Gregorio Paunero: Cristiano a 21. század Di Stéfanója

A Real Madrid hivatalos közleményben jelezte 2017. január 2-án, hogy egy kivételes ember távozott el a világból. Ő volt Gregorio Paunero Martín. Egy 2014-es interjút felidézve szeretnénk tisztelegni az elhunyt emléke előtt, s megismertetni személyét a magyarországi madridistákkal.

Gregorio már hosszú évtizedek óta a klub történelméhez tartozik. Santiago Bernabéu és Luis de Carlos oldalán 30 éven keresztül volt a legfelső vezetőség tagja, olyan tisztségeket betöltve, mint alelnök vagy a gazdasági osztály vezetője. A 100 évesen elhunyt madridistát a városon kívül is jól ismerték, hiszen a világhírű spanyol hírügynökség, az EFE kincstárnoka és vezérigazgatója, a Spanyol Labdarúgó-szövetség alelnöke és a FIFA Technikai Bizottságának tagja is volt. 2014-ben átvehette az Arany és a Fényes Jelvényeket, melyek 60 évnyi megszakítás nélküli pártoló tagság után illetik meg tulajdonosát.

Milyen volt az első találkozása Santiago Bernabéuval?

Pénzügyi ellenőrként dolgoztam Madridban. 1954-ben, egy délutánon Don Bernabéu és Pablo Hernández Coronado keresett fel a munkahelyemen. Még sosem találkoztam vagy beszéltem korábban a Donnal. Így szólt: "Holnap este 8-kor várunk a Real Madrid igazgatósági ülésén". Így kezdődött az én történetem. Egészen 1982-ig voltam a vezetőség tagja, 28 éven keresztül.

A Barcelona ügyeit elnézve most már nem csodálkozunk ezen, de miért kerestek akkoriban pénzügyi szakembert egy csapathoz?

Santiago Bernabéu azt akarta, hogy legyen valaki, aki informálja a játékosokat a pénzügyi kötelezettségeikről, és természetesen felügyeli a klub bevételeit, kiadásait, adóügyeit. Ami a Barcelonát illeti, nem szeretek túl okos lenni más dolgait illetően.

Hogyan kell elképzelnünk egy pénzügyi ellenőr munkáját? Egész nap szerződések felett ült?

Ezt tulajdonképpen pénzügyi mérnökségnek hívják. Mondok valamit: az életben nincs olyan dolog, ami ne derülne ki előbb vagy utóbb. Talán beletelik némi időbe, de egyszer kiderül. Ezért van szükség a szakemberekre és ezért nem szabad intézned az olyan dolgokat, melyekhez nem értesz.

Ebben az évben lesz 60. éve a csapat pártoló tagja. Ez azt jelenti, hogy hamarosan megkapja az ezért járó kitüntetéseket.

Igen. Tulajdonképpen nem 60 éve vagyok socio. Fiatal koromban 15 évnyi tagság után meg kellett szakítanom néhány évre ezt a tisztséget, mert Santander városába költöztem egy vizsgálati ügy miatt. Ez így összesen 75 év. De ahogy mondja, hamarosan megkapom a "díjakat".

Nem sokan mondhatják el magukról, hogy mind a 9 BEK/BL-trófea megnyerését nyomon követhették.

Valóban ott voltam az összesnél. A csapat iránti szeretetem mit sem változott az évek alatt. Vasárnaponként én is csak egy ember vagyok a Bernabéu tömegéből. 98 évet éltem már meg, de vannak dolgok, melyek sosem változnak.

Ki volt a legjobb játékos, akit valaha látott?

Di Stéfano volt a legnagyobb. Ott volt Gento is, aki hatszor hódította el a Bajnokcsapatok Európa Kupáját a Real Madriddal. És természetesen Cristiano. Mondhatnám úgy is, hogy ő a 21. század Di Stéfanója. Az argentin zseni Madridba való érkezése után hamarosan jöttek az európai porondon elért sikerek is. Úgy gondolom, Cristiano is hasonló hatással lesz a csapatra. Az utolsó Bajnokok Ligáját több mint 10 éve hódította el a Real Madrid, de érzésem szerint nem kell sokat várnunk a következő győzelemre.

Miben különbözött a többiektől Di Stéfano?

A többiek felett állt a játék minden elemében. A pálya minden szegletében ott volt, jelenléte döntő hatással volt a mérkőzésre. Emlékszem, hogy Luis Molowny mester egyszer azt mondta: "Én vagyok az edző, de kérdezzük meg Di Stéfanót, hogy vajon egyetért-e a taktikával, vagy van-e esetleg valamilyen jobb ötlete". Ennek nem volt semmilyen negatív hozadéka, sőt. Di Stéfano tanácsai jobbá tették a csapatot, az edzők is tudták ezt.

Ebben is van hasonlóság közte és Cristiano között?

Erre még nem lehet válaszolni. Különböző korok nagyszerű játékosai. Di Stéfano Madridja mitikus volt, de a Cristiano fémjelezte korszak egyelőre "csupán" nagyszerű. Meglátjuk, hogy mit hoz a jövő.

Megnyerheti idén a Real Madrid a Bajnokok Ligáját?

Van rá esély, de komoly ellenfelekkel kell szembenéznie a csapatnak. Ha a két együttes nem kerül egy ágra, akkor a döntő véleményem szerint Real Madrid kontra Bayern München lesz. Guardiola félelmetes csapatot irányít.

Hogyan lehetséges sorozatban ötször feljutni Európa csúcsára? Ez manapság elképzelhetetlen.

Erre egyszerű a válasz. Olyan nagyszerű játékosok voltak akkor a csapatban, mint Gento, Di Stéfano vagy Puskás. És még mások is természetesen.

Milyen kapcsolata van manapság a Real Madriddal?

Nagyon jó. A Real Madrid még mindig az életem része. Minden mérkőzésre meghívást kapok, én pedig az összesre el szoktam látogatni. Senki sem mondhatja el magáról, hogy ennyi ideig volt a Real Madrid vezetőségének tagja.

Melyik volt a csapat történelmének legjobb mérkőzése?

Kétség sem férhet hozzá, hogy az 1960-as skóciai mérkőzés. Az volt a Real Madrid ötödik BEK-serlege sorozatban. A döntőben 7-3 arányban arattunk győzelmet az Eintracht Frankfurt felett. Puskás 4, Di Stéfano 3 gólt szerzett azon a találkozón. Igazi show volt.

A mérkőzéseken kívül mit adott még önnek a Real Madrid?

Bernabéu ezernyi anekdotát tudott volna mesélni. Nagyon különleges bánásmódban részesítette a játékosait. Úgy viselkedett velük, mintha az apjuk lenne. Volt egy játékos, akinek a szülei egy vallecasi bódénegyedben éltek. José Luis Peinado, így hívták a fiút. Don Bernabéunak az volt a szokása, hogy mindegyik játékosát megajándékozta egy aprósággal, ha jól ment a szezon. Abban az évben bajnoki címet ünnepelhetett a csapat, amiből Peinado is kivette a részét remek játékával. Az utolsó mérkőzést követően az elnök úr bement az öltözőbe. Rövidesen Peinadóhoz ért az ajándékozásban. Egy papírt nyomott a kezébe, és azt mondta: "Fogadjátok el". A papír egy adás-vételi szerződés volt egy frissen vásárolt lakásról. Don Santiago vett egy lakást a szüleinek. Peinado sírva fakadt és azt mondta: "Köszönöm, apám". Nagyon érzelmes pillanat volt. Sosem fogom elfelejteni. Ez volt Santiago Bernabéu.

Voltak öltözői széthúzások az elnöksége alatt?

Előfordult. Például amikor a Real Madrid leigazolta Breitnert, akkor Bernabéu gyanította, hogy a német játékos magas fizetése elégedetlenséget szül majd a többiek körében. Összehívta a játékosokat és elmagyarázta nekik, hogy Breitner azért kap magas fizetést, mert a segítségével több mérkőzést fog megnyerni a csapat. Több győzelem, több trófea, több bónusz, több prémium… végül mindenki megnyugodott. Voltak természetesen kártékony játékosaink is, de tőlük gyorsan megszabadultunk.

Ilyen elvek mellett hogyan vélekedik Mourinho munkásságáról?

Nos, sejtettem, hogy nem fog szépen véget érni a történet. Madridban sosem voltak sikeresek az olyan edzők, akik a játékosok felett állónak gondolták magukat. Itt ők a főszereplők, nem a tréner. Nem sértheted meg őket azzal, hogy a mérkőzés utáni nyilatkozatban egyszerűen kijelented, hogy rosszul játszottak. Ez nem működik Madridban.

Hogyan látja, a Real Madrid a mai napig megőrizte az értékeit?

Igen, a játékosok és a klub is. A Real Madrid örökségét olyan nagyszerű emberek ápolják, mint José Antonio Camacho vagy Álvaro Benito. Ez sosem fog változni. És ott van Sergio Ramos is…

Igaz, hogy a Real Madrid Franco tábornok csapata volt?

Sem Francóé, sem másé nem volt. Egyszerűen arról van szó, hogy a Real Madrid nem határolódhat el az éppen hatalmon lévő vezetőktől. Régen Franco, most Rajoy (Spanyolország miniszterelnöke – a szerk.) vagy Rubalcaba (ellenzéki vezető Spanyolországban – a szerk.). De sosem került szoros kapcsolatba a csapat a tábornokkal. Ez a legenda nem áll összhangban a valósággal.

Hogyan látja Casillas helyzetét? Több játéklehetőséget érdemelne?

Én Casillas támogatója vagyok, de nem hibáztatom az edzőt, amiért nem játszatja. Van véleményem, de Ancelotti az edző. A vezetőségben eltöltött évek alatt megtanultam, hogy az igazgatósági tagoknak nem szabad beleszólniuk az edzők munkájába.

Mit gondol a stadion nevének vagy helyének megváltoztatásáról?

Egyik sem történhet meg, de megnyugtatok mindenkit, hogy nem is fognak.

Mit osztana meg Spanyol Labdarúgó-szövetségnél eltöltött alelnökségéből?

Összesen 15 évig dolgoztam ott. Olyan kiváló elnököknek segítettem a dolgokban, mint Pablo Porta, Pérez Payá vagy José Luis Roca.

Megfordult korábban a fejében, hogy már nem érhet meg spanyol világbajnoki sikert?

A hit embere vagyok, s ez ki is fizetődött 2010-ben. A dél-afrikai győzelem életem egyik legszebb pillanata volt.

A futball mellett még milyen hobbijai vannak?

Nagyon szeretek teniszezni. 91 éves koromig rendszeresen játszottam. A barátaimmal még fogadásokat is kötöttünk a saját mérkőzéseinkre.

Teniszezett valaha híres futballistával?

Nem, de játszottam Manolo Santanával (korábbi világelső madridi teniszező – a szerk.). A csapat sportközpontjában játszottunk, ahol egykor még ő maga is labdaszedőként tevékenykedett. Emlékszem, az új stadion és a vele épülő sportcenter terveiről először egy Pedro Mendez Cuesta nevű mérnök beszélt Bernabéunak. Ő felvette a kapcsolatot az illetékessel és hamarosan megtörtént az adás-vétel. Még arra is emlékszem, hogy 7 pesetát fizetett négyzetméterenként.

Igaz, hogy néhány napig ön volt a Real Madrid elnöke?

Igen. Amikor Santiago Bernabéu meghalt, a vezetőségi tagok nekem ígérték az elnöki széket. Én akkor párhuzamosan a Pénzügyminisztériumnál is dolgoztam, ezért elmentem a miniszterhez, Fernández Ordóñezhez. Az engedélyét kértem, mire ő így felelt: "Természetesen megadom az engedélyt. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy az egyik magas rangú ellenőrünk tölti be a Real Madrid elnöki tisztségét". Azt is megígérte, hogy a fizetésemet továbbra is megkapom. Néhány nappal később Luiz de Carlos azt mondta nekem, hogy ő is indul az elnökségért, így hamarosan kezdetét veszi a választási kampány. Végül úgy döntöttem, hogy lemondok az indulásról, természetesen az ő javára. El akartam kerülni a választásokat. A klub tradíciói ezt kívánták meg tőlem.

Mi az, ami 100 év alatt sem változott a Real Madridnál?

A meggyőződés, hogy a klub örök.

Forrás: as.com, realmadrid.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK