Benítez: Ha én lennék Benzema, két gólt rúgnék, hogy ne cseréljenek le

A Real Madrid edzõje, Rafael Benítez hétfõn adott rádiós interjút. A Calderónban játszott döntetlen után különösen nagy várakozás kísérte a beszélgetést, hiszen a blancók drukkereit rosszul érintette az eredmény. A vezetés megszerzését követõ fölényt látva másra számítottak.

Kritikák: Hallottam róluk, de én a játékosok edzésére koncentrálok. Nem sok újságot olvasok. Az a fontos, amit teszünk, és amit a környezetemben mondanak. Nem tépelõdöm azokon, amiket leírnak rólunk. Hogy érzéketlen vagyok ezekre? Lehet. Vannak dolgok, amiket nem lehet irányítani.

Szövetségi kapitányi álmok: Hosszú idõ kell még ehhez, de igen, vannak terveim.

Benítez az Atlético edzõjeként: Most a Madridban dolgozom, így azért elég meredek ez a kérdés…

Carvajal: Reméljük, nem lesz komolyabb gond, kemény srác.

A meccs utáni hangulat a csapatbuszban: Úgy távoztunk, hogy két pontot veszítettünk, hiszen az elsõ félidõben még a kezünkben volt, megúsztuk a büntetõt is. Hiányoztak a mélységi passzok a második játékrészben. Egy dühös Atléticóval kellett megbirkóznunk, a kontráinkra nem tudtunk energiát fordítani. Szenvedtünk az utolsó percekben.

Sergio Ramos: Sokat beszélgettünk róla a héten, hiszen az Atlético olyan csapat, ami azonnal bünteti az egyéni hibákat. Egy játékos nem annyira az edzõ, inkább a csapat miatt aggódik. Nem ostobák a játékosaink. Tudják, mikor vétenek.

Benzema: Nagyon jó a kapcsolatunk. Nagy játékos. 20-25 gólt lehet várni tõle, ezzel elégedett is leszek. Én is dühöngenék, ha lecserélne az edzõm. De reagálnék a helyzetre, s azon lennék, hogy két gólt szerezzek, hiszen akkor nem fognak lecserélni. Semmi probléma nincs vele.

Cristiano, az érinthetetlen: Ez egy mese. Minden nap beszélgetek vele, s amikor pihenésre lesz szüksége, pihenni is fog, hiszen csak így támogathatja maximálisan a csapatot. Õ maga mondta nekem, hogy így képzeli az idényt. Teljesen megegyezik az, amit õ mondott, és amit én is gondolok errõl. Egyáltalán nincs annyi probléma a valóságban, mint az újságok hasábjain. Nagyok az elvárások, hiszen a Madrid egy egészen más dimenzió.

Deschamps: Olvastam, hogy õ nem hozta volna le Benzemát…

Harag: Mérges vagyok, hiszen odalett két pont. Meg fogom nézni a meccset. Dühített a tizenegyes, de beszéltem Ramosszal és a többiekkel is. Tudja, mit csinált rosszul. Felesleges passzokkal nem szabad kockáztatni. Az Atlético kiváló a nyomásgyakorlásban, a riválisok hibáiból élnek. Apró botlás volt.

A Madrid visszaesése, vagy az Atlético felemelkedése? Az Atleti õrült tempót diktált, védekezésre kényszerültünk. Ha egy csapat beszorul, az azért van, mert a másik nyomást gyakorol rá. Ezért nem voltunk eléggé pontosak a kontrákban sem. Ha nincsenek fent a játékosaink, nem tudunk megindulni. Ez történt a második félidõben.

Védekezésre hangolva: Úgy gondolod, hogy olyan csapatot alakítok ki, amelyik beáll a saját térfelén? A Napolitól jövök, amelyik 104 gólt szerzett. Mit gondoltok, a Madrid majd fukarkodni fog a gólokkal? Az a csapat, amelyik kapura lõ és sokat birtokolja a labdát, az nem defenzív. Más dolog, hogy az Atlético képes rákényszeríteni az ellenfelét a védekezésre. Azért vetettük be Kovacicot, hogy megerõsíthessük a széleket. De így is folyamatos nyomás alatt voltunk.

Bale még nincs formában: Még az elején van, három hetet kihagyott. Fél órát kapott. Szerencsére megfelelõ munkát végez, de persze az a robbanékonyság és gyorsaság, ami megkülönbözteti õt a többiektõl, még hiányozhat.

Az elsõ lépések Cristiano felé: Minden játékosomat szeretném motiválni. Õ egy igazi profi, remek futballista. Ez megkérdõjelezhetetlen. Ha a csapat is így látja, nyilván én sem vagyok bolond. Minden nap látom, szerintem egyre jobb a kapcsolatunk. Ha engem kérdezel, õ a legjobb a világon.

Ismét lecserélné Benzemát? Ha hibázik, igen. Megint lehoznám. Õ egy fenomén. Ha egy gól helyett kettõt szerezne, nagyon boldog lennék.

Ami rossznak tûnik a Madridban: Teljesen valótlan képet festenek rólunk. A Barcelona és az Atlético elõtt járunk, minden tekintetben. Három hónap van mögöttünk. Jó úton haladunk egy kiváló csapattal, s nagyon-nagyon optimista vagyok.

A spanyol futball: Angliában fontosabb a fizikum, az olaszoknál a taktika, itt a technikán és a taktikán van a hangsúly.

A keret: A legjobb, amivel valaha dolgoztam.

Nehéz megdolgoztatni a sztárokat? Nem. Az elit csapatok egyik jellemzõje, hogy nagy a versenyszellem a játékosokban. Ennél a csapatnál a legjelentéktelenebbnek tûnõ találkozó is egy igazi csatával ér fel. A bírói ítéletekre is nagyon szélsõségesen reagálnak.

Izomsérülések: Danilónak más típusú gondja van, az izompólya sérült meg. James a válogatottal sérült meg. Benzemának, Garethnek és Pepének voltak izombántalmai, de ezek minden futballistánál normálisak. Gyorsan rendbe jönnek. Ahhoz, hogy nyerj, gyorsnak kell lenned.

Kovacic: Elég jól ismertem. Beszéltem Ramón Martínezzel és José Ángel Sánchezzel is róla (az utánpótlásért felelõs, illetve az általános igazgató – a szerk.). Casemiro is visszatért, mert jeleztem, hogy hiányzik egy ilyen típusú ember. Jó játékos és odafigyel, amitõl nyilván többet fejlõdik. Kovacicot ismertem, hiszen játszottam ellene. Mikor felmerült a neve, örültem. Nem egy kiforrott középpályás még, de nagy jövõ elõtt álló fiatal tehetség.

Xabi Alonso távozása a Liverpooltól: Ha valakinek felelõssége van, tudnia kell vállalni azt. Pénzre volt szükségem. Ha egy rossz játékost adsz el, keveset kapsz érte. Ennek õ persze nem örült. Õszinte voltam vele és az ügynökével is. A Liverpool adta el. Remek idényen volt túl, s igen sok pénzt kaptunk érte, amibõl tudtunk erõsíteni.

Casillas: Teljesen átlátható a kapcsolatunk. Nem ismerem, egyszer találkoztunk korábban  véletlenül, amikor nyaraltunk. Nincs vitás kérdés vele kapcsolatban. Beszélgettünk, elmondtam neki a véleményemet. Az az elvem, hogy amit négyszemközt megtárgyalok a játékosaimmal, azt nem hozom nyilvánosságra. Én kedvelem õt.

Keylor Navas: Szerencsés vagyok, hiszen a koromnál fogva sok emberrel állok kapcsolatban. Az egyik segédem, Antonio Gómez ismerte õt az Albacetébõl, és csupa jót mondott róla. Már akkor hallottam felõle, amikor a Levantéhoz igazolt. Nyugodt vagyok, hiszen történt, ami történt, van egy kiváló kapusunk, és Keylor is jól érzi magát.

Igazolások: Olyan keretem van, hogy ennél többet már nem kérhetek. Abból kell gazdálkodnom, amim van, és az nem kevés.

Mourinho: Nem beszélgettem vele mostanában, s nem is áll szándékomban.

Gerrard: A könyveket el kell adni. Steve egy zseni. Edzõként fontos a személyes kapcsolat. Sokat beszélgetek a csapatkapitányaimmal. Minden nap leültünk Steve-vel. Az, hogy néhány edzõvel jobb volt a kapcsolata, már nem az én dolgom.

 

Florentino: Minden elnökön nagy a felelõsség. Végzik a dolgukat, ami miatt én nem aggódom. A mérkõzés napján nem beszéltünk, s mivel vesztettünk, nyilván õ is épp olyan bosszús, mint én. Akkor beszélünk, amikor erre szükség van. Már túl vagyok pár éven és elnökön, mindegyiknek megvannak a maga erényei és hiányosságai. Találkoztam olyan tulajdonosokkal, akiknek a futball üzlet, Florentinónak az a fontos, hogy a csapat nyerjen és jól játsszon. Amikor beszélnem kell vele, beszélünk, s olyankor általában ott van José Ángel is. De az ajánlatot nekem Florentino tette és nem José Ángel. Florentinóval beszélgettünk akkor is, amikor Xabi Alonsóról tárgyaltunk. Elkezdtünk egyeztetni az árról. Én edzõként voltam jelen, a pénzügyi igazgató dolga volt az anyagiak rendezése. A piaci értéket azonban szerintem az edzõ tudja megbecsülni… A Madrid jól járt Xabival és mi is az üzlettel.

Az érinthetetlen BBC: Nincs szó ilyesmirõl. A felállás a meccs elõtti napon dõl el. A döntéseket mi hozzuk.

Ramos: Nem féltem attól, hogy elmegy a Manchesterhez. Elsõ kézbõl kaptam az információimat, elmondtam neki, hogy alapvetõ fontosságú, s ahogy láttam, ez megerõsítette õt.

A közönség: Különleges helyzetben gyûjthettem tapasztalatot, hiszen ott ülhettem a lelátón, köztük. Azt akarják, hogy a csapatuk jól játsszon, küzdjön, hogy merész legyen, azaz sokat lõjön kapura, és persze sok gólt szerezzen.

Az edzõ egyedül van: A világ összes csapatánál ez a felállás. A kérdésre, hogy miért kellett lecserélni Benzemát, végsõ soron nekem kell válaszolni. A sajtónak el kell fogadnia a válaszaimat, s nem csak akkor, amikor az nekik tetszõ.

Cristiano szabdrúgásai: Az edzéseken remekül megy neki, bízom benne.

Mobiltelefon: Nem tiltom nekik, hiszen lehetetlen kontrollálni. Az Interben voltak olyan játékosok, akik még fürdés közben is telefonáltak.

Higuaín: Remek játékos, a legjobbakat kívánom neki.

Ancelotti: Õ a barátom. Mourinhóról inkább nem beszélek.

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK