ReálÉrték 2014/15 (2. rész)

Az Egytõl egyig sorozatunk esetében tapasztalt érdeklõdés és siker láttán úgy döntöttünk, hogy megadjuk nektek a lehetõséget arra, hogy ezúttal ti értékeljétek mindenféle szempontból az elmúlt idényt, a csapatot és a játékosokat. Rengetegen töltöttétek ki a kérdõívünket, mi pedig kiértékeltük, és megosztjuk veletek az eredményeket. Íme, a ReálÉrték második része.

Míg a cikksorozat elsõ felében inkább a csapattal, és az edzõi poszttal kapcsolatos válaszaitokat értékeltük ki, ezúttal a játékosok szöveges jellemzésére és pontbeli értékelésére koncentrálunk. Elõször az Egytõl Egyig cikkek hagyományát követve azokat a játékosokat értékelhettétek egy tízes skálán, akik a szezonban elég mérkõzésen játszottak ahhoz, hogy osztályzásra alkalmasak legyenek. Nos, talán nem fog meglepõdni senki, hogy a legmagasabb átlagot Cristiano Ronaldo kapta, 9,21 pontjának a közelébe se sikerült érnie más csapattársnak. A dobogó második fokára a kolumbiai labdamágus, James Rodríguez fért fel 8,7-es átlaggal, míg a harmadik helyet a szezonban sokat sérült, ám egészséges állapotában a csapat játékát alapjaiban meghatározó horvát játékmester, Luka Modric kaparintotta meg, 8,63 pontjával.

A további pontszámok csökkenõ számsorrendben: Toni Kroos: 8,55; Isco: 8,17; Marcelo: 8,14; Varane: 7,99; Ramos: 7,92; Chicharito: 7,86; Pepe: 7,62; Carvajal: 7,54; Benzema: 7,46; Casillas: 6,85; Coentrao: 6,16; Navas: 6,13; Nacho: 5,83; Jesé: 5,71; Bale: 5,6; Arbeloa: 5,32; Silva: 4,76; Illarra: 4,68; Khedira: 3,54

Bár a kérdõívben nem volt benne, mégis szeretnénk megköszönni egyik hûséges olvasónknak, aki táblázatban vezette végig az idényben az értékelõkben adott pontjainkat. Ezek alapján némi meglepetésre Varane végzett az élen 6,76 ponttal. Mindössze öt századdal maradt le tõle a második Kroos és hat századdal a harmadik James. Érdekes volt látni ilyen szépen rendezve a pontokat, köszönjük!

A játékosok szóbeli jellemzésénél rengeteg válasz érkezett, szeretnénk jó néhányat kiemelni ezek közül, hiszen vannak abszolút ellentétes meglátások is. Ha esetleg nem találod itt a te írásodat, akkor elnézésédet kérjük, de iszonyatos mennyiségû betûhalmazból bogarásztunk, hála nektek! Nézzünk meg tehát pár véleményt játékosonként:

Iker Casillas: „Egyedül Casillast emelném ki, aki az õt ért támadások ellenére erõn felül teljesített, remélem marad a kapitány.” ; „Kapusposzton Casillas a megfelelõ megoldás jelenleg, de már látszik rajta a kor és a kihagyás.” ; „Casillas – legenda, de már visszatartó erõ.” ; „Casillas mindent megtesz, kínozzák, alázzák, de õ kitart és küzd.” ; „Valami megtört benne, vannak még nagy védései, de sokszor úgy érzem mintha alibibõl dõlne el, menne a labda felé, nincs már az a gyors Iker, aki régen volt.” ; „Nagyon irigyeltem a Barcelona szurkolóit, akik úgy búcsúztatták tavaly Puyolt idén pedig Xavit ahogyan az õket megillette. Iker ugyanilyen példakép, legenda nálunk. 21 éves vagyok, mióta focit nézek mindig õ állt a Madrid kapujában, nem egyszer õ mentett meg minket, emellett pedig mindent megnyert nekünk. (magánélete is példaértékû, hûségérõl a csapat iránt ilyen helyzetben nem is beszélve) szeretném látni, hogy õt is így búcsúztatja a Madrid, mert ha valaki megérdemli, az Õ!” ; „Óriási legenda, de eljárt felette az idõ. Én, amikor 2000-ben Real Madrid szurkoló lettem, utána éveken át azt mondtam, hogy õ az egyetlen, akit soha nem szabad elküldeni. De sajnos totál középszer lett. Örömünnep van, ha nem potyázik, és fogja amit kell egy kapusnak.”

Keylor Navas: „Nem kapott sok lehetõséget, a megvételen érthetetlen, ha most nyáron eladjuk. Máshol kezdõ kapus.” ; „Több lehetõséget kaphatott volna (nem ennyit érdemelt). Jó kapus, és sokszor lehetett volna min. csere.” ; „Ha leszokik róla, hogy minden meccsen legalább egy cselt bemutat a 16-on belül, frászt hozva ezzel a szurkolókra, és a csapattársaira, akkor szerintem megfelelõ lenne elsõ számú kapusnak is. Összességében szerintem jó munkát végzett a meccseken, amelyeken játszott.” ; „Keményen dolgozik, annak ellenére is, hogy nagyon kevés lehetõséget kap. Szerintem jobb mint Casillas.”

Fernando Pacheco: „Pacheco semmi.” – Más véleményt nem kaptunk, szegénykém. (a szerk.)

Dani Carvajal: „Carvajal a fiatal Ramos. Annyira lelkes, úgy pörög, hogy olykor nagyon könnyen átjátsszák, de részemrõl a posztján a legjobb. Ennek ellenére idén õ is gyengébben muzsikált.” ; „Hatalmas hiba lenne elherdálni, saját nevelés, fiatal, fejlõdõképes, meghalna a mezért, és emellett egy rohadt tehetséges jobb bekk, aki a legjobb lehet a posztján” ; „Carvajal harcias támadó szellemû de picit a védekezésbe még van mit fejlõdnöd” ; „CARVAJAL … KIVÀLLÒ”

Álvaro Arbeloa: „Alvaro tapasztalata a nagy meccsekre kell” ; „Egyik legjobb szezonja volt. Én személy szerint már rég elküldtem volna, de csereként kifejezetten jól játszott.” ; „Nála csak az a jó pont, hogy azért tudja motiválni a társakat.” ; „Cserének is siralmas, felõlem mehet, amerre lát.” ; „Csodálom az elhivatottságát, küzd, akar, de sajnos nem real szint.”

Nacho: Meglátásom szerint neki legalább egy év kölcsönjátékra lenne szüksége, mint anno Carvajal-nak. Egy többposztos saját nevelésû védõt kár lenne elpocsékolni és késõbb nagy hasznára válhatna a csapatnak, de a jelenlegi felállásban a következõ szezonra se jósolnék neki több játéklehetõséget.” ; „szürke eminenciás” ; „Remek kiegészítõember, pont ilyenre lenne szüksége a Realnak minden posztra.” ; „borzalmas volt” ; „KÖZEPES ( GYENGE ÈS A JÒ KÖZÖTT )”

Pepe: „Ancelotti kezei alatt az egyik legjobb belsõ védõ lett.” ; „már nem a régi” ; „Mindig csodálkozom, hogy egy vadállatból, az egyik legszabályosabban és pontosabban védekezõ játékos lett.” ; „Világválogatott… Le a kalappal elõtte, hogy ekkor változáson tudott keresztülmenni.” ; „Hihetetlenül letisztult a játéka.” ; „Pepe pozitív csalódás, de elég sokat ügyetlenkedik néha, talán már öregszik.”

Sergio Ramos: „Ugyan nem miatta lettem madridista, de – Arbeloa mellett – õ az igazi etalon, ha hûségrõl, küzdõszellemrõl van szó. Hihetetlenül tekintélyt parancsoló a pályán és azon kívül is.” ; „Nem sikerült úgy a szezonja, mint a tavalyi.” ; „nagyon jó játékos, és nagyon buta is néha, olyan ostobaságokat tud csinálni hogy eldobom az agyam, az õ képességeihez ez megengedhetetlen, az edzõnek kordában kell tudnia tartania az érzelmeit, támadásban is remek, jól fejel, alapember” ; „Ramosnak ez egy fokkal gyengébb szezonja volt, de továbbra is magabiztos.” ; „Biztos bástyája a védelemnek, bár olykor becsusszan 1-2 baki.”

Raphael Varane: „gyors, megbizhato, mintha legalább 10 eve focizna” ; „Varane-nak nagyon örülök. remélem stabil kezdõ lesz Ramos mellett. nagyon nagy párost alkothatnak.” ; „Varane a fiatal zseni, az új Hierro látom benne.” ; „Nagy kedvencem, gyors, már most a világ elitjében van a védõk között.” ; „Varane kötelezõ a védelembe!!” ; „szépen fejlõdget, lassan igazi védõvé érikm ám még õ is sokat hibázik az én véleményem szerint”

Fábio Coentrao: „Coentraot ugyan kedvelem, de neki is és a klubnak is a váltás lenne a legjobb” ; „Én nem engedném el…” ; „nem Real szint” ; „COENTRAO .. NAGYON JÒ” ; „Coentrao kötelezõen hozza a jó formáját, azokon a meccseken ahol kap lehetõséget. Nem adnám el.” ; „…?…. kevés játék, nem ok nélkül.”

Marcelo: „Egy-egy szörnyû meccset leszámítva szívet melengetõ volt mind a játéka, mind a hozzáállása. És amúgy is a Getafe elleni gólpassza…” ; „Marcelo varázsol, alap ember nálam, idén benne volt a legnagyobb akarás és szív.” ; „Szezon elsõ felében katasztrófálisan focizott, rngeteg eladott labda, nem ért vissza, de május környékére megtalálta magat” ; „Roberto Carlos óta nem volt ilyen jó a bal oldali védelem. A csapat egyik legjobbja. Imádom.”

Sami Khedira: „Érthetetlen mit csinált, hogy nem lehetett eladni nyáron, így jött volna egy 25M euró be a kasszába és lett volna helye Casemirónak a szezonban.” ; „Khedira sosem ütötte meg a szintet, az õ szerepeltetése számomra mindig is rejtély volt.” ; „Khedira gyakorlatilag focipályát sem látott…” ; „Khedira teljesitménye egy fillért nem ért” ; „Khedira ha játszott akkor elvégezte rendesen a dolgát, sajnálom õt” ; „kiirta magat a jegyzõkönyvbõl  szinte egész évre :D”; „a játékrendszer áldozata” ;  „Nem értem Khedira mellõzését, hisz szerintem nem véletlenül volt egy világbajnok csapat kezdõ embere, de szerintem ez ismét Perez húzása, nincs belõle kellõ pénz, meg kell válni tõle :(”

Asier Illarramendi: „Nagy reményekkel érkezett, de csalódás volt. Szerintem el fog menni a jövõben, és meg fogja mutatni, hogy ettõl jobb játékos, de sajnos Madridban nem elég, hogy alibi passzokat osztogatunk 95%-os pontossággal, közben hatalmas blackout-ok védekezésben. Fejben gyenge meglátásom szerint, nem bírja a nagycsapat körüli nyomást, egy kisebb csapatban, kevesebb teherrel jó lehet õ még. (De az új Xabi Alonso nem lesz aminek beharangozták.)” ; „Nem játszott túl jól, de megfigyelhettük, hogy bizony jó képességekkel rendelkezik a srác, bár szinte közellenség a drukkerek körében, és mindenki elküldené. Remek meglátásai és megoldásai vannak, csupán bizalomra és lehetõségre lenne szüksége. Szerintem jó és logikus igazolás volt, bár az ára kicsit borsos, de szerintem hallgassunk, mert nem a mi zsebünkbõl ment. Nem öreg még, ha összekapja magát, még lehet belõle az, akinek szánták: az új Xabi Alonso”. „Hátrafelé már majdnem tökéletesen passzol.”

Toni Kroos: „hatalmas játékos, mindenhol megállja a helyét. A szezon végére elfáradt.” ; „elképesztõ, nagy kedvenc” ; „Kroos zseniális, top 3 volt idén, bár ha többet pihenhetett volna, még talán ennél is többet tehetett volna a csapatért.” ; „Talán Kroos volt az egyedüli aki a meccsek 90 %-án ugyanazt a jó teljesítményt hozta amit elvártunk tõle.” ; „Sajnos az idény végére szürke lett és alibizett, mondjuk nagyon sokat játszott.” ; „Krooson kivul mindenki alulteljetitett a tõle elvárttól”

Lucas Silva: „egy évre kölcsönbe mehetne egy középcsapathoz és meglátjuk mire lesz jó.” ; „sajnálom hogy nem játszott többet” ; „Lucas Silva nem igazán kapott lehetõséget, pedig szerintem tehetséges játékos aki sokra vihetné. Lehet, hogy a sok sztár között sajnos õ sem fog tudni kiteljesedni nálunk és majd egy másik csapatnál játszva kapunk tõle egy pofont 🙂 Nem õ lenne az elsõ 🙂 :)” ; „több meccsen megnéztem volna”

Isco: „óriási. Nem igazán emlékszem, hogy láttam-e valaha olyat, hogy Real játékost állva tapsol idegenben a közönség. Neki ezt többször is sikerült elérnie a szezonban. Jobban meg kellene becsülni õt!” ; „Nagyon jó játékos,de nem képes akkora lendülettel átvinni a kontrákat és a támadásokat,mint James v Modric. Iscot az Atletico ill. hasonlóan keményen felálló csapatok ellen kell bevetni csereként,a dinamika hiánya miatt nem tudja kiszorítani a többi középpályást.” ; „Isco ahogy alkalmazkodott a különbözõ posztokhoz, hihetetlen, az egyik kedvencem.” ; „egy mágus. Amit a labdával mûvel az hihetetlen. A szezon végére elfáradt” ; „sokat varázsolt, bár a vezérszerepet, amikor kellett, nem tudta magára vállalni”

Luka Modric: „egy motor volt a pálya közepén, jól diktálta a tempót és nélküle a csapat a rosszabbik arcát mutatta a meccseken.” ; „Modric fantasztikus lett volna, ha nem sérül meg 2 hetente” ; „Modric nélkül a középpálya nem az igazi (ez talán a játékosok értékelésére is árnyékot vet)” ; „Modric játéka a többi játékos értékelésére egy + 2-es hendikep!” ; „egyértelmûen a csapat motorjává nõtte ki magát”

James Rodríguez: „megérte a pénzét, a második félszezon legjobbja.” ;  „James a legpozitívabb csalódás, érkeztekor nem tudtam, mire számítsak, de bebizonyította, hogy eszméletlen intelligens és technikás játékos, aki ráadásul a kis gólokat nem nagyon szereti, bezzeg a nagyokat :)” ; „Engem egyszerûen lenyûgözött: fiatal, energikus, a jövõben rá építeném a csapatot. Remekül lõ, kiváló passzokat ad, szenzációs igazolás volt.” ; „Legutóbb ilyen lendületes irányítójátékot Özil-tõl láttam a Real-ban, ha így folytatja akkor esetlegesen Zidane szintjére is felnõhet.”

Gareth Bale: „bale egy balf*sz” ; „Számomra egyértelmûen Bale volt a szezon legrosszabb játékosa, aki követe végig a szezont az tudja hogy mért mondom ezt nem igazán akarom kifejteni” ; „Külön megjegyzésként csak annyi, hogy Bale borzasztó formában játszott. Sajnos én azt látom, hogy nagyon kiismerhetõ a játék stílusa. Megtolja a labdát és futás. A másik szokása, hogy bal külsõvel vissza húzza. Ezzel ki is merült a repertuár.” ; „hát lehet elfogult vagyok mert nekem az egyik kedvencem, de tobb van benne. Sokkal. Nagyon remélem hogy jövõre megmutatja.” ; „Bale az elõszezonban reménykeltõ formát mutatott, de jelen helyzetben õ az egyik legnagyobb gyengepont. Személy szerint a leigazolásával sem értettem egyet, sajnos nem is tudott meggyõzni arról, hogy helye van a csapatban pláne amit ráköltöttek. Jelen helyzetben az õ árából erõsíteném meg a csapatot.” ; „ Jól játszott, de hullámzóan, illetve az én szememben még mindig nem szolgálta meg az árát és a világsztár jelzõ is erõs szerintem, MÉG..” ; „Bale-t nem írnám le, de az biztos, hogy nem jobb szélsõnek kellene lennie.” ; „Bale teljesítménye szerintem nem volt olyan rossz, mint amilyennek beállítják, bár a tavalyinál mindenképpen gyengébbre sikerült.” ; „Nem tudom mi történt vele, mi szállt a fejébe… ahogy visszanéztem ennek az évnek a góljait, még év elején volt több olyan gól is, amit elvárok tõle, h elfut a szélen és bepasszolja a középen sokkal jobb helyzetben érkezõ Ronaldonak, de ez az év második felére eltûnt. Inkább elönzõzte és belefutott a kapusba a labdával. Meg kéne értenie, h ha lepasszolja, akkor sem fog kimaradni az ünneplésbõl…”

Jesé Rodríguez: „Az arc kicsit nagy lett, vissza kellene fognia magát.” ; „Jesé fejben gyenge volt.” ; „sajnálom õt óriási potenciál van benne, kölcsön kell adni.” ; „Jesé remélem 1-2 évet kölcsönben fog szerepelni, mert a padon soha nem fogja visszanyerni igazi formáját.” ; „Jesé sérülése miatt nagyon gyenge volt.” ; „Jesének jót tenne egy kölcsönjáték, mert nagyon nem érzi a játékot mióta visszatért!”

Karim Benzema: „Benzemanal mamam papucsba is tobb golt rug!” ; „Benzema alul van értékelve.” ; „A nagy talány Benzema õt lassan lehet el kéne adni, mert vannak jó meccsei és Ronaldóval jó párost alkotnak, de nagyon sokszor eltûnik.” ; „Szeretem a játékát, jó látni hogy évrõl évre egyre bátrabban (és pimaszabbul játszik), néha CR helyett is védekezik, kilép a 16os boxból megjátszatja magát, tud váratlan passzt húzni kis területen, önzetlen, csapatjátékos. CR és Bale sokat köszönhet neki, és tanulhatnának is tõle, nem válnék meg tõle semmi pénzért, egy Agüero sem nem lenne jobb a helyén ebben biztos vagyok, Higany visszajöhetne padozni, hogy ne kényelmesedjen el.” ; „hozta az elvárhatót, jól mûködött együtt CR7-el.” ; „Akivel évek óta nem tudok kibékülni, az Benzema, rossz látni, ahogy ténfereg a pályán, még ha ló is gólokat. Nem látom benne azt a tüzet, amit mondjuk látok Isco, Modric vagy Marcelo játékán.”

Chicharito: „ha nem venne vissza a hajtásból és továbbra is minden mérkõzésen hajtana akkor meg kellene tartani.” ; „Chicharito megmutatta mire képes a csapatért. Egy szívvel-lélekkel játszó játékos, aki bármit megtesz a csapatért. Nagyon szimpatikus számomra, és bizonyított is, mégis alig kapott lehetõséget. Ha kap 7-8 percet minden 5. meccsen, nem tud bizonyítani. Viszont mikor sérülés miatt bekerült a kezdõbe, mindig megmutatta mire képes. Meg kellett volna venni.. bár tudjuk, hogy Florentino nem hajlandó nem top kategóriás játékost venni, mert akkor nem fogynak a mezek..” ; „Amikor lehetõséget kapott, mindig élt vele. Hatalmas küzdõ, mindent megtett magárt, a csapatért.” ; „nem Real szintû támadó cserének megfelelne.”

Cristiano Ronaldo: „Ronaldo-t egyre kevésbé kedvelem” ; „Legkiemelkedobb jatekos Ronaldo volt. Fantasztikus jatekos” ; „Ronaldo õsszel 11-et kapna, tavasszal viszon 7-et.” ; „Cristiano rengeteg gólt rúg de sajnos a befejezéseken kívül abszolút 0. 1 az 1-be könnyen szerelik, összjátékba nem elég jó. Kiváncsi vagyok, hogy mire mennénk nélküle. Nyilván ennyi gólt nem lehet pótólni, de lehet, hogy a Juventus, Barca, Atleti ellen jobbak lennénk Ronaldo nélkül.” ; „emberfeletti teljesítményt nyújtott ismét” ; „Ronaldo számai rendben, emberileg a pályán kéne fejlõdnie, kevesebb hiszti, több hajtás.” , „Ronaldotol ismet megkaptuk a 60 golos szezont, rajta szokas szerint semmi nem mulott.” ; „Fenomenális szezont futott (amit nála már lassan átlagosnak nevezünk). Ennyi gólt termelni egyszerûen nem emberi. Láthatóan nem önzõ Ronaldo, sokszor még túl sokat is passzol, és nem maga fejezi be. Talán most ért karrierje csúcspontjára. Mondjuk a gólokat sajnos rossz idõben lõtte, hiszen míg a Sevillának hármat gurított, a Valencia ellen még a büntetõt is kihagyta. Mindegy, nincs miért okolni, fantasztikus játékos, tartsa meg jó szokását. Õ egyszerûen Cristiano Ronaldo”

A hosszúra nyúlt szöveges értékelésekkel zárjuk az értékelõ második részét. Ha van hozzáfûznivalód, esetleg megtaláltad a saját véleményedet is a cikkben, akkor ne fogd vissza magad! Várjuk a visszajelzéseket. A helyesírási hibákért pedig elnézést kérünk, de ha minden hozzászólásban javítgatnánk mindent, akkor Odegaard búcsúmeccsére készültünk volna el. 🙂

A harmadik, s egyben befejezõ részben a kérdõív további pontjaival foglalkozunk. Hogyan látjátok jelenlegi keretünk tagjainak jövõjét, illetve kikkel erõsítenétek meg Ti a csapatot? Holnap erre is fény derül.

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK