José Ángel Sánchez: A Real Madrid titkos fegyvere

A cikkből mindent megtudhatunk José Ángel Sánchezről, aki sokak szerint a háttérből ugyan, de a Real Madrid jelenlegi sikerkorszakának legfőbb letéteményese. Szó lesz a 2005-ös elnökválasztásokról, Zidane-ról, illetve Kroos dokumentumfilmjéről is.

A Real Madrid vezetősége egy tágas irodában tárgyalt az együttes 2020/2021-es keretének kialakításáról. Többek között José Ángel Sánchez (JAS) és Zinédine Zidane is itt osztották meg egymással véleményüket olyan játékosokról is, mint például Martin Ødegaard. A klub üzenete nyilvánvaló volt: idén nem lesznek nagy befektetések és komolyabb átigazolások. A megszorítások viszont egyáltalán nem jelentik azt, hogy a következő idényben ne találkozhatnánk majd új arcokkal a Királyi Gárda keretében.

José Ángel Sánchez állandó résztvevője az efféle találkozóknak. Már 2000 óta dolgozik a Real Madrid családjának tagjaként, azóta pedig számos alkalommal előléptették már. Jelenleg ő a klub általános igazgatója, illetve Florentino Péreznek a jobbkeze. Sánchez mindenhol ott van, annak ellenére, hogy szívesebben húzódik meg inkább a háttérben. Az ember egy kezén meg tudja azt számolni, hogy az elmúlt években hányszor adott interjút, mégis minden befolyásos személlyel nagyszerű kapcsolatot ápol a futball világában.

Valószínűleg csak kevesen jósoltak volna számára ilyen fényes pályafutást, amikor megszületett. Segoviában látta meg a napvilágot, később filozófiából szerzett diplomát. Ezek után a legtöbben jogi vagy tanári pályán folytatták volna, de Sánchez máshogy döntött, és jelenleg a világ legnagyobb labdarúgóegyesületénél tölt be vezető szerepet. Karizmatikus személyiségének és kreatív elméjének köszönheti azt, hogy tanulmányai után végül a marketing és értékesítés területein tudott elhelyezkedni. Az egyetem elvégzését követően az El Corte Inglésnél állt munkába, majd a Segánál töltött be marketinges pozíciót. Itt aztán nagyon gyorsan és könnyedén kezdte el megmászni a vállalati ranglétrát. Leleményességének, emberismeretének és marketingtudásának köszönhetően hamar a vállalat dél-európai vezetőjévé nőtte ki magát.

„José egyszerre volt magától értetődően barátságos és profi. Mindig megdöbbentett a rendkívül erős személyisége. Megnyerő, karizmatikus és nagyon intelligens. Képes a tárgyalások alkalmával olyan légkört teremteni, amely az őszinteségen és a kölcsönös tiszteleten alapszik” – mondta róla Michael Reschke, a Schalke 04 jelenlegi technikai igazgatója.

Miután Florentinót 2000-ben elnöknek választották, az első dolgai között szerepelt az is, hogy Sánchezt a klubhoz csábítsa. A spanyol szakember és az elnök a futball világában először ismerték fel azt, hogy a legnagyobb szupersztárok leigazolásával párhuzamosan az egyesület bevételei is rohamosan növekedni fognak. Zidane, Figo, Ronaldo és Beckham leszerződtetése után a stadion megtelt, a mezeladások növekedni kezdtek, így a marketing szempontokat tekintve a Real Madrid soha nem látott szárnyalásba kezdett. Florentino Pérez mindig is csodálattal tekintett Sánchez előrelátására, illetve azon képességére, amely segítségével nagyszerűen átlátja a globális marketingtrendeket. Sáncheznek egyszer még azt is sikerült elérnie az egyik legismertebb spanyol újságírónál, hogy fejezze be az elnök úr munkásságát kritizáló cikkek írását. Ez az akciója végleg bizonyossá tette arról Pérezt, hogy a JAS munkája alapvető fontossággal bír a klub számára.

Sánchez olyannyira eltávolíthatatlanná vált, hogy a 2005-ös elnökválasztások után még Ramón Calderón is számított rá. Mindenképpen Predrag Mijatović mellett szerette volna őt tartani annak érdekében, hogy a Real Madridhoz továbbra is hasonlóan nagy nevek érkezzenek majd az átigazolási időszakokban. Jól látható tehát, hogy Sánchez esetében egyszer sem következett be az, mint ami annak idején Luis Enrique és Roberto Moreno, vagy éppen Zinédine Zidane és Antonius Pintus együttműködésénél. Az elnökválasztási eredmények ellenére José Ángel Sánchez továbbra is jó kapcsolatot ápolt Pérezzel. Sokak szerint Calderón idején is ő volt az ex-elnök szócsöve a vezetőség körében. Számításai ismét bejöttek, hiszen 2009-ben újra Pérez foglalta el a királyi gárda elnöki székét, Sánchez pedig kulcsfontosságú szerepet töltött be az elnök úr terveiben.

José Ángel Sáncheznek köszönhető David Beckham, illetve Cristiano Ronaldo Madridba igazolása is. Mindemellett ő bírta rá a német karmestert, Toni Kroost is a szerződésének meghosszabbítására. A középpályásról szóló dokumentumfilmben is szemtanúi lehetünk a JAS szeretetteljes megnyilvánulásainak. Miután megöleli Kroost, kijelenti, hogy számára ő a Real Madrid valaha volt legjobb német futballistája. Érdeklődik feleségéről, illetve nagyszerűen elszórakozik a labdarúgó családtagjaival is. A Real Madrid vezetőségi tagjaként éppen ezek azok a tulajdonságai, amiért a világ összes topklubjának vezetője őszíntén tiszteli őt.

Nem mindenki tartja azonban ennyire pozitív személyiségnek JAS-t. Sokan súlyos kritikákkal illették, amikor egy amatőr baki miatt nem sikerült leigazolni David de Geát, sőt, sokan még Cserisev hibás szerepeltetését is az ő nyakába varrták. Több vezetőségi tag is úgy gondolja, hogy José Ángel Sánchez kezében túl sok hatalom összpontosul. Sokak szerint a spanyol szakembernek távoznia kellett volna, miután egyes pletykák szerint komoly vitába keveredett a BWIN képviselőivel is. 

Sánchez végül maradt, és a klub azóta is rengeteget köszönhet neki.  Komoly szerepe volt abban, hogy a blancók öt év alatt négy Bajnokok Ligája trófeát is el tudtak hódítani. Minden Florentino Pérez felé megfogalmazott dicséretnek ugyanolyan mértékben kell szólnia Sáncheznek is. A spanyol szakember szívesebben húzódik meg a háttérben, de az érdemeit egyszerűen nem lehet elvenni tőle. José Angel Sánchez bámulatra méltó karriert futott be Segovia városából indulva. Először hihetetlen sikereket ért el a Sega-nál, majd végül tökéletesen sikerült megtalálnia számításait a világ legnagyobb futballklubjánál is.
 

Forrás: managingmadrid.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK