom, viszont a legjobb El Clásicóm volt, ez biztos. Mindent bele akartunk adni ezen a meccsen, meg akartuk mutatni a Barcelonának, hogy le tudjuk dolgozni a hátrányunkat. Ez sikerült is. Számomra is fontos volt, hogy így legyen. Élvezem az edzõ bizalmát, amit meg akartam hálálni, különösen ezen a meccsen. A következõ klasszikusokon is nagyon szívesen megtenném ezt a csapattal.

A spanyol sajtóban meglehetõsen sokszínû a megítélésed. Néha a csillagokat is lehoznák neked, majd lehordanak, most pedig újra csodáról beszélnek veled kapcsolatban. Hogy tud egy ilyen fiatal játékos megbirkózni ezzel?
Tény, hogy ha valaki a Real Madridnál „csak” átlagosan játszik, hamar kritikák középpontjába kerül. Ha valaki jó, akkor viszont az egekig magasztalják. Aki a Real Madridnál akar játszani, nem szabad, hogy hagyja magát befolyásolni ezek által a hangok által. A szabadnapjaimon egyáltalán nem nézek már focit. Teljes nyugalomban vagyok, szusszanok egyet és erõt merítek.

Ezek a hangok természetesen Németországba is eljutnak, ahol az emberek nem sok Real meccset látnak. Zavar téged, hogy ezek a hírek a teljesítményedet csak feketén vagy fehéren ábrázolják?
Néha igen, amikor tényleg olyanok írnak rólam, akik nem látnak játszani, csak átvesznek egy hírt. Viszont a dicséretnek mindig örülök. De napi szinten nem foglalkozom ilyen dolgokkal. Nem az a célom, hogy csak pozitív dolgokat írjanak rólam. A pályán akarok jó lenni.

Legutóbb a Marca azt írta: Özil megmutatta, hogy még sokáig a Real Madridban akar maradni. Igazuk volt az újságíró kollégáknak?
Igen. Szeretném a karrieremet a Real Madridnál befejezni. Ezt teljesen õszintén mondom. Tudom, hogy még sok év múlva jöhet el ez az idõ, és nagyon nehéz dolgom lesz. Az klub sok kiváló játékost fog még a soraiban tudni az elkövetkezendõ években, köztük sok kiváló fiatallal. De a része akarok lenni ennek a jövõnek. Tudom, hogy mire vagyok képes és meggyõzõdésem, hogy a következõ években helyt tudok állni a Real Madridban. Még ha néha piszok nehéz is lesz. Ez a világ legnagyobb klubja. Miért lenne más célom?

Már most is akad komoly vetélytársad. Ha Kaká egészséges lenne, felmerülhet a kérdés, Kaká vagy Özil? A mostani állás szerint a válasz: mindkettõ.
Bebizonyítottuk, hogy tudunk együtt játszani. Ráadásul a pályán kívül is nagyon jól megvagyunk. Kaká egy remek srác és világklasszis futballista. Azt hiszem, hogy a Real még nem kapott ki, amikor mindketten a kezdõben kaptunk helyet.

Cristiano Ronaldo személyében újabb világsztárt láthatunk a pálya közepén, mögötte pedig a világbajnok Xabi Alonso osztogat. Hogy kell elképzelni a hierarchiát egy ilyen középpályán? Ki hallgat kire?
Ezek a játékosok a nagy név ellenére rendkívül együttmûködõek, ha egy hozzám hasonló fiatal játékos mond valamit. Nagyon élvezem, hogy ekkora világsztárokkal játszhatok együtt. A gondokat együtt oldjuk meg a pályán, ennek a modern futballban így kellene mûködnie. Egymásért vagyunk ott, nagyon sok gólhelyzetet dolgoztunk már ki együtt, de például Karim Benzemára is igaz ez, akit világklasszis csatárnak tartok.

Az Európa-bajnokságon Németország csapata Portugáliával is játszani fog, így olyan csapattársaid ellen léphetsz pályára, mint Ronaldo, Coentrao vagy Pepe.
A sorsolás idõpontjában épp úton voltunk a Reallal. Láttam, hogy a portugál játékosok szeme elkerekedett, amikor látták, hogy Németország ellen kell játszaniuk. Tudják, hogy mennyire erõs a nemzeti csapatunk. A srácok azt mondják, hogy õk fognak nyerni, de már mondtam nekik, hogy csoportelsõként jutunk majd tovább és meg is nyerjük az Európa-bajnokságot, veretlenül…
 

Forrás: Kicker
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK