64 csapat, 3 osztály, íme az új Szuperliga

Az új Szuperliga
kép: a22sports.com

A mai napon a Szuperliga megalkotói előálltak az új versenysorozat részleteivel, lebonyolítási rendszerével. Nézzük a legfontosabb információkat.

Ahogy azt beszédében Florentino Pérez is hangsúlyozta, a Szuperliga célja modernizálni  és pénzügyileg fenntarthatóvá tenni az európai futballt. Ezt pedig egy minden klub számára nyitott, teljesítményen alapuló versenysorozatban képzelik el.

Talán emlékszünk még arra, hogy két éve, mikor először nyilvános lett a Szuperliga projekt, a legnagyobb kritikát azért kapta, mert egy zárt, meghívásos rendszerként volt kitalálva. Ezt már biztosan kiküszöböli ez az új formátum.

A lebonyolítási rendszer

A Szuperligában 64 csapat versengene egymással, három különböző osztályban. Ezek az osztályok a ’Star’, a ‘Gold’ és a ‘Blue’ nevet kapták. 

A Star és a Gold ligában 16-16 csapat kap helyet, akik 2 db 8 csapatos csoportban játszanak egymással.  A Blue liga egy kicsit más, ott 32 csapatot osztanak szét 4 db 8 csapatos csoportba.

A liga szakasz szeptembertől áprilisig tartana, eközben a csoportokban minden csapat játszana mindenkivel egy hazai és egy idegenbeli mérkőzést hétközben. Ez annyit jelent, hogy minden csapat garantáltan játszik 14 meccset egy szezonban.

A liga szakasz végén, a Star és a Gold ligában a csoportok első négy helyezettje, míg a Blue ligában a csoportok első két helyezettje jut tovább a kieséses szakaszba (április-május), mely egyből a negyeddöntővel kezdődik. Itt is két meccsen (hazai és idegenbeli) dől el a továbbjutás. A döntő egymeccses, és semleges helyszínen rendezik meg.  A döntők nyertesei lesznek a Star liga, a Gold liga és a Blue liga bajnokai. 

Ami újítás a korábbi tervekhez képest, hogy a csapatok  a mutatott sportteljesítményük alapján juthatnak feljebb vagy eshetnek vissza az ligák között. Minden szezon végén a ligák utolsó két helyezettje visszaesik, míg az első kettő feljut egy magasabb ligába.

A Blue liga van a piramis alján, innen 20 csapat a 32-ből minden szezonban távozik, a helyüket pedig, a hazájuk bajnokságában mutatott teljesítmény alapján, 20 másik csapat veszi át. Az új Szuperliga ezáltal kínált mobilitást a ligák és a nemzeti bajnokságok között.

Egyébként terveznek női Szuperligát is hasonló lebonyolítási rendszerrel. A Szuperliga célja egyértelmű: lecserélni a BL-t, az Európa-ligát és a Konferencia Ligát.

Minden meccs ingyen

A Szuperliga mai sajtótájékoztatóján az is kiderült, hogy a modernizálást technológiai oldalról úgy képzelik el, hogy létrehoznak egy Unify nevű streaming platformot, melyen keresztül mindenki teljesen ingyen nézheti a Szuperliga meccseket, összefoglalókat, statisztikákat és egyéb interaktív tartalmakat. Az ingyenes verzióban lennének reklámok, de elő is lehet fizetni a reklámmentes felületre.

A magyarázatuk szerint erre azért van szükség, mert egyrészt nagyon megdrágultak az előfizetések, sőt, van, hogy egyszerre több mindenre is elő kell fizetni, hogy nézni lehessen a meccseket, másrészt ezzel szeretnének reagálni a megváltozott futballnézési szokásokra.

Miben különbözik ez az új BL-től?

A Bajnokok Ligája új formátumát azután jelentette be az UEFA, hogy két éve megjelent a Szuperliga projekt. Elég sok a hasonlóság a kettő között, például a liga rendszer.

Íme az új Szuperliga és az új BL összehasonlítása:

SzuperligaBL
Ingyen nézhető minden meccsIGENNEM
Részvétel sportteljesítmény alapjánIGENIGEN
Hazai / idegenbeli meccsek végigIGENNEM
Résztvevő csapatok 6472
Minimum meccs klubonként148
Meccshetek száma1919
Felügyelő szervRésztvevő csapatokUEFA

Így állunk most, a következő időszak biztosan ettől lesz hangos. Az meg majd kiderül, hogy ez építő párbeszédet, vagy támadásokat és lejáratásokat fog-e jelenti, ahogy az történt két éve.

Téged meggyőzött az új Szuperliga?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...
Forrás: A22 Sports
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK