Hans-Joachim Watzke: A Real Madrid a nyugodtabb, ez a mi esélyünk

Hans-Joachim Watzkével az AS készített egy hosszú interjút. A Borussia Dortmund elsõ embere beszélt a Real Madrid múltjáról és jelenjérõl, elmesélte, hogyan sikerült megmenteni a csõd szélén álló német klubot, és kitért Bale átigazolására is.

Üzletemberként honnan ered a futball iránti szeretete?
Több mint 20 évet játszottam amatõr ligákban, de ez nem volt elég ahhoz, hogy profi labdarúgó legyek. Aztán ezzel gyorsan megbarátkoztam. Ezen felül létrehoztam egy sikeres vállalatot 25 évvel ezelõtt, így a futballt mindkét oldalról meg tudom közelíteni: sportszakmai és adminisztratív szemmel.

Mik a legkorábbi emlékei a Real Madridról?
Emlékek a gyerekkoromból. Abban az idõben a Madrid lenyûgözött engem, különösen a fehér mez… Elkezdtem követni õket az ’50-es, ’60-as években. Nem csak Puskás és Di Stéfano, hanem Santamaria, Gento… Késõbb szerzõdtették Netzert és Stielikét. Spanyolországban mindig a Real Madrid volt az a klub, amit a leginkább csodáltam.

Az a Madrid nagyobb értékeket képviselt?
Úgy gondolom, ez még mindig egy legendás klub. Akkor is látom ezt, amikor együttmûködünk, vagy közösen dolgozunk a Madriddal. Ez tényleg egy nagyszerû klub. Nagyon jó a kapcsolatom Florentino Pérezzel, valamint José Ángel Sánchezzel. Mourinho – egy olyan edzõ, akire felnézek – tökéletes választás volt. Azt viszont meg kell jegyezni, hogy nem igazán illett bele a Real Madrid kultúrájába. Lehet, hogy túl õszinte volt az emberek és a klub számára.

Negatív hatással volt a klub imázsára?
Egyáltalán nem. Számomra nem. Mourinho egy õszinte fickó.

Olyan, mint Jürgen Klopp?
Jürgen egy kicsit más. Mourinho néha keresi a konfliktust, míg Jürgen általában nem, de mindketten fantasztikus edzõk.

Úgy látja magát, mint a Borussia megmentõjét? Jól érzi magát ebben a szerepben?
Nem érzem úgy, hogy én vagyok a Dortmund megmentõje. Nem egyedül vittem ezt véghez. A klub megmentése csak az érme egyik oldala, míg a másik az az idõ, ami ezután következett. Ha nagyon közel állsz a fizetésképtelenséghez, a megmentésed tökéletes, igen. De ami a legfontosabb, a klub visszavezetése az élre. Ez olyasvalami, amit a Borussiánál a fontos emberek közösen vittek véghez.

De Ön is ott volt, amikor csõdközelbe került a klub…
De nem vezetõi pozícióban. Olyan kérdésekben voltam felelõs, mint egy pingpongasztal vásárlása, vagy a kézilabdacsapat ügyei.

Mit csinált rosszul a Borussia, hogy ilyen helyzetbe került?
Ez nagyon egyszerû. Minden évben 20 vagy 30 millióval többet költöttek, mint amennyi bevételt generáltak. Hosszú távon ez nem megvalósítható. A Real Madridnak 500 vagy 600 milliós bevétele van egy év alatt. Egyértelmû, hogy ebbõl a pénzbõl sokkal többet lehet költeni. Amikor megjöttem a Borussiához, 75 milliós bevétel keletkezett egy évben.

Mennyi a klub bevétele most?
305 millió, szóval többet költhetünk, mint korábban.

Tudja, hogy mennyi a Real Madrid adóssága jelenleg?
Nagyjából.

540 millió euró.
De ez még mindig elmarad az éves forgalomtól. És ez a fontos. Abban az idõben a Dortmundnak 150 milliós adóssága volt és 75 milliós bevétele. Ez a különbség. Nagyon nehéz volt.

Van valamennyi adóssága a Borussiának jelenleg?
Igen… Még 35 milliót kell fizetnünk a stadion visszavásárlásáért. Azonban most nagyobb, jelentõsebb számjegyû összeg szerepel a bankszámlánkon. Ennek ellenére ezt az adósságot nem tudjuk elõre rendezni, még ha meg is tehetnénk, a szerzõdések nem teszik ezt lehetõvé. Azt is mondhatjuk tehát, hogy adósságtól mentesek vagyunk.

Mit tartalmazott az Ön megmentési terve?
Három részre volt osztva. Az elsõ csak a túlélés volt. Ebben az idõben Michael Zorc, a Borussia sportigazgatója sokat segített nekem. Az elsõ csapat keretének bérét 75 millióról 24-re csökkentettük. Ez nagyon nehéz, ha jó kereted van. Úgy gondolom, hogy ha egy vezetõ évi 24 millióval gazdálkodhatna Madridban, akkor nem csinálná ezt a munkát. Aztán megpróbáltunk a tabella közepén végezni a következõ három évben és elkerülni a kiesést, valamint csökkenteni az adósságokat. Ez volt az elsõ lépés…

És a második?
Építeni valami újat, egy nagyon fiatal és tehetséges kerettel, valamint egy nagy edzõvel, Jürgen Kloppal, akit 2008-ban neveztünk ki. Aztán megnyertük a bajnokságot 2011-ben, ami még minket is meglepett. Abban az idõben mindössze 38 milliót fordítottunk az elsõ csapat keretére. Ez hihetetlen. Nagyon kevés pénz. Most pedig próbálunk apránként hírnévre szert tenni és növelni azt Európában. Jelenleg 305 milliós bevételünk van, az elmúlt pénzügyi évben pedig 50 milliós többletünk volt. Növekszünk, ez a harmadik szakasz, de még mindig nem vagyunk a Madrid vagy a Bayern szintjén.

Mennyire volt fontos a közönség a Borussia újjáéledésében? Igaz, hogy õk egy mindennél erõsebb támaszt nyújtottak?
Ez így nem igaz, habár az emberek segítettek minket azáltal, hogy eljöttek a stadionba. Ki kell emelni, hogy 80.000 rajongó akkor is velünk tartott, ha csak a táblázat kilencedik helyén álltunk.

Tisztázzunk valamit. A Bayern nyújtott kölcsönt a Dortmundnak, amikor a csõd szélén állt a klub?
Hoeness kétmillió eurót kölcsönzött az elõdömnek, 8%-os kamattal, de nem õ Teréz anya. Az elsõ kötelességem az volt, hogy visszafizessem neki ezt a pénzt. Sõt, ez volt az elsõ összeg, amit visszafizettünk. A hitelfelvétel egy másik klubtól az egyik legnagyobb hiba, amit az elõdöm elkövetett. Ameddig én vagyok a felelõs a Dortmundért, inkább megyek és koldulok a város gyalogosaitól, minthogy ezt tegyem.

Milyenek a televíziós bevételek Németországban?
Az elsõ dupláját kapja annak, mint az utolsó. Nem több. A Bayern mintegy 38 milliót kap, a Dortmund 34,5-öt, míg az utolsó csapat 18 milliót. Ez az elosztás teszi azzá a ligát, ami, tehát versenyképessé. Az az elosztás, ami Spanyolországban van, itt politikailag nem lenne lehetséges.

Egyenlõtlen küzdelem folyik a német és a spanyol klubok között?
Minden klub számára jó, hogy megkapják a bevételt, amiért megdolgoznak. De a kormány támogatása bizonyos klubok esetén, ahogy történt a Valenciával néhány éve, az nálunk lehetetlen lenne.

Támogatja az Európai Bizottság vizsgálatát a spanyol klubok ellen?
Az általános szándék segíteni azokon a tagállamokon, melyeknek nehézségeik vannak, nem pedig azokon a klubokon, akik a rendelkezésükre álló források felett élnek. De én egyáltalán nem akarok a Realra vagy a Barcára utalni. Sokkal inkább más klubokra.

A Borussia panaszt tenne az Európai Bizottságnál ilyen esetben?
Nem, a Borussia nem tett panaszt senkirõl.

Egyetért Hoeness megjegyzésével, miszerint „Kihúztuk õket a sz*rból, és nem fizetnek adót!”?
Milyen értelemben?

Megmentettük õket és a spanyol csapatok nem fizetik tartozásaikat az adóhatóságnak.
Tekintettel a jelenlegi helyzetre, nem szeretném kommentálni ezt a megjegyzést.

Mit gondolt, amikor értesült Uli Hoeness jelenlegi helyzetérõl?
Meglepõdtem. De megfogadtam, hogy nem mondok véleményt nyilvánosan. Nem lenne fair, tekintettel arra, hogy a legnehezebb ellenfelünk a Bayern. Azonban ez is bizonyítja, hogy a német kormány tiszteletben tartja és alkalmazza a törvényt, és mindenki egyenlõ jogokkal rendelkezik. Hoeness maga is elfogadta az ítéletet.

Úgy gondolja, hogy a futball tükrözi azt, ami jelenleg Európában történik? A gazdagok egyre gazdagabbak, a szegények pedig egyre szegényebbek.
Nem akarok ítélkezni afelett, ami a futballon kívül történik, de azon belül a hatalmas kluboknak minden bizonnyal több esélye van a pénzszerzésre jelen pillanatban. Azonban még mindig úgy gondolom, hogy a fejlõdés lehetõsége fennáll, aminek a legjobb példája a Borussia Dortmund. Megmutattuk ezt, amikor 2011-ben megnyertük a bajnokságot. Korábban, miután elõször betöltöttem ezt a szerepkört, nem játszottunk a Bajnokok Ligájában. Annak ellenére, hogy nem szerepeltünk a legrangosabb európai kupasorozatban és kevesebb pénzt kaptunk a TV-jogokból, megnyertük a bajnokságot.

Elveszítik a versenyképességüket a ligák az ilyen különbségek miatt?
Általában ez a helyzet. Most Spanyolországban ott az Atlético, de az utóbbi években nem volt érdekes a bajnokság. A ’70-es években a Bayern harcolt a Mönchengladbach ellen, és címeket cseréltek. A nagy klubok mindig ott lesznek és nem lesz azáltal kevesebb a Real Madrid, hogy a Valencia vagy a Sevilla megnyer valamilyen címet. Ez nem így mûködik. Viszont ha egy olyan klubnál lennék felelõs, mint az Osasuna, akkor probléma lenne a televíziós bevételek elosztása.

A Borussia egy nagy, vagy egy középkategóriás klub?
Mióta én vagyok a Borussia elnöke, létezik egy iránymutatás. Az a mottóm, hogy soha ne kapjak egy euró kölcsönt sem azért, hogy sikeres legyek a sportban. Ez nem azt jelenti, hogy szocialista vagyok. Növekednünk kell, és ezt tesszük. Évente 70 milliót fektethetünk a játékosok bérébe. A Bayern erre 160 milliót költ. Ez nagyon sok. Ezzel a 70 millió euróval, ami egyébként kevés európai szinten, mi ott vagyunk a kontinens nyolc legjobb csapatában. Ez azt jelenti, hogy kevesebb pénzzel kreatívabbnak kell lenned.

Mi a fizetési plafon a Dortmundnál?
Nem létezik ilyen határ, de az világos, hogy ha 70 millió áll rendelkezésre, akkor senkinek sem tudunk 10-et fizetni, mert számunkra nagyon fontos az egészséges környezet, melyben nincs nagy különbség egy közepes és egy felsõkategóriás játékos között. Ezért vannak természetes határok. Bele kell törõdnünk, hogy vannak olyan idõszakok, amikor játékosok hagyják el a klubot. Az a probléma, hogy nálunk Isco és Illarramendi nem csak néha játszana. A Borussiában õk minden mérkõzésen pályára lépnének. Luxus ilyen játékosokat a padon tartani.

Elköltene 100 millió eurót Gareth Bale-re?
Ha el tudom adni Özilt, egy erõs játékost 50 millióért és néhány játékost a Napolinak, akkor véleményem szerint ez nem egy õrült dolog. Bale jobbá tette a csapatot. Magától értetõdik, hogy ezek õrült számok. Nem hoznék azonban egy játékost 100 millióért a Dortmundba, akkor sem, ha lenne rá pénzem. A játékos nem lenne képes megfelelni a vele szemben támasztott hatalmas elvárásoknak.

A Madrid érdeklõdött Lewandowski felõl?
Természetesen igen.

Miért nem jött létre a megállapodás?
Ez a játékos ügye. Számunkra egyértelmû volt, hogy nem engedjük el õt 2013-ban. Ha ez nem így lett volna, akkor más lenne a helyzet. Robert úgy döntött, hogy a Bayernbe megy, ha lejár a kontraktusa.

Vissza fogják vásárolni Nuri Sahint?
Minden jel arra mutat, hogy igen.

A Borussiának van esélye a Real Madrid ellen?
Ha minden játékosunk rendelkezésünkre állna, akkor jó esélyeink lennének. A sok sérülés miatt kisebb az esély erre. De a nyomás a Realon van. Mindannyiuk fejében ott van, ami az elmúlt idényben történt. Fantasztikus csapatuk van, azonban úgy hiszik, minden mûködni fog. Találkoztam Butragueñóval a sorsoláson és sokkal nyugodtabb volt, mint én. Abban a pillanatban azt gondoltam: ez a mi esélyünk.

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK