Zidane: A világ legjobb együttesét edzhetem, szóval boldog ember vagyok

Zinedine Zidane, Sergio Ramoshoz hasonlóan, megosztotta érzéseit, gondolatait a közelgő milánói döntővel kapcsolatban.

Az elmúlt öt hónap során mi jelentette a legnagyobb kihívást, amellyel szembe kellett néznie?
Mindenki tudja, hogy amikor öt hónappal ezelőtt átvettem a csapat irányítását, az számomra egy teljesen új élmény volt. Ezzel egyidejűleg a lehető leggyorsabban alkalmazkodnom kellett, mert az együttesnek győzelmekre volt szüksége. Ennek megfelelően az első három hétben nagyon kemény felkészülés zajlott, rendkívül fontos volt, hogy a játékosok fizikálisan a lehető legjobb állapotba kerüljenek. Tekintettel a szezon egyik legfontosabb mérkőzésére, ez az, amin ezidáig dolgoztunk, s amit az idény végére sikerült is megvalósítanunk.

Hogyan értékelné a játékosok jelenlegi formáját és a nehézségeket, amelyekkel szembe kell nézniük a döntőben?
Mindannyian egy kemény mérkőzésre számítunk, de mind fizikálisan, mind mentálisan felkészültek vagyunk. Ennek egyik bizonyítéka volt a bajnokságban folytatott kiélezett küzdelem is. Tisztában vagyunk vele, hogy egy nehéz párharc vár ránk. Ahogy azt korábban is mondtam, a mérkőzés elejétől a végső sípszóig mindkét együttesnek egyenlők az esélyei.

Mennyire fontos az Ön számára, hogy megnyerje a Bajnokok Ligáját?
Jól tudjuk, milyen nehéz eredményesen zárni a kupasorozatot. Sosem volt egy egyszerű kaland, de mondhatjuk, hogy az elsődleges célunkat teljesítettük. A következő lépés, hogy mindent megtegyünk a végső győzelem érdekében.

Az Atlético a Bayern és a Barcelona legyőzésével bizonyította, hogy képesek hatástalanítani a labdabirtoklásra koncentráló csapatokat. Tény, hogy a Real Madrid játékstílusa azért ettől némileg eltér, de mégis milyen mérkőzésre számít?
Egy igen bonyolult összecsapás lesz. Az Atlético jól fog védekezni, ahogy azt már megszokhattuk, ettől függetlenül persze nem állíthatjuk, hogy ők kizárólag ilyen típusú játékra képesek. Remek futballt játszanak, és könnyedén hozzák nehéz helyzetbe az ellenfeleiket. Mindennek tudatában vagyunk, ennek megfelelően készülünk és megpróbáljuk majd a saját játékunkat játszani.

Mik lennének a Real Madrid erősségei?
Azt mondanám, hogy a csapat egésze, számomra legalábbis ez a legfontosabb. Nyilvánvaló, hogy a különbséget a játékosok egyénileg is képesek megteremteni, de az igazi erősségünk maga a csapategység. Mindenki fontosnak érzi magát és az általa betöltött szerepet. A játékosaim tisztában vannak vele, hogy csak csapatként és az egymásért tett erőfeszítések révén nyerhetnek döntőt.

Játékosként művészi szintre emelte a játékát. Edzőként melyik a fontosabb: a tetszetős futball vagy a győzelem maga?
Mindkettő fontos. Elsősorban igyekszünk szép futballt játszani, azonban annak érdekében, hogy mérkőzéseket nyerjünk, elengedhetetlen a jó játék. Arra törekszünk, hogy a kettő kombinációját tudjuk megvalósítani. Két hetet kaptunk a felkészülésre, jelenleg erre koncentrálunk. Tudjuk, ha meg akarjuk nyerni a döntőt, a legfontosabb a szép és eredményes játék.

Huszonkilenc évesen szerződött a Real Madridhoz és öt évet töltött itt. Személy szerint mit jelent az Ön számára ez a klub?
A Real Madridban játszani a lehető legjobb dolog volt, ami történhetett velem. Arról álmodtam, hogy egyszer majd itt játszom, sőt akartam mindezt. Magamra akartam ölteni e dicsőséges, fehér szerelést. Az elnök úr jóvoltából az álom valósággá vált. Most a szerencsémnek köszönhetően a világ legjobb együttesét edzhetem, szóval boldog ember vagyok.

2002-ben Bajnokok Ligáját nyert a Real Madriddal. Leszámítva a döntőben lőtt szépségdíjas találatát, miért olyan jelentős ez a döntő?
Mindenekelőtt azért, mert a Bajnokok Ligája trófea még hiányzott a gyűjteményemből. Az, hogy a Real Madriddal nyerhettem meg, csak hab a tortán. Csodálatos volt. Később Ancelotti oldalán is sikerült elhódítani az Európa legjobbjának járó serleget, akkor még az asszisztenseként. Most esélyem nyílt edzőként is döntőt játszani. Az itt töltött idő minden pillanata hihetetlenül értékes számomra. Rendszeresen emlékeztetem is magamat, milyen szerencsés voltam, hogy egy ilyen fantasztikus karriert futhattam be ennél a klubnál.

Szinte biztos vagyok abban, hogy rengeteget emlegeti a Glasgowban lőtt gólját. Mi késztette arra, hogy gondolkodás nélkül kapura küldje Roberto Carlos magasból érkező beadását?
Igen, az a lövés Roberto Carlos beadásából… A karriered során talán csak egyszer van lehetőséged ilyen gólt lőni. Később még próbálkoztam hasonlóval, de ez valami olyasmi volt, ami csak azon az estén, a Bajnokok Ligája döntőjében történhetett meg. Erre nincs magyarázat. Csak boldognak kell lenned és ki kell élvezned az ilyen pillanatokat. Addig nem nyertem Bajnokok Ligáját, ellenben akkor a Real Madrid játékosaként, egy csodálatos találattal végül sikerült. Igazán szerencsés voltam, hogy ezzel a klubbal ilyen és ehhez hasonló élményeket élhettem át.

Forrás: realmadrid.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK