Carragher: Bale a legjobbak közé tart

Ki a valaha volt legjobb játékos, akit Nagy Britannia kitermelt magából? Ez egy olyan kérdés, ami folyamatosan vitát szül és véleményeket ütköztet.

Sir Bobby Charlton, minden idõk legjobb angol játékosa rengeteg támogatóra tenne szert, ahogy George Best, a belfasti srác is, aki generációkat inspirált. Kenny Dalglisht, Skócia legjobbját szintén nem hagyhatjuk ki, ahogy a rengeteg címet nyert Ryan Giggs mellett sem mehetünk el szó nélkül. Mindegyikükre országuk legjobbjaként tekintek.

Mindannyian olyan magasságokba segítették klubjaikat, ahol azok korábban sosem voltak, miközben Charlton még ennél is tovább ment. Nemrég elveszítette elsõ helyét a góllövõlista élén, de világbajnoki címével még nem kell féltenie a helyét.

Ha ezek a tulajdonságok azok, amelyek alapján a nagyságot meghatározzuk, akkor a hangok, amelyek Gareth Bale-t is vita részévé kívánják tenni, egyre erõsödnek. Még nincs a négy óriás szintjén, de ahogy halad, karrierje végén õ is bekerül közéjük.

A történelem már hívogatja Bale-t és Walest. Boszniában már egy pont is elég lehet nekik, hogy kijussanak a 2016-os Európa-bajnokságra. De ha a legrosszabb következik be és veszítenek, az sem tragédia, hazai pályán nem fognak kikapni Andorra ellen. (a cikk még Wales kijutása elõtt született – a szerz. kieg.)

Ez nem semmi teljesítmény ezektõl a játékosoktól, különösen akkor, ha néhány nagy walesi sztárra gondolunk – Ian Rush, Neville Southall, Giggs és Mark Hughes -, akiknek sosem volt lehetõségük egy nagy tornán pályára lépni.

A kritikusok azt fogják mondani, hogy sosem volt könnyebb kijutni egy Eb-re, de ennek nem szabad beárnyékolnia Wales teljesítményét. Még akkor is, ha 16 csapatos lesz a torna, ott lesznek Franciaországban, mint csoportjuk második legjobbja.

Bale szerepe mellett viszont nem lehet elmenni. Hat gólja és két gólpassza 11 pontot hozott a 18-ból Wales számára, ezt pedig senki más nem tudta megközelíteni a selejtezõ sorozatban.Még csak 26 éves, de már most 52 válogatott szerepléssel és 18 góllal rendelkezik, vagyis jó úton halad afelé, hogy hazája legeredményesebbje és legtöbb válogatottsággal rendelkezõ játékosa legyen. A jelenlegi rekordokat 28 góllal Rush, 92 szerepléssel pedig Southall tartják.

De Bale nagyságát ennél több dolog határozza meg. Õ az egyik a mindössze öt játékosból, akiket a kétszer is az év angol labdarúgójának választottak (Hughes, Alan Shearer, Thierry Henry és Cristiano Ronaldo a másik négy), illetve a Tottenham is neki köszönhetõen jutott be a Bajnokok Ligájába.

Az Inter Milan elleni szikrázó teljesítménye 2010-ben még mindig beszédtéma, ráadásul az egyik oka szintén ez volt annak, hogy a Real Madrid világrekordnak megfelelõ 86 millió fontot fizetett érte két évvel ezelõtt.

Nagyon messzire jutott, amióta megkezdte menetelését a Southamptonban. Amikor bekerült a csapatba, Rafa Benítez gondolkodott azon, hogy leigazolja a Liverpoolhoz. Bale bal oldali védõként játszott akkoriban, de Rafa nem gondolta, hogy jobb, mint Riise, ezért végül elvetette a leigazolását.

Egyértelmû, hogy az a Bale, akivel Benítez most dolgozik, egy teljesen más játékos. Bale sikeres volt Madridban, a Barcelona ellen szerzett lenyûgözõ szólógólja a Király-kupa döntõjében és a fejese, ami a vezetést jelentette az Atlético Madrid ellen a Bajnokok Ligája döntõjében, ahol elhódították a Tizediket, olyan pillanatok, amiket csak a különleges játékosok tudnak produkálni.

Hogy biztosítsa helyét az írásom elején említett játékosok között, Bale következõ kihívása az, hogy csapatát BL-, vagy bajnoki gyõzelemhez vezesse. Tudom, hogy már megnyerte a BL-t, de abban az idényben Cristiano Ronaldo volt az igazi hajtóerõ. Hiába a csillogás a Tottenhamben, a címek nem jöttek.

Most a világ legjobb klubjában van, és talán csodálkozva kérdezzük, hogy miért akarná elhagyni õket. De úgy tûnik, hogy Ronaldo még három évig marad Madridban, a kérdés pedig felmerül: lehet valaha Bale a középpontban? El tudjátok képzelni, hogy visszatér Angliába, mondjuk a Manchesterbe, a Cityhez vagy a Chelsea-be és BL-gyõzelemre vezeti valamelyik csapatot? De ettõl függetlenül is az angol bajnokság legjobb játékosa lenne, ez kétségtelen.

De van elég jó ahhoz, hogy egy csapatot európa élére vezessen, ahogy Dalglish tette? Én úgy gondolom, hogy igen. Amihez hozzásegítette Walest, az emlékezetes. De ahhoz, hogy beléphessen a legnagyobbak közé, ezt még meg kell fejelnie ennél is nagyszerûbb teljesítménnyel klubszinten is.

Forrás: Daily Mail
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK