Helyszíni beszámoló: RM Castilla – Cádiz 5-1

A Castilla egy nagyszerû idényt koronázott meg a feljutással, amit gyakorlatilag már a rájátszás elsõ meccsén bebiztosított. A Cádiz otthonában elért 0-3 után nagy favoritként lépett pályára a csapat, amelynek tagjai azért óvatosan nyilatkoztak a mérkõzés elõtt. Mint kiderült, erre semmi szükség nem volt, miután az Alfredo di Stéfano stadionban is olyan fölénnyel verték meg a Cádizt, mintha nem is egy másik csoport bajnokáról, vagy arról a nagy múltú együttesrõl lenne szó, amely nemrég még az elsõosztályban játszott. Az egyesületünk két tagja a helyszínen tekintette meg a mérkõzést, ahol részese volt a nagy hangulatnak és az öt év után feljutó csapat örömének.

Napos, meleg vasárnapra ébredtek az emberek Madridban, ahol 12:00-kor kezdõdött a Castilla meccse. Szokatlan idõpont az esti kezdésekhez szokott spanyol szurkolóknak. Már 10 óra körül felsorakoztak Madrid különbözõ helyszínein az Alfredo di Stéfano stadionba tartó ingyenes külön buszjáratok. Ezeket a klub bérli a meccsnapokra, ugyanis a stadion elég kietlen helyen, a város északi peremén helyezkedik el, ahová nem olyan egyszerû eljutni. Azért ezt nem minden csapat engedhetné meg magának, de itt a Real Madridról beszélünk ugye…

Az Alfredo di Stéfano stadion
A stadionhoz érve feltûnõ az a szervezettség, ami az egész létesítményt övezi. Elõször is gondoskodtak arról, hogy a Castilla körüli nagy felhajtásra tekintettel 6000-rõl 8400-ra emeljék a férõhelyek számát. A stadionon belül és környékén körülbelül ennyi emberre jutott 100 alkalmazott: buszsofõrök, röplaposztogatók, útbaigazító emberek, és nagyon sok biztonsági. Még egy DJ-t is alkalmaztak a meccshez, aki a szünetekben felelt a jó hangulatért. Ebbõl az alkalomból minden ülõhelyhez kikészítettek egy Real Madrid Castilla feliratú zászlót, ami valóban jól nézett ki, amikor mindenki egyszerre lengette. Mindezt ugye egy spanyol harmadosztályú meccsen…

Körülbelül 10 perc után jön rá az ember a napon, hogy miért este rendezik a spanyol bajnokság meccseit: iszonyú hõség tud lenni, és ilyen szempontból még nem is Madrid a legrosszabb. A hangulatra így sem lehetett panasz, amirõl a lelkes szurkolók mellett, az ezen a meccsen is megjelenõ Ultras Sur tehetett. A hírhedt csoport kapott egy szektort a klubtól, és ezt fáradhatatlan buzdítással hálálták meg. Még a lelátó egyik oldalát teljesen átérõ transzparenssel is készültek, amin a következõ felirat volt olvasható: „Elõre Castilla, Elõre Madrid!”. A közönség egyetértõen tapsolt. Egyébként így utólag jó döntésnek tûnik, hogy nem egy nagyrészt üres Bernabéuban, hanem a Castilla pályáján játszották a meccset: sokkal családiasabb hangulat volt a jóval kisebb, ugyanakkor bájos stadionban.

A mérkõzésen természetesen ott volt a klub minden fontos személyisége a névadó Alfredo di Stéfanótól kezdve, Butragueñón át egészen Florentino Pérezig. Az elsõ csapat játékosait nem sikerült megpillantanunk, de ott volt a már visszavonult De la Red, illetve Karanka és Mourinho is, akit hogy, hogy nem, morcos arccal sikerült elkapnunk az üvegfal mögött. Minden készen állt a kezdéshez, de még hátravolt az egy perces gyászcsend, ami Florentino felesége haláláért szólt. A Castilla játékosok sorfalat álltak az elnöknek, aki nem bírta könnyek nélkül a megható pillanatot…

 

A Castilla stílusa
A mérkõzés nagyon jól indult, hiszen Jesé már a 11. percben betalált és már a gólt megelõzõen is helyzetbe került a csapat. Jesé harcosságát dicséri a találat, aki valóban annyira ügyes játékos, mint amennyire mondják arrafelé. Érdekes, hogy szerintünk a mérkõzés legjobbja nem õ volt, és nem is a két csatár közül került ki (Joselu, Morata). Még csak nem is a nagyszerû formában lévõ Carvajal, hanem az a Mosquera volt, aki remek passzai és indításai mellett a mai napon két találatot is szerzett: az egyiket egy zseniális szabadrúgásból, a másikat a szemfülességének köszönhetõen.

A Castilla játéka rengeteget fejlõdött az utóbbi évek során. Bivalyerõs csapatról van szó, amely elsõosztályú ellenfelek ellen is simán megállná a helyét. Érdekes, hogy nem csak a hírhedt támadósor volt nagyon formában, hanem a védelem is rendkívül fegyelmezetten és határozottan játszott. Nem volt a játéknak olyan eleme, amelyben ne a Castilla lett volna a jobb: sokkal pörgõsebbek voltak a madridiak, és céltudatosabban játszottak. Mellettük a csoportelsõ Cádiz egy bizonytalan ifi-csapatnak tûnt… Többször történt olyan az idén során, hogy nagy fölényben játszott a Castilla, aztán mégsem nyert. Mostanra viszont megtanulták, hogyan kezeljék az ilyen meccseket, és egy komoly ellenfél ellen is megmutatták a kételkedõknek (köztük nekem), hogy képesek hatékonyak lenni. 

A csapat stílusa egyébként, talán nem véletlenül, Mourinho Real Madridjára emlékeztet: nagyon gyorsak a játékosok, remekül tudnak kontrázni, nagyon intenzíven védekeznek és támadnak, illetve óriási nyomást gyakorolnak az ellenfélre már a saját térfelükön. Gyakorlatilag megfojtják õket, hogy ezután nagyon vertikálisan, csupán egy-két passzal a kapu elé érjenek. Ennyiben mondhatjuk, hogy a Castillára sem a Barça féle sokpasszos játék jellemzõ, sokkal inkább a Real Madridra jellemzõ hatékonyság, a sok sprint, és az iszonyú intenzivitás: támadás, támadás után…

Fieszta Castilla módra
A félidõt egyébként 2-0-s elõnnyel, avagy 5-0-s összesítéssel zárta a csapat. Ha a meccs elõtt volt némi izgalom, ez addigra teljesen eltûnt. A Castilla még azt is megengedhette magának, hogy elhibázzon egy büntetõt. Egészen pontosan Joselu volt az, aki a Morata buktatásáért kapott 11-est mellé lõtte. Nem osztott, nem szorzott, és ezt a nézõk is tudták. Jesé mellett Mosquera volt a félidõ másik gólszerzõje: a 39. percben egy oldalról jövõ szabadrúgást a játékos nem beadta, hanem látva, hogy a kapus erre készül, gyönyörûen becsavarta ballal a labdát a ficakba. Hát ilyeneket tud ez a Mosquera…

A második félidõt már csak azért játszották le, hogy élvezni lehessen a Castilla játékát és góljait. Volt ollézás a passzok után, és a hullám többször is körbement a lelátón.

Elõször Joselu talált be Carvajal remek külsõs kiugratása után. A jobbhátvéd ezúttal nem vett részt annyi támadásban, mint szokott, de azért egy ilyen meccsen is kitermelt egy gólpasszt. A Cádiz az utolsó fél órára kicsit felélénkült, és érett nekik az egyenlítés. Elõször még csak egy kapufát lõttek, majd negyed órával a vége elõtt szépítettek. Ezt a meccsre kilátogató kb. 50 Cádiz szurkoló körülbelül úgy ünnepelte, mintha az utolsó percben nyerték meg volna a mérkõzést. A vendégszurkolók gondoskodtak az ultrák mellett a hangulatról, igaz, sokszor úgy, hogy éppen õk voltak az utóbbiak célpontjai, a különbözõ gúnyos megjegyzésekkel. A meccs során el lettek mondva cigányoknak, drogosoknak, nem dolgozó délieknek és Segunda B-s csapatnak, igaz, ezen valószínûleg õk is csak derültek.

A hajrára aztán kissé elhalkultak, miután elõször Mosquera szerezte meg második gólját, majd Morata talált be a csereként beállt Denis passzából. A vége 5-1 lett, ami egy egészen fölényes 8-1-es összesített eredményt jelent. A cserejátékosok már a lefújás elõtt elkezdték az ünneplést és az ölelkezést, majd a lefújás pillanatában a pályán lévõk is csatlakoztak. Nagy ünneplés kezdõdött: a játékosok odafutottak az ultrákhoz, odadobták a mezeiket, összepacsiztak velük, cserébe meg nagy zászlókat kaptak. Ezekkel tették meg a tiszteletkört a pálya körül. Elhangzott minden olyan dal, ami ilyenkor el szokott hangozni, a levegõbe dobták Torilt, elõkerült a pezsgõ, és volt egy kisebb tûzjáték is, amirõl inkább az volt a benyomása az embernek, hogy hanggránátokat robbantanak… A játékosok még a pályán fotózkodtak és nyilatkoztak, majd lassan beszállingóztak az öltözõbe. Aki ügyesen elõreállt a játékos kijárónál mezt is kapott, Morata és Mosquera pedig már csak egy alsógatyában hagyta el a pályát…

Mi vár a csapatra ezután?
Nagyon szerethetõ csapat a Castilla, amely ezzel a feljutással egy nagyszerû idényt koronázott meg. Másodosztályú játékosokat valószínûleg sokkal nagyobb elõszeretettel fog kipróbálni Mourinho, így sokat fogunk hallani még ezekrõl a nagyon tehetséges fiatalokról. Jövõre olyan ellenfelekkel nézhet szembe a csapat, mint a Villarreal, Racing, Sporting Gijón, vagy éppen a Barcelona B, amely még egy Clásico párharcot fog adni a spanyol labdarúgásnak az idény során. Örülhetünk tehát a Castillának, amelynek még hátravan a Mirandés elleni két meccse: ezen a két, már feljutott csapat fogja eldönteni, hogy ki az egész harmadosztály bajnoka. A látottak alapján nekünk lenne erre egy tippünk…

A mérkõzés jegyzõkönyve:
5 – CASTILLA: Jesús; Carvajal, Iván (Mendes, 70´), Nacho, Casado; Mandi, Mosquera; Juanfran, Jesé (Álex Fernández, 58´),Morata; Joselu (Denis, 73´).

1 – CÁDIZ: Aulestia; De Coz, Baquero, Murillo, Camille; Yuste (Moke, a félidõben), Óscar Pérez; Ferreiro (Juanse, 60´), Cases (Dioni, 54´), Ikechi; Juanjo.

Gólok: 1-0: Jesé (10´); 2-0: Mosquera (38´); 3-0: Joselu (57´); 3-1: De Coz (75´); 4-1: Mosquera (80´); 5-1: Morata (85´).

A mérkõzést Usón Rosel vezette (aragoniai bírótestület). Sárga lapot Casado és Jesé kapott a Castillától, míg a Cádiztól Baquero, Camille és Yuste.

Az Alfredo Di Stéfano stadionban 7251 nézõ tekintette meg a mérkõzést (85%-os telítettség).


A nap legjobbja: Pedro Mosquera
Nem Joselu, nem Jesé és nem Morata, hanem az irányítóként játszó Mosquera volt a csapat legjobbja. A Getafének lett kölcsönadva, majd a télen érkezett vissza a Castillába, ahol egybõl visszanyerte a helyét a kezdõben. Ezen a meccsen láthattuk, hogy pontosan miért.

A nap embere: Florentino Pérez
Az õ vesztessége a madridizmus vesztessége. Pitina halála tragikus esemény, amelyrõl egy perces gyászcsenddel emlékezett meg a kilátogató közönség. A stadion elnémult, a csapat sorfalat állt, mi pedig így emlékezünk meg róla.

A nap kötözködõje: José González, a Cádiz edzõje
Kevés ember ilyen vehemens egy olyan meccsen, ahol lemossák a csapatát. A vendégek edzõje az egész mérkõzést állva töltötte, dirigálta a csapatát, majd amikor ez nem segített, a negyedik bírót kezdte el támadni. A mélypont akkor következett be, amikor arra panaszkodott, hogy egy Castilla játékos vizet iszik a pálya szélén…

A nap antihõse: Oinatz Aulesta, a Cádiz kapusa
A vendégek kapusa az elsõ félidõben az Ultras Sur elõtt kellett, hogy védjen, és valamiért megtalálták szegényt. A hangulat akkor lett igazán paprikás, amikor kihívóan belenézett az ultrák arcába, akik ettõl dühösek lettek, és innentõl kezdve az egész stadionnal együtt õt szapulták. Pont ekkor esett a Castilla második gólja…


 

Forrás: www.penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK