Cristiano közelebbről – Exkluzív TV-interjú a portugál csillaggal

Cristiano Ronaldo a közelmúltban az egyiptomi ONEtv vendége volt. A portugál támadó rendhagyó interjúban beszélt magánélete részleteiről, barátokról, üzleti életről, futballról...

Örömmel köszöntelek itt, az egyiptomi ETV-ben. Voltál már korábban Egyiptomban?

Még sosem. Tudom, hogy sok szurkolóm van Egyiptomban. Egyszer biztosan eljutok majd. Szeretném meglátogatni azt a csodálatos helyet. Mindent látni szeretnék. A piramisokat, a folyót, mindent. Mindenki azt mondja, hogy egy csodás hely, úgyhogy egyszer el szeretnék jutni.

Első a Facebookon, Twitteren, Instagramon, a legjobb, a legjobban fizetett, minden. El tudnád mondani az egyiptomi fiataloknak, hogy ezért mennyit dolgoztál, mennyit tettél, mennyit edzettél?

Nos, ez elhatározás és kemény munka kérdése. Minden alkalommal száz százalékot adok bele mindenbe, ezért vagyok most ott, ahol. De ez nem egy év, hanem 10-12 év munkája. Büszke vagyok arra, amit elértem. Ahogy említette, Instagram, Facebook, Twitter… De a legfontosabb számomra az, hogy a pályán tartani tudjam a szintet. Hogy jól játsszak, gólokat szerezzek, gólpasszokat adjak, trófeákat nyerjek. Ez az, amit továbbra is csinálni akarok. Ez az, amit szeretek csinálni. Szeretném továbbá a szurkolóimat is folyamatosan boldoggá tenni.

Naponta, hetente hány órát jelent ez az edzőteremben, edzéseken? Kérlek, mondd el az embereknek, mennyit dolgozol azért, hogy itt tarts?

Ahogy korábban is mondtam, 100%-osan alá kell rendelned magad a sportnak. Nem az órák száma a lényeg, hanem az, hogy hogyan edzel. Az elszántság. Lehet, hogy elég egy óra, de akkor mindent beleadsz a céljaid elérése érdekében. Én ezt próbálom tenni. A meccseken, az edzéseken próbálok egyre jobbá válni, jobb lenni a munkámban. Az elmúlt 6-7 évben sikerült tartanom egy szintet. Ez az, amire büszke vagyok. Ezért fogok továbbra is keményen dolgozni.

Néhányan azt mondanák, hogy te keresel a legjobban, te vagy a leggazdagabb sportoló, de miért? Egy orvos, egy mérnök jobban megérdemelné.

Nos, ez is egy vélemény. Én próbálok a saját szakmámban a legjobb lenni. Ezért dolgozom. Számomra ez a fontos. Persze jó a legértékesebb játékosnak lenni, de nem ez motivál. Engem a futball motivál. Hogy a legjobb legyek. Imádom a munkámat. De igazából ez nem is egy szokásos értelemben vett munka.

Ez egy szerelem.

Így van. Szeretem csinálni. Élvezem, a barátaim is. Ez az, amit mindig keresek, hogy boldog legyek, a barátaim, a családom, mindenki.

Cristiano Ronaldo már mindent elért. A legjobb fizetést, ő a legjobb. Mi jöhet még? A Real Madrid legjobban fizetett játékosa, a Nike legkomolyabb szerződésével rendelkező sportoló. Mi következik?

Szeretném fenntartani ezt az állapotot. Még van pár évem futballistaként, nagyszerű szerződésem van a Nike-kal, a Real Madriddal, szóval örülök. Örülök, hogy ennyi idősen ezt sikerült elérnem. Hihetetlen. Nagyon büszke vagyok erre. És persze ez plusz motivációt jelent, hogy továbbra is keményen dolgozzak.

Hogy tartod fenn az egyensúlyt a futball és az üzleti élet között? Ott a CR7 márkád, a hotelek…

Cipők… (nevet, majd megmutatja a cipőjét)

Igen, cipők. (nevet) Egyébként ez nagyon jól néz ki. Ez CR7?

Persze, nem látszik a minőségén? (nevet)

De miért nincs rajta a felirat? Az embereknek látniuk kellene, hogy CR7.

Rajta van, csak kicsi. A lényeg a részletekben van. (nevet)

Visszatérve az egyensúlyra. Hogy tudod fenntartani?

Úgy gondolom, hogy ez csapatmunka. A legjobbakkal dolgozom együtt. Keményen dolgoznak, ahogy én is, csak ők a futballon kívül. Persze a jövőben én is látom magam ebben a szerepben. De most a futballra kell koncentrálnom, hiszen ez a munkám. De a futballon kívül remek csapatom van, fantasztikusak, akik foglalkoznak az ügyeimmel. Tudom, hogy ez egy áldás, örülök is neki. Ez egy hihetetlen csapat.

És foglalkozol azzal, hogy milyen irányba indulnak el, mibe érdemes befektetni, milyen üzlet az, ami működhet?

Természetesen, érdekel a dolog, szeretek mindenről tudni. Úgy gondolom, ha valamihez a nevedet adod, akkor tudnod kell arról, hogy pontosan mi történik a háttérben. A cipők, a hotelek, a Nike termékek…

Egyébként az ágytakarók elég jók…

Igen, az ágytakarók is. (nevet) Szóval ahogy mondtam, minden megfelelő kezekben van, egy remek csapat irányítja az ügyeket, akik mindenről informálnak engem. Persze 100%-os mélységben nem tudok mindenről, mivel megbízom az embereimben, ezért is fantasztikus ez a csapat. Nagyon elégedett vagyok velük.

Saját magad teszteled a termékeidet? Láttam a Twittereden, hogy a fiaddal fekszel a saját takaród alatt.

Igen, én szoktam. Legutóbb a takaró volt ilyen. Ha alszom benne, legyen jó érzés. A cipőimet is kipróbálom, vagy a parfümjeimet. Természetesen adok visszajelzést, ők pedig úgy alakítják, ahogy nekem tetszik. Örülök, hogy kikérik a véleményemet. Én pedig szívesen mondom el azt, mert úgy gondolom, hogy jó dolog, ha a saját termékeimben valami belőlem is van.

Mesélj arról az egyiptomi fiataloknak, hogy sikeres futballistaként miként segíted a hazádat, a városodat?

Sokszor adakozom, ami szerintem nagyon fontos. Jó érzés segíteni. Persze mindenkinek nem tud az ember, ez lehetetlen. A csapatommal megpróbáljuk a legjobb megoldást megtalálni. Úgy gondolom, hogy ha adsz, segítesz, akkor Isten kétszeresen adja azt vissza.

És mit csinálsz a szabadidődben?

Mindenféle őrültséget. A barátaimmal állandóan viccelődünk.

Vannak barátaid a futball világán kívül is.

Az igazi barátaim ott vannak. Akikben leginkább megbízom, akikkel különleges a kapcsolatom. Persze a futball világában is vannak, de azon kívül több. Ők azok, akiket igazi barátnak nevezek.

Hogy hat rád a hírnév, a csillogás?

Nem sokat gondolok erre, mert már teljesen normálisnak számít. A kezdetekkor, 18-19-20 évesen eléggé nehéz volt. Az újságírók, a lesifotósok, akik követtek, hogy egy képet csináljanak. De néhány év alatt hozzászokik ehhez az ember. Ilyen az életem, ezen nem változtathatok. De nem bánkódhatok emiatt. Ha a világ legjobb csapataiban játszol, ha trófeákat nyersz, akkor híres leszel, de ez természetes. Ezt nem lehet megtagadni. Őszinte leszek, néha nehéz. Például ha a fiamat viszem iskolába, a lesifotósok pedig megjelennek. Vagy ha vásárolnék. De ez is az életem része.

Nincs magánéleted.

Meg kell fizetni a hírnév árát. Nem panaszkodhatok az életem miatt. Hihetetlen életem van, azt csinálom, amit szeretek. Ok. Ott vannak a lesifotósok, idegesítőek, de ez a munkájuk. Ilyen az élet. Én boldog vagyok, jól élek, remek családom van, vannak barátaim, azt csinálom, amit szeretek, focizom.

Mesélj a családodról.

Csodás családom van. Van egy csodálatos fiam, aki szereti az apukáját, én pedig szeretem őt. Úgyhogy ez nagyszerű. Gyorsan nő. Édesanyám is nagyszerű, ahogy a testvéreim és a barátaim is.

Ki él veled egy háztartásban?

(nevet)

Örülök, ha nevetsz.

Tényleg?

Igen, mert néhányan azt mondták, hogy Cristiano nem nevet, nem az a nevetős fajta, kemény interjú lesz.

Komolyan? (nevet) Mert nem ismernek. Akik nem ismernek, mondanak rólam olyan dolgokat, amelyek nem fedik a valóságot. De nem gond. Mindig azt mondom, hogy akiket igazán szeretek, engem is szeretnek. Mert ők tudják, hogy milyen vagyok valójában.

Ismerik az igazi Ronaldót.

Pontosan. És ha megnézel néhány interjút, amely alatt jól érzem magam, ahogy most is, akkor mosolygok.

Ezt köszönöm. Tudod, mi itt Egyiptomban nagyon kedvelünk téged. Ezért is vagyunk most itt. Hogy megismerjünk egy kicsit. Hogy az arab világ is láthassa az igazi Cristiano Ronaldót, a szerény srácot. Egyébként igazán szerény vagy.

Köszönöm szépen. (nevet)

Abban a pillanatban, amikor beléptél ide, ez látható volt.

Érezted az energiát. (nevet)

Így van. A pozitív energiát.

Nagyon köszönöm.

És akkor kivel is élsz egy háztartásban?

(nevet) A fiammal.

Igen, láttam néhány videót, amin focizik. Szeretnéd, ha futballista lenne?

Természetesen szeretném, ha a fiam focista lenne, ahogy az édesapja. Tudom, hogy ez nagy kihívás és nem könnyű feladat. De az lesz, ami akar. Nem fogom nyomás alá helyezni. Persze egy kicsit a futball irányába terelem. De azt akarom, hogy csatár legyen, ne kapus. De az lesz, ami lenni akar. Nem aggódom emiatt.

Milyen lesz számára kezelni azt, hogy ő Cristiano Ronaldo fia?

Tudom, hogy lehetnek nehezebb időszakok. Talán. De nekem is voltak nehéz időszakaim fiatal koromban. De azért vagyok az, aki most, mert az embert megerősíti, ha legyőzi a nehézségeket. Persze, hogy vannak nehézségek, az emberek sokszor irigyek. De egy nagyon boldog kissrácot látok. Néha majd mondják neki, hogy az apukája nem jó játékos, az a másik jobb nála, de tudom, hogy képes ezt kezelni. De okos kisfiú, mint az apukája, úgyhogy tudni fogja, mit kell tennie.

Majd azt mondod neki, hogy billentsd fenékbe ezeket az embereket?

(nevet) Nem, azt szoktam mondani neki, hogy legyen önmaga, tanuljon sokat. Számomra a legfontosabb az, hogy tanuljon. Ez az, amit irányítani tudsz. A többit pedig sosem tudhatod. De ha jó oktatásban részesül a fiad, jó alapokat kap, akkor a megfelelő módon fog felnőni.

Még akkor is, ha nagyon sok a pénzed, taníttatnod kell a gyermekedet. Ez egy jó üzenet.

Jó helyzetben van. Tudja, hogy jó helyre született. Remek házban él, apucinak csodás autói vannak… De azt is tudja, hogy sokat tettem ezért. Tudja, hogy apa rengeteget dolgozik. Látja, hogy mennyit teszek még az edzéseken kívül is a sikerért.

Dolgozol a saját házadban is az edzések után?

Persze. Néha edzek, néha regenerálódom, néha nyújtok. Attól függ, hogy épp hogy érzem magam. Úgy gondolom, hogy nem csak két órára kell magad odatenni. Ma reggel például volt egy két órás edzésem. És ennyi. De hosszú a nap. Szóval sok mindent kell még tenni. Ma például még nyújtani fogok, masszázsom lesz. Törődnöd kell a testeddel. A fociban keményen bánsz vele, úgyhogy vigyáznod is kell rá.

Arról álmodom, hogy olyan hasizmom lesz, mint neked. Szerinted ezt nehéz lenne elérnem? (nevet)

(nevet) Nem hiszem. Ha rendesen étkezel, nem csinálsz hülyeséget, nem viszel be sok zsírt, illetve edzel, akkor… Bár ilyen nem leszel, mint én. Ez lehetetlen. (nevet) De javulni fogsz.

Számodra mit jelent a pénz?

Attól függ. Talán függetlenséget. Nem a legfontosabb dolog számomra. Persze ha focizol, akkor lényeges, hogy mit fogsz csinálni utána. Jó, ha független tudsz maradni. Szóval így tekintek rá. Ha abbahagyom, továbbra is rendben legyek.

Nézel filmeket? Hallgatsz zenét?

Szeretek zenét hallgatni.

Énekelsz is.

Igen, néha.

Jó hangod van?

Ha őszinte akarok lenni, akkor nem a legjobb. (nevet)

Hallhatunk egy kis ízelítőt?

Á, nem. Majd a következő interjúban. (nevet) De szeretek táncolni is.

Milyen zenére?

A kedvenc stílusom a reggaeton. Nem tudom, hogy ismered-e. Kedvelem a hip-hop, r&b zenét.

És ez mindig ott is van körülötted, a házadban, autódban?

Igen.

Ki a példaképed? Ki az a karakter, akire leginkább felnézel? Nem a futballban, hanem a világban, a történelemben. Ki a legnagyobb hősöd?

Vannak emberek, akiket kedvelek. Utánozni senkit nem akarok. Mindenkinek meg kell legyen a saját stílusa. De ha egy valakit kellene mondanom, az nagyon nehéz. Sokan vannak, nem csak a sport világában. Nehéz lenne egy embert mondani.

Elalvás előtt min szoktál gondolkodni? Mi aggaszt? Mi idegesít?

Az esetek 99%-ában boldogan fekszem le. Mindig jól alszom. Persze ha elveszítesz egy meccset, rosszul játszol, akkor más.

Felelősnek érzed magad, ha elveszítetek egy meccset? Vagy ez az egész csapat, az edző felelőssége?

Természetesen ez egy csapatjáték. De nekem is megvan a felelősségem. Ahogy az edzőknek is. Ha veszítesz, az egy rossz pillanat. De mire hazaérsz, magad mögött kell hagynod. A lefújás után már csak a következő mérkőzéssel szabad foglalkoznod. Én is ezt próbálom tenni. Persze én is ideges vagyok, ha veszítünk. De próbálom a legjobb dolgokat magammal vinni, próbálok a következő meccsre gondolni.

A fiam megkért, hogy kérdezzem meg ezt. A szabadrúgásoknál, ahogy a pályán állsz. Mi a titkod?

Próbálok teljes mértékben a labdára koncentrálni, hogy hogyan lőjem meg. Arra gondolok, hogy gólt fogok szerezni. Ez nem szerencse kérdése, bár néha az is benne van. De általában megvan a rituáléd. Hátralépsz, a testtartásod, a pozíció… Ez csak a saját stílusod. Persze kell egy rúgótechnika. Nem csak úgy ellövöd a labdát.

De a beállásod egyedi. Ez kizárólag Ronaldo-stílus.

Tudom, hogy néhányan próbálnak utánozni, de ez ilyen. Én nem másolok senkit, ilyen a stílusom, és nem is változtatok rajta, mert úgy gondolom, hogy működik.

Hiszel a balszerencsében? Vagy csak a jó gyakorlat, jó edzésmódszer, rossz gyakorlat, rossz edzésmódszer számít?

Bármi megtörténhet. Mondjuk gólt szerzel a felkaroddal, vagy ott az esély, de nem találsz be. Előfordul. De ilyenkor folytatni kell. Pozitívnak kell maradni. Ha ezen a meccsen nem lőttél gólt, majd lősz a következőn.

Cristiano, kérlek, mondd el az egyiptomiaknak, hogy miként lehetnek olyanok, mint te. Miként lehetnek olyanok, mint Cristiano Ronaldo. Sikeresek, a legjobbak. Hogyan motiválják a gyermekeiket?

Nincs titok. Ilyen nem létezik. Ami viszont igen, az a kemény munka, az elszántság, megszállottság, az álmok követése. Ha focista, mérnök, vagy bármi akarsz lenni, rendeld alá magad ennek. Dolgozz keményen. Higgy magadban. Szerintem ez a lényeg. Hinni kell benne, és akkor bármi lehetséges az életben.

És akkor az utolsó kérdés, amit magam miatt teszek fel. Segíts nekem, adj tanácsot. A nők. Mi a titok? Mit kell tennem, hogy felhívjam magamra ennyi és ilyen szép nő figyelmét? Persze azon kívül, hogy legyek Cristiano Ronaldo. A Facebookodon, Twittereden csodás nőket látok. És csak azt tudom mondani, hogy Istenem, csak a felét add nekem.

(nevet) De csak egy van. Az emberek azt mondják, hogy van vagy húsz, de csak egy barátnőm van.

Hogy vonod magadra egy nő figyelmét? Mi a titok?

Nős vagy?

Igen.

Akkor nem szabadna ilyeneket kérdezned. (nevet)

Most megfogtál. (nevet) Nagyon köszönöm a beszélgetést, örömmel látnánk Egyiptomban.

Én is köszönöm. És megragadnám az alkalmat, hogy minden egyiptomi szurkolómnak is köszönetet mondjak. Tudom, hogy sokan vagytok. Köszönöm a támogatásotokat. Ígérni nem fogok, mert az élet bármit hozhat, de azt elmondhatom, hogy egy napon szeretnék ellátogatni Egyiptomba. Köszönöm szépen.

Forrás: ONEtv
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK